Bulgaria și Croația, la un pas de zona euro

euro

Conducătorii zonei euro sunt pregătiţi să primească Croaţia şi Bulgaria în mecanismul european al cursului de schimb – MCE II -, o etapă preliminară adoptării monedei euro de către cele două ţări, au declarat patru surse pentru Reuters.

Această decizie deschide calea primei extinderi a zonei euro din 2015, când Lituania a devenit a 19-a ţară care a adoptat moneda unică.

Potrivit unor oficiali europeni, decizia este iminentă şi mai aşteaptă doar acordul miniştrilor Finanţelor din zona euro şi UE, care se reunesc joi şi vineri prin videoconferinţă.

Două surse au declarat că decizia urmează să fie anunţată în afara programului pieţelor financiare, probabil în weekend, în vederea evitării unor speculaţii.

Ultimele detalii urmează să fie stabilite în următoarele ore, au declarat oficiali europeni, ceea ce ar putea conduce la amânarea anunţării unei decizii în weekend.

Însă este puţin probabil ca acestea să împiedice decizia aderării Bulgariei şi Croaţiei la MCE II.

După intrarea în MCE II, cele două ţări urmează să participe la mecanism o perioadă de aproximativ doi ani, înainte să lanseze pregătiri practice – aproximativ un an, în vederea aderării la zona euro.

Astfel, Croaţia şi Bulgaria ar putea să adere la zona euro cel mai devreme în 2023.

România mai așteaptă.

În luna ianuarie din acest an, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, făcea declarații importante despre trecerea României la euro. Pe atunci invitat la un post de televiziune acesta susținea că este o opțiune foarte ambițioasă. Un astfel de proiect pentru țara noastră nu ar fi tocmai cel mai facil.

„2024 este varianta foarte ambiţioasă pentru adoptarea euro, pentru intrarea în prima etapă. Pentru România nu există această opțiune, să nu fim în zona euro.”, susținea ministrul Florin Cîțu, potrivit Realitatea.

La data elaborării  Raportului de Convergenţă al Băncii Centrale Europene din 2018, România îndeplinea doar o parte din criteriile de convergență nominală şi din cele de convergenţă juridică.

În cuprinsul  Programului de Convergenţă 2019-2022 este precizat faptul că România își menține angajamentul de aderare la zona euro, stabilindu-și ca țintă anul 2024.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

În Vama Veche nu se mai dă tare la muzică

joi iul. 9 , 2020
Decizie unică pe litoralul românesc. Pentru a diminua riscul  extinderii  virusului SARS- COV 19, începând din acest week-end, beach-barurile din Vama Veche cu program non-stop  vor limita nivelul decibelilor la un registru mediu și vor  asigura  doar muzică ambientală . Este o decizie unică a agenților economici care activează în […]
Vama Veche

V-ar putea interesa și: