Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria au semnat pe 17 decembrie Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.
Evenimentul a avut loc la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Klaus Iohannis.
Documentul a fost semnat de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban.
Acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.
Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, cu o lungime de 1.200 de kilometri, face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între UE, reprezentată de CE, şi Azerbaidjan, fiind şi un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că acordul semnat la Bucureşti între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi este un cadou pe termen lung între ţările semnatare.
”Vă mulţumesc pentru semnarea Parteneriatului strategic în domeniul energiei verzi, dezvoltării acesteia şi transmiterii acesteia între guvernele Azerbaijanului, Georgiei, României şi Ungariei. Ne vom concentra astăzi pe securitatea energetică şi cooperarea regională. Aceste subiecte au fost priorităţi cheie pentru România pentru politica noastră externă şi pentru strategia naţională de dezvoltare. Aceste subiecte au reprezentat priorităţi cheie şi pentru Uniunea Europeană. Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare în Ucraina trebuie să colaborăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale”, a declarat Klaus Iohannis, la semnarea Acordului de la Bucureşti.
Acordul este un cadou pe termen lung, a precizat şeful statului român, pentru statele semnatare.
”Acest acord constituie un cadou pe termen lung între ţările noastre, într-o serie de domenii foarte importante. Mai întâi transportul şi comercializarea de energie curată pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de transmitere, inclusiv un cablu submarin pe sub Marea Neagră. Apoi, de asemenea, o idee cu privire la oxigen, la hidrogen verde şi apoi eficienţa. Este vorba de un acord ambițios care arată că putem împreună să asigurăm o contribuţie valoroasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la o creştere durabilă a cooperării în regiune”, a precizat Iohannis.
Klaus Iohannis a menţionat că un cablu submarin va transporta energia verde din Georgia.
”E bine să ne gândim mai cu curaj către energia verde. Climatul de securitate şi dificultăţile economice înseamnă că e nevoie de mai multe interconexiuni, mai multă cooperare la nivel regional şi global. Cooperarea noastră energetică este un răspuns la mişcarea strategică, va spori adaptabilitatea noastră în domeniul energetic, dar şi calitatea rutelor de transport. Este o chestiune determinată de piaţă iar potenţialul energiei verzi în zona Caspică este foarte mare. Este nevoie de o gândire în viitor şi de preluarea iniţiativei în această materie, în regiunea noastră. Salut prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ne dă încredere că va exista un sprijin a UE pentru acţiunile noastre comune. Mai concret, în etapa următoare, cablul submarin va fi amplasat în Marea Neagră şi ne dorm sporirea legăturilor de transport maritim de la Constanţa în Georgia”, a mai spus preşedintele.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc, dar este vorba despre întemeierea viitorului nostru pe un concept de energie sigură şi curată.
Ursula von der Leyen a lăudat ţările semnatare pentru derularea acestui proiect.
”Uniunea Europeană a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc, dar este vorba despre întemeierea viitorului nostru pe un concept de energie sigură şi curată (…) acest lucru este bun nu doar pentru planeta noastră, dar şi pentru economiile naţionale, pentru independenţa aprovizionării cu energie electrică”, a afirmat Ursula von der Leyen.
”Vă laud pentru un proiect deosebit de ambiţios, va lega ambele capete ale Mării Negre (…) va întări securizarea aprovizionării noastre, va asigura energie verde din surse regenerabile”, a adăugat Ursula von der Leyen.
Preşedintele Comisiei Europene a vorbit şi despre faptul că acest cablu va asigura energie Republicii Moldova şi va ajuta şi Ucraina, atât la restabilirea furnizării cu energie, dar şi la refacerea ţării.
Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a declarat că ţara sa este pregătită să livreze energie verde către Europa şi a menţionat că Azerbaijan va furniza către Europa şi peste 11 miliarde de metri cubi de gaz. În ceea ce priveşte România, Romgaz a semnat un acord de livrare de gaze începând din ianuarie 2023.
Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev a menţionat, înainte de semnarea Acordului privind energia verde, importanţa parteneriatului strategic.
”Importanţa acestui parteneriat strategic care va fi semnat astăzi va fi contribuţia noastră comună la securitatea energetică a Europei, această înţelegere este un pas pentru a crea un coridor pentru energia verde. Vreau să îmi exprim recunoștința pentru doamna preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru sprijinul continuu acordat Azerbajanului în proiectele de securitate energetică şi diversificare a energiei. În timpul vizitei domniei sale în Azerbaijan am semnat un memorandum de colaborare, pentru un parteneriat strategic între Azerbaijan şi UEşi am început deja să îl implementăm”, a precizat Ilham Aliyev.
Ilham Aliyev a menţionat şi exporturile de gaze realizate de ţara sa, către Europa.
”Anul trecut, Azerbaijanul a exportat gaz către UE în valoare de 8,2 miliarde, anul acesta 11,3. Anul viitor vor fi cel puţin 11,6 miliarde metri cubi de gaz. Vom avea aproape 24 miliarde mc de gaz exportaţi, comparând cu 2019 când au fost 19 miliarde mc de gaz. De asemenea, Romgaz a semnat un acord de livrare de gaz către România, începând din ianuarie anul viitor. Aşadar, Azerbaijan îşi lărgeşte aria de acţiune geografică, furnizând gaz către pieţele europene. Aceasta este o situaţie win-win pentru că Europa are nevoie să îşi întărească securitatea energetică, iar Azerbaijanul are nevoie de pieţe de desfacere pentru resursele pe care le are. Astăzi începem să construim un nou pod din Azerbaijan către Europa. Ţara noastră va deveni furnizor important de energie electrică către Europa, mai ales energie verde. Potenţialul Azerbaijanului este de 27 Gb, atât de energie eoliană, cât şi solară. De asemeni, avem această producţie în zona Mării Caspice”, a precizat Ilham Aliyev.
Preşedintele azer a mai adăugat că importante companii produc energie verde în ţara sa.
”Împreună cu unul dintre investitorii strategici din ţara noastră, intenţionăm să implementăm 3Gb de energie eoliană şi un gigabit de energie solară până în 2027. Până în 2037 intenționăm să avem capacități suplimentare de cel puţin 6 Gb. Acum două zile, ministrul Energiei din Azerbaijan a semnat un contract cu o altă companie globală care intenţionează să investească până la 12 gb de energie solară şi eoliană. Aşadar, cel puţin 3 gb suplimentar vor putea fi exportaţi. Pentru a ne atinge ţelurile trebuie să lucrăm eficient, în colaborare cu UE”, a mai subliniat Ilham Aliyev.