A fost cutremur în România în urmă cu câteva minute.
S-a resimțit și în Constanța.
În ziua de 16.09.2024, 17:40:21(ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 140 km, a anunțat Institutul Național de Fizică a Pământului.
Cutremurul s-a produs la 57km NV de Buzau, 58km SE de Sfantu-Gheorghe, 61km E de Brasov, 64km V de Focsani, 73km NE de Ploiesti.
Completare ora 18.10. Pompierii constănțeni nu au primit până acum sesizări din cauza cutremurului.
Despre cutremure în România
Un cutremur este cauzat de eliberarea bruscă a energiei acumulate în rocile subterane, ceea ce face ca solul să se miște sau să se deformeze. Cutremurele și replicile pot provoca alte dezastre, cum ar fi incendii, alunecări de teren și inundații. Moartea sau rănirea au loc atunci când oamenii cad încercând să meargă sau să alerge în timpul mișcării seismice sau când sunt loviți de obiecte care cad.
România este expusă unui risc semnificativ de cutremure, Bucureștiul fiind capitala cea mai expusă riscului dintre toate capitalele Uniunii Europene. Deși nu putem prezice când va avea loc următorul cutremur major, este doar o chestiune de timp până când țara noastră va fi puternic afectată. Ultimul cutremur major din România a avut loc în 1977 și a ucis peste 1.500 de persoane și a rănit peste 11.300. 35.000 de familii au rămas fără adăpost, iar economia națională a fost afectată semnificativ.Potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului, mai mult de 3.000 de oameni ar putea muri într-un cutremur de 7,5. Zeci de mii de familii ar putea rămâne fără adăpost, deoarece peste 31.000 de clădiri din întreaga țară ar putea fi complet distruse. Ceilalți pot pierde accesul la apă, gaz, electricitate zile sau săptămâni, iar telecomunicațiile și conexiunea cu familia și prietenii pot fi întrerupte pe termen lung.Străzile vor fi pline de moloz, îngreunând accesul pentru personalul de urgență și salvatori. Spitalele vor fi grav avariate, iar acele spitale care vor funcționa vor fi supraîncărcate cu pacienți cu nevoi critice.
Detalii AICI.