Comunitatea musulmană din România celebrează astăzi, 31 iulie, prima din cele patru zile de Kurban Bayram – Sărbătoarea Sacrificiului – Eid al Adha.
Kurban Bayram este unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificație comemorativă din religia islamică și are loc în luna pelerinajului, organizat la locurile sfinte de la Mecca, în Regatul Arabiei Saudite.
Respectând tradiția, Muftiul Muurat Iusuf a oficiat slujba specifică de Kurban Bayram vineri, 31 iulie, de la ora 06.35, la Geamia Hunchiar din Constanța, iar ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice și va oferi pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiașe din județele Constanța, Tulcea și Călărași, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanții unor asociații social-umanitare atât din țară, cât și din străinătate.
Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creștini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu Ismael și adorația lui Allah, optează pentru confirmarea devoțiunii față de Divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-și exprima credința necondiționată și supunerea față de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-și sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea și neclintita credință, îl trimite pe Arhanghelul Gavriil cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuțitului taie gâtul animalului și nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.
Termenul de Kurban are sensul de apropiere sau element care asigura apropierea față de Divinitate, dar din punct de vedere religios înseamnă sacrificarea unui animal conform cerințelor islamice.
„Noi, musulmanii, nu trebuie să folosim această sărbătoare pentru a ne trufi, ci, dimpotrivă, pentru a ne smeri în fața Lui Allah. Dacă nu înțelegem profunzimea spirituală a sacrificării, atunci acțiunile întreprinse vor fi doar de a suprima viața acestor animale. Kurbanul – animalul sacrificat, înseamnă apropiere, chemarea la apropiere”, a precizat muftiul Muurat Iusuf.
Specific Kurban Bayram-ului este și pelerinajul la locurile sfinte. Din nefericire, din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta pelerinajul la locurile sfinte se desfășoară în format foarte restrâns. Autoritățile din Arabia Saudită au anunțat că au fost autorizate doar 1.000 de persoane care iau parte la ritual în condiții sanitare stricte.
Muftiatul Cultului Musulman din România îi îndeamnă pe credincioșii musulmani să respecte cu strictețe normele de distanțare fizică, să poarte mască, să evite aglomerațiile și să săvârșească sacrificiul în condiții de maximă siguranță sanitară.
Mesajul Preşedintelui Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, cu prilejul Kurban Bayram
„Sărbătorea Sacrificiului, (Kurban Bayram-ul) celebrată în acest an în perioada 31iulie – 3 august, este atât un prilej de reflecţie asupra valorilor noastre spirituale, cât şi unul de a ne manifesta grija şi respectul faţă de semenii noştri. Sărbătoarea Sacrificiului comemorează jertfa Profetului Ibrahim, cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia pentru Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate.
Pandemia de Covid 19 şi măsurile luate de autorităţile din întreaga lume pentru a preveni răspândirea virusului i-au împiedicat în acest an pe etnicii turci din Dobrogea să efectueze pelerinajul la locurile sfinte Mecca şi Medina, ritual religios considerat a fi unul dintre cei 5 stâlpi ai Islamului. De asemenea, la slujba religioasă oficiată în geamii în dimineaţa zilei de 31 iulie, etnicii turci trebuie să respecte normele de distanţare socială (2 m între credincioşi) şi igienico-sanitare (purtarea obligatorie a măştilor şi dezinfectarea mâinilor).
Datorită contextului actual, vom petrece Kurban Bayramul, acasă în familiile noastre restrânse pentru binele tuturor etnicilor turci. Chiar dacă trebuie să păstrăm distanţarea socială acum, gândurile bune și valorile noastre spirituale ne vor uni și ne vor face mai puternici pentru ca în viitorul apropiat să putem să fim împreună, aproape unul de celălalt. Fie ca Sărbătoarea Sacrificiului să aducă tuturor membrilor comunității turce împăcarea cu sine și atitudinea de smerenie față de Allah, dar și bucurie în suflete și în case, sănătate, unitate și prosperitate! Kurban bayramınız kutlu olsun!”, a transmis preşedintele UDTR.