România se pregătește pentru administrarea vaccinului anti covid-19. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi că au fost operaţionalizate depozitul central şi cele din teritoriu pentru vaccinul anti-COVID.
În 21 decembrie se preconizează a avea avizul pentru acest vaccin al Agenţiei Europene a Medicamentului. Din acel moment ele pot ajunge în fiecare ţară membră din cele 27. În perioada dintre Crăciun şi Revelion va veni o primă tranşă, simbolică, de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane pe care îl vom dirija către secţiile de boli infecţioase.
„Se lucrează la etapa de comunicare. Începem cu corpul medical, sunt în desfăşurare conferinţe online cu corpul medical. (…) S-a operaţionalizat acel depozit central şi depozitele din teritoriu. (…) Într-o primă etapă vom primi 600.000 de doze de vaccin, în luna ianuarie. Centrele de testare, în prima lună, vor fi la nivelul unităţilor medicale, în Bucureşti vor fi 32 de unităţi”, a spus Tătaru la începutul şedinţei de Guvern.
Citește și: De ce a scăzut numărul de teste pentru depistarea coronavirusului
Fiecare persoană vaccinată va primi o adeverinţă de vaccinare şi va fi contactată cu o zi înainte, să se prezinte pentru rapel. Adeverinţa de vaccinare va fi redactată atât în limba română, cât şi în limba engleză şi va conţine menţiuni referitoare la lotul şi la seria vaccinului, fiind un document medico-legal, explică medicul Valeriu Gheorghiţă.
În ceea ce priveşte transportul vaccinului, acesta se va face de către producător, în „transporturi speciale”, cu congelatoare care pot asigura temperaturi de minus 80 – minus 90 de grade Celsius. Fiecare recipient conţine cinci doze de vaccin care poate cinci zile la temperatura de două grade, a menţionat Tătaru. Miercuri, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a indicat că cele 27 de state ale UE vor putea „să înceapă în aceeaşi zi” campaniile lor de vaccinare anti-Covid după aprobarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech.
Uniunea Europeană ar putea aproba oficial vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech pentru combaterea noului coronavirus cel mai devreme pe 23 decembrie, cu numai două zile după posibilul acord al autorităţii de reglementare, a declarat, miercuri, un oficial al Comisiei Europene, citat de Reuters. Potrivit reglementărilor UE, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă aprobarea medicamentelor şi vaccinurilor noi, dar decizia finală pentru comercializarea lor este luată de Comisia Europeană, după consultările cu guvernele UE. Agenţia a anunţat marţi că ar putea emite o recomandare referitoare la vaccinul realizat de Pfizer şi BioNTech pe 21 decembrie.