Rata de deces în cazul coronavirusului, în România, calculată în data de 31 martie este mult mai mare decât rata decesului în cazul gripei obișnuite.
Astfel, în România s-au înregistrat 2.245 de persoane infectate cu Covid-19, iar numărul deceselor este de 78, la ora redactării acestei știri. Un calcul simplu arată că 3,47% din cei infectați au murit.
Repetăm: este vorba despre datele comunicate oficiale.
Procentul este însă identic cu cel comunicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Conducerea OMS spune că noul coronavirus este mai mortal decât tulpinile de gripă sezonieră. Directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de CNN, a spus că rata de deces pentru Covid-19 – boala cauzată de coronavirus – este de aproximativ 3,4%, dar experții au cerut prudență în jurul acestei cifre.
„În timp ce mulți oameni, la nivel mondial, au dobândit imunitate la tulpinile de gripă sezonieră, COVID-19 este un nou virus la care nimeni nu are imunitate. Asta înseamnă că mai multe persoane sunt susceptibile la infecții, iar unele vor suferi de complicații severe. La nivel global, aproximativ 3,4% din cazurile de COVID-19 raportate s-au soldat cu deces. Prin comparație, gripa sezonieră, în general, ucide mult mai puțin de 1% din cei infectați”, a spus Adhanom într-o conferință de presă susținută marți.
Noua cifră pentru coronavirus este mai mare decât rata de mortalitate de 2% raportată anterior, dar mulți experți spun că aceasta este variabilă.
Mark Woolhouse, profesor epidemiolog de boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh, a spus marți că un număr semnificativ de cazuri ușoare nu au fost luate în calcul.
„Deși există dezacord în acest sens, unele studii au sugerat că este de aproximativ 10 ori prea mare”, a spus el.
John Edmunds, profesor la Centrul pentru Modelarea Matematică a Bolilor Infecțioase de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a afirmat, într-o declarație publicată de Science Media Center, că „este surprinzător de dificil” să calculezi rata mortalității în timpul unei epidemii.
Acest lucru se datorează faptului că „timpul dintre debutul bolii și deces este destul de lung”, a spus el, astfel încât numărul de decese ar trebui să fie împărțit la numărul de cazuri care au existat cu două sau trei săptămâni mai devreme.