Cum a fost ajutată RAJA de tehnologia revoluționară israeliană

Momentul semnării contractului dintre conducerea SC RAJA SA și a
Momentul semnării contractului dintre conducerea SC RAJA SA și a firmei Utilis din Israel

Pe 20 mai 2016, SC RAJA SA şi firma israeliană Utilis au semnat un contract de colaborare care viza detecţia pierderilor de apă. În numai câteva săptămâni, rezultatele nu au întârziat să apară.

Cu ajutorul acestei tehnologii revoluționare, care scanează rețelele de apă cu ajutorul satelitului, s-au scanat, pentru început, 1.000 de kilometri de reţele de apă din zona litoralului – oraşele Constanţa, cu staţiunea Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Tuzla şi Techirghiol.

Aurel Presură, directorul general adjunct al RAJA, a declarat s-au descoperit cinci zone în municipiul Constanța unde existau pierderi de apă. Una dintre ele, de exemplu, pe strada Răscoalei 1907.

„Este vorba despre conducte foarte vechi. În municipiul Constanţa, avem 650 km de reţele, din care mai bine de jumătate au peste 40 de ani vechime. Acest sistem, care foloseşte sateliţi, este foarte avansat, pentru că detectează pierderile care nu se văd de la suprafaţă. Acum suntem la momentul la care săpăm efectiv pentru a verifica dacă într-adevăr există pierderi“, a explicat Presură.

Scanarea reţelelor de apă a durat două săptămâni. Cu metodele clasice, de ascultare cu aparatele acustice, operaţiunea ar fi durat cel puţin un an.

Daphna Glazer, manager al Utilis, a participat personal la operaţiunea de scanare cu ajutorul sateliţilor, sistem implementat în premieră în Europa de Est, la RAJA Constanţa.

„Utilis este prezent în toată lumea, în Europa, în câteva ţări, în Statele Unite ale Americii, în Brazilia, Australia. Am început în Israel, unde sistemul s-a dovedit foarte eficient, pentru că monitorizarea se face lunar şi practic când apar noi pierderi, le detectăm imediat“, a explicat managerul Utilis.

RAJA își propune ca, prin această tehnologie, să reducă pierderile de apă de la 30% până la cel mult 10%.

Costul total plătit de compania constănțeană este de 30.000 de euro, care înseamnă, de fapt, numai costul de operare a sateliților, restul cheltuielilor fiind suportate de firma din Israel.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Tarife și program de vară la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

vin iul. 1 , 2016
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii a introdus, începând de astăzi, tarifele și programul de vară. Acestea sunt valabile în perioada 1 iulie – 31 august și se aplică celor care doresc să viziteze Delfinariul, Microrezervația, Planetariului sau Acvariului din Constanța. Iată tarifele: Tarif unic Delfinariu, Microrezervație, Păsări exotice: • […]

V-ar putea interesa și: