Oamenii de știință își exprimă îngrijorarea cu privire la o nouă variantă de coronavirus care a fost identificată în California, a anunțat miercuri CNN.
Două studii care urmează să apară în curând sugerează varianta, pe care virologii o numesc B.1.427 / B.1.429, nu numai că poate fi mai contagioasă, dar poate provoca, de asemenea, o boală mai severă.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), a testat probe de virus din focarele recente din tot statul și a constatat că noua variantă devine mult mai comună. Nu a fost văzut în niciun eșantion din septembrie, dar până la sfârșitul lunii ianuarie a fost găsit în jumătate dintre ele.
Cercetarea este în stadii foarte timpurii, nu a fost publicată sau evaluată și are nevoie de mai multă muncă.
Oamenii de știință spun că varianta are un model diferit de mutații decât cele observate pentru prima dată în Regatul Unit și Africa de Sud. Una dintre mutațiile sale afectează proteina spike a virusului, care este partea care se atașează la celulele pe care virusul le infectează. Dr. Charles Chiu, director asociat al laboratorului de microbiologie clinică de la UCSF și conducătorul studiului, a declarat că mutația ar putea face virusul mai eficient la andocarea celulelor, sporind infecțiozitatea acestuia.
Echipa lui Chiu a găsit, de asemenea, unele dovezi că este mai periculos.
Oamenii de știință au declarat că au observat o „severitate crescută a bolii” asociată cu noua variantă, inclusiv „un risc crescut de necesitate ridicată de oxigen”. Raportul lor va fi publicat la sfârșitul acestei săptămâni, după ce oficialii din domeniul sănătății publice din San Francisco l-au examinat.
Noile variante ar putea provoca complicații în următoarele săptămâni în Statele Unite, chiar dacă infecțiile scad în prezent în toată țara și mai multe persoane sunt vaccinate.
Experții în sănătate publică se tem că noile variante depășesc vaccinările, motiv pentru care mulți au evidențiat necesitatea de a dubla măsurile de siguranță, cum ar fi purtarea măștilor faciale, distanțarea socială și evitarea zonelor aglomerate.
Până în prezent, în SUA au fost raportate peste 1.900 de cazuri de tulpini de coronavirus observate pentru prima dată în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, arată datele Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Majoritatea acestor cazuri, adică 1881, aparțin variantei identificate pentru prima dată în Marea Britanie, despre care CDC a avertizat anterior că ar putea deveni tulpina predominantă până luna viitoare.
Citește și: Și dacă nu se va termina niciodată?