Există, în județul Constanța, mai multe cazuri de persoane care au fost condamnate la închisoare, au stat în pușcărie, dar care vor să devină primari și să conducă destinele orașelor. Da, există instituția reabilitării și, legal, pot candida. Se ridică însă o problemă de moralitate în aceste cazuri. Când ești condamnat că ai dat sau ai luat mită, chiar vrei să te apropii din nou de borcanul cu miere?
Unul dintre cazuri este al lui Nicolae Matei, care candidează pentru funcția de primar al Năvodariului. Nu mai departe de acum patru ani, în februarie 2016, Curtea de Apel Constanța îl condamna la pedeapsa cu închisoarea de 1 an şi 6 luni, cu executare. Se poate spune că a avut noroc, pentru a primit cu 2 ani mai puţin decât sentinţa iniţială dată de Tribunalul Constanţa.
De ce a fost condamnat? Să ne reamintim La 10 decembrie 2012, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari, judeţul Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită şi, în stare de libertate, a lui Nicolae Vâlcu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii. Nicolae Vâlcu este condamnat la 1 an de închisoare cu executare.
„În perioada iunie-octombrie 2012, inculpatul Matei Nicolae, primarul oraşului Năvodari, i-a solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care inculpatul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic.
În schimb, la data de 18 octombrie 2012, inculpatul Matei Nicolae i-a promis ofiţerului de poliţie, iar la data de 25 octombrie 2012 i-a şi dat acestuia, două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro.
Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate nu s-a plătit nici un ban.
În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Vâlcu Nicolae a dat, în faţa notarului, o declaraţie care nu corespunde adevărului, susţinând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând preţul achiziţionării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în faţa organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declaraţii mincinoase“, au declarat procurorii DNA.
Nicolae Matei a fost arestat în noiembrie 2012, apoi eliberat după 5 luni. La 29 august 2014 a fost din nou reţinut într-un al doilea dosar, pentru care avea să fie trimis în judecată la 28 noiembrie 2014, acuzat de comiterea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, o infracţiune de la abuz în serviciu sub forma tentativei şi dare de mită. El a mai stat în închisoare 8 luni.
Recent, într-o emisiune la Litoral TV, Nicoale Matei declara, referindu-se la acest proces, că este singurul primar din România condamnat pentru că a dat șpagă, nu pentru că a luat. O apărare copilărească, de parcă a da șpagă (pentru a obține anumite avantaje sau concesii, sau, de fapt, pentru orice lucru) este o chestiune legală! Nu, nu este, și judecătorii l-au condamnat la închisoare pentru asta.