INTERVIU. Adrian Bîlbă, director Delfinariu: ”Vrem să creăm o legătură trainică între oameni și știință”

adrian bilba delfi

Complexul Muzeal de Științele Naturii Constanța (CMSN) este în pragul unui mare eveniment, inaugurarea noii clădiri care adăpostește bazinul central al Delfinariului, cu siguranță cea mai mare atracție a sa. Directorul CMSN, Adrian Bîlbă, vrea de fapt să lanseze un concept nou pentru Constanța, ”edutainment”, care să combine educație și distracția.

R: Când veți deschide acest nou Delfinariu?

AB: Fiind vorba de un proiect european, depunem absolut toate diligențele necesare, cu toată atenția care trebuie acordată cheltuirii eficiente și transparente a banului public. Toate autoritățile implicate în acest proiect vor găsi momentul cel mai bun, momentul prielnic, momentul care să întrunească tot ceea ce înseamnă cadru legislativ, până la cea mai mică și, aparent, nu prea însemnată autorizație necesară funcționării. Evident, suntem foarte atenți la tot ce înseamnă sănătatea și tratamentul corespunzător privind delfinii, dar și în ceea ce privește, de exemplu, autorizația furnizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Tratăm cu maximă seriozitate și oamenii și delfinii. Este vorba de un proiect european complex, care înseamnă 3 milioane de euro, un proiect care trebuie să fie recepționat, asumat de Consiliul Județean Constanța, după care transmis nouă în administrare, pentru ca noi (CMSN – n.r.) să ne scoatem autorizațiile de funcționare necesare.

R.: Aveți pregătită o denumire pentru această nouă sală?

AB: Nu ne-am gândit încă la un nume. Sunt sugestii să-i spunem Mark, după numele celui mai îndrăgit delfin care încântat milioane de turiști cu reprezentațiile sale, sunt și alte sugestii. Eu mă gândeam să-i spunem Doctor Planet și nu pentru mine, fiindcă sunt eu protagonistul unui proiectului de popularizare a științei cu acest nume, ci datorită faptului că  acel proiect este unul simbolic, legat de evoluționism, un proiect al rațiunii, al Științei cu Ș mare, care cred că ar trebui să prevaleze. Dincolo de legătura sentimentală pe care o avem cu delfinii, cu mamiferele marine și cu animalele, în general, și pe care ar trebui să o menținem, dincolo de aceasta, este un mesaj puternic și important vizavi de înțelegerea prin rațiune a evoluției, a naturii, a biologiei, a biodiversității. Sigur, ne vom gândi, poate că ar fi o idee să cerem și contribuția publicului, mai ales că tot ceea ce facem la Complexul Muzeal de Științele Naturii Constanța le este dedicat cetățenilor Constanței, ba chiar ai României, dacă luăm în considerare că sute de mii de români din restul țării au trecut, în fiecare vară, pragul Delfinariului, al Microrezervației, Planetariului.

R.:Cum vor arăta noile spectacole cu delfini? Care sunt surprizele care îi așteaptă pe vizitatori?

AB: Demonstrațiile propriu-zise cu delfini vor fi similare celor actuale, desigur îmbogățite cu numere noi pe care dresorii și delfinii le pregătesc împreună. Noutatea este completarea spectacolelor cu mesaje pentru protecția delfinilor, pentru stimularea dragostei față de animale, față de lumea vie, având ca scop evident educația celor tineri, mai ales. Astfel de programe și mesaje se vor combina cu momentele demonstrației cu delfini, în felul acesta urmând să avem o sesiune mai lungă a spectacolelor, de aproximativ 30-40 de minute. Vor fi minute în care oamenii nu se vor plictisi, ba mai mult, vor pleca de la noi cu multe lucruri învățate pe lângă bucuria de a-i vedea pe delfini. Vor pleca și cu informații suplimentare despre aceste animale, dar și despre viață în general.

Vom avea invitate și personalități din diverse domenii conexe sau congruente cu activitatea de la Delfinariu, care le vor povesti oamenilor despre secvențe din natura care ne înconjoară, în moduri care vor fi foarte atractive. Pe de altă parte, vom face la Delfinariu, nu imediat, ci în viitor, o conexiune cu celelalte secții ale Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, în așa fel, încât – de exemplu – vom proiecta imagini spectaculoase de la Observatorul Astronomic. Probabil că știți că acolo putem admira universul doar noaptea. Ei bine, aceste observări ale unor constelații fascinante, ale stelelor și planetelor îndepărtate și misterioase, înregistrate noaptea, vor face obiectul proiecțiilor noastre pe zi.

R.: Devine CMSN un puternic pol educațional și științific al orașului Constanța?

AB: Firește, Constanța are Universitatea, Constanța are institute și centre de cercetare cu reputație internațională, are oameni de știință de o calitate absolut remarcabilă și ne mândrim cu ei. Ceea ce vrem să facem noi, Complexul Muzeal de Științele Naturii Constanța, este o aducere a științei lângă oameni. Vrem să creăm, pe lângă legăturile emoționale, o legătură trainică între oameni și știință, chiar aducând pe acești reputați cercetători în fața oamenilor. Este o activitate susținută de popularizare a științei, practic. Ne adresăm tuturor vizitatorilor noștri, dar în special copiilor, fiindcă ei vor fi responsabili în viitor pentru deciziile în fața unor complicate situații biologice, ecologice mult mai importante și mai aproape de limită decât sunt astăzi. Ei vor putea face mult mai mult rău sau mult mai mult bine decât facem noi în prezent. Le va sta în putere. Și asta va depinde de educația lor, care este în responsabilitatea noastră.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Valentin Vrabie: ”PNL continuă aceeași politică distructivă pentru Medgidia”

Dum iun. 26 , 2016
Valentin Vrabie, votat în funcția de primar al municipiului Medgidia de peste 60% dintre alegători, a fost învestit oficial în funcție ieri după-amiază. La eveniment au fost prezenți, din partea Guvernului, cei doi subprefecți ai Constanței, Ersun Anefi și Levent Accoium. Medgidia este un oraș important – sunt sigur că […]

V-ar putea interesa și: