Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că este foarte posibil ca la începutul anului viitor România să beneficieze deja de prima tranşă de vaccin anti-COVID-19, cu un număr de circa un milion de doze. Şeful statului a reiterat faptul că în prima tranşă va fi vaccinat între personalul medical şi persoane cu risc, iar vaccinarea este voluntară, sigură şi eficientă.
„În CSAT a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, campanie care va dura cel puţin câteva luni de zile. Am dorit să fie o campanie foarte bine pregătită şi strategia, după părerea mea şi a specialiştilor e una foarte bine lucrată. Ea a fost aprobată în Guvern, acum şi în CSAT. Această strategie cuprinde paşii de vaccinare. Toate detaliile vor fi prezentate pe larg mâine, în cadrul unei conferinţe de presă care va fi organizată la Guvern. Lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru publicul general, dar şi pentru publicul specializat va exista un site dedicat unde cei dornici de informaţii suplimentare verificate vor putea să vadă ce se întâmplă”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul vizitei de joi la un centru de vaccinare împotriva COVID-19 din București.
Acesta a mai spus că deja persoanele informate din zona medicală doresc să se vaccineze în proporţie de peste 80%.
„Foarte, foarte pe scurt despre vaccinare pot să vă spun în acest moment că este foarte posibil ca la începutul anului viitor să beneficieze România deja de prima tranşă de vaccin. Este posibil să avem o primă tranşă cu un număr de aproximativ un milion de doze. În prima tranşă, repet, va fi vaccinat întregul personal medical şi persoanele din grupele de risc. Vaccinarea este voluntară, vaccinarea este sigură, vaccinarea este eficientă, vaccinarea se face planificat. Este foarte, foarte important de ştiut că aceste tipuri de vaccin care sunt acum în curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente sunt la cel mai înalt standard european. Deja echipa care se va ocupa de campania de vaccinare a făcut verificări în unităţile spitaliceşti, între medicii de familie şi intenţia de vaccinare e la un grad foarte mare. Se pare că deja persoanele informate din zona medicală doresc în proporţie de peste 80% să se vaccineze. E un lucru foarte bun şi e posibil ca până în primăvară să terminăm această primă campanie de vaccinare”, a completat şeful statului.
El a vorbit şi despre centrul de vaccinare pe care l-a vizitat care este momentan „un proiect pilot”.
„Am vizitat acum un centru de vaccinare, intenţia e de a deschide astfel de centre de vaccinare. Ce avem aici e un proiect pilot. Aşa vor arăta centrele de vaccinare cu o zonă de primire, zonă de discuţie cu medicul, zona de vaccinare propriu-zisă şi o zonă de aşteptare după vaccinare. Există un registru electronic unde vor fi înregistrate toate vaccinările, un registru confidenţial. Persoanele care primesc aceste tipuri de vaccin vor trebui să vină de două ori la un interval care va fi comunicat. Suntem bine pregătiţi. Aşteptăm vacinurile şi personal sunt foarte mulţumit de munca depusă de Minsiterul Sănătăţii şi domnul Gheorghiţă care se ocupă de această campanie. Abia aştept să vină vaccinul şi să terminăm cu această campanie. Să ne apucăm de reconstrucţie, să repornim economia şi să reajungem la normalitate”, a completat preşedintele Iohannis.
- Constanța va fi unul dintre centrele regionale de vaccinare anti Covid-19
- Vaccinul nu ne scapă de mască și distanțare
- Când va reveni viața la normal. Ce spune unul din oamenii care a creat vaccinul anti Covid-19