Marian Crușoveanu, secretar general PNL Constanța și consilier județean, se dezice public de proiectul Alinei Gorghiu, colega sa de partid, care prevede că multe pedepse cu închisoare de până la 7 ani se pot executa acasă, nu în penitenciar.
„Zilele acestea, pe scena politică a apărut un subiect pe care, în calitatea mea de membru PNL, nu mă așteptam să îl văd. Este o aberație ca, în timpul pandemiei și a acestei crize cu care se confruntă astăzi România, să observăm existența unor preocupări care depășesc agenda cetățeanului. Iar aici mă gândesc la siguranța și la sănătatea oamenilor din România care așteaptă azi, de la politicieni, soluții pentru a depăși acest moment dificil.
Apreciez faptul că președintele PNL și prim-ministrul României, Ludovic Orban, a avut o reacție cât se poate de corectă și tranșantă față de o aberație legislativă. În același timp, apreciez că, în continuare, pe agenda PNL-ului și a Guvernului României este salvarea cetățenilor, nu protejarea infractorilor.”, a decarat Marian Crușoveanu, pe pagina sa oficială de Facebook.
În opinia sa, zilele acestea, Guvernul României face o sumedenie de acțiuni care merită să fie cunoscute de publicul larg.
„Cunosc bine preocuparea colegilor din PNL de a depăși această criză cu bine și este total nedrept pentru ei ca munca lor să fie pusă într-o umbră din cauza unei aberații legislative, inițiate de o doamnă senator.
Atitudinea publică a PNL-ului a fost și este toleranță 0 pentru infractori, așa că este total incorect și nedrept față de alegătorii și susținătorii noștri ca, pe timp de criză, să apară astfel de proiecte de hotărâre care protejează infractorii.”, a mai spus Marian Crușoveanu.
Senatorul PNL Alina Gorghiu, iniţiator al propunerii, a declarat că este un proiect care reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.
Potrivit proiectului, instanţa poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani; infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare; infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii; în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
„Este o aberaţie. E un proiect de lege care a fost iniţiat de un senator al nostru fără a avea acordul grupului parlamentar din Senat, dar mai ales fără a avea acordul conducerii PNL. PNL nu susţine acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege. Am dat mandat în camera decizională, Camera Deputaţilor, către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor să voteze împotriva acestui proiect care este contrar liniei politice a PNL de la alegerea mea ca preşedinte al PNL şi, de asemenea, în cazul în care va trece de Camera Deputaţilor, pentru că am văzut că la Senat au votat într-o veselie aproape toţi senatorii, îl vom ataca la CCR. Acest proiect este neavenit, este un proiect care nu are nimic de-a face cu politica penală a statului român în viziunea Guvernului pe care îl conduc, este un proiect care pare să ofere soluţii unor oameni certaţi cu legea şi nicidecum să ofere o soluţie pentru problemele existente la ora actuală în România”, a declarat Ludovic Orban pentru agenția Agerpres.
El a criticat faptul că, în contextul actual, Senatul a dezbătut un astfel de proiect.
„Mi se pare cu atât mai grav ca în starea de urgenţă în care se găseşte România în Senatul României să se dezbată astfel de proiecte pe ideea că poate lumea fiind concentrată pe bătălia contra epidemiei de coronavirus nu o să bage în seamă astfel de proiecte. Lumea este atentă şi sancţionează astfel de proiecte. În ceea ce mă priveşte cred că este picătura care a umplut paharul în materie de atitudine politică din partea senatorului nostru care a iniţiat proiectul de lege, iar PNL va fi categoric împotriva adoptării acestui proiect şi va căuta toate pârghiile constituţionale şi legale pentru neintrarea în vigoare a acestui proiect”, a afirmat Orban.
Întrebat dacă senatorul Alina Gorghiu ar putea fi sancţionat, preşedintele liberalilor a răspuns: „S-a autodescalificat, nici nu mai are nevoie de vreo sancţiune. Beneficiază din plin de sancţiunea cetăţenilor”.
Pe de altă parte, el a susţinut că „PSD s-a discreditat iremediabil în faţa românilor prin preocuparea bolnăvicioasă pentru cei certaţi cu legea”.
Proiectul a trecut de Camera Depuților și urmează să ajungă la Senat, care este camera decizională.