Adeverințele de venit, prea scumpe pentru pensionari

Blocul Național Sindical (BNS) face un apel public către Arhivele Naționale ale României pentru a demara de urgență consultări cu operatorii economici autorizați, în scopul stabilirii unor tarife accesibile pentru serviciile de arhivare destinate pensionarilor din sistemul public de pensii.

Amintim că, începând cu 1 septembrie 2024, va intra în vigoare Legea nr. 360/2023, care permite pensionarilor să își recalculeze pensiile pe baza veniturilor brute obținute de-a lungul carierei.

În acest context, BNS subliniază faptul că tarifele actuale, stabilite prin Ordinul nr. 299/2023 al Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, sunt exagerat de ridicate și depășesc posibilitățile financiare ale pensionarilor, în special ale celor cu pensii minime sau medii!

De asemenea, conform prevederilor Legii nr. 237/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 712 din 22 iulie 2024, Arhivele Naționale ale României sunt acum responsabile de stabilirea anuală a limitelor maxime ale tarifelor pentru serviciile de arhivare oferite de operatorii economici autorizați. Astfel, această schimbare legislativă conferă Arhivelor Naționale responsabilitatea directă de a negocia și stabili tarife echitabile și accesibile, ținând cont de situația social-economică a grupurilor vulnerabile, precum pensionarii.

BNS consideră că este inacceptabil ca pensionarii din România, care deja se confruntă cu dificultăți economice, să fie împiedicați să își verifice drepturile legale din cauza unor tarife exorbitante pentru obținerea documentelor necesare recalculării pensiilor.

De exemplu, costul obținerii unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși suma de 2.800 lei fără TVA (taxa administrativă fixă = 101 lei, taxă de cercetare = 81 lei/an x 25 ani = 2.025 lei, taxă eliberare certificat de venituri = 27 lei/an x 25 ani = 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA). Această sumă este inaccesibilă pentru majoritatea pensionarilor. Cei mai afectați vor fi pensionarii care primesc doar pensia minimă socială de 1.283 lei. Astfel, peste 1,1 milioane de români vor fi puși într-o situație extrem de dificilă, neavând resursele financiare necesare pentru a obține adeverințele de vechime.

Dacă unul din cinci pensionari ar plăti această sumă pentru a accesa documentele de vechime, la nivel național s-ar vorbi despre o afacere de jumătate de miliard de euro.

Prin urmare, Blocul Național Sindical cere Arhivelor Naționale să acorde prioritate acestei probleme și să negocieze noile tarife cu operatorii economici autorizați, la un nivel corect care să acopere costurile companiilor ce administrează arhivele, dar să fie, de asemenea, suportabil pentru pensionari.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

SEAS 2024 - Săptămână cu trei spectacole pentru copii la Teatrul de Vară Soveja

mar aug. 20 , 2024
În această săptămână, Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului – SEAS 2024 a programat trei spectacole de la Opera Comică pentru Copii București – „Erus și Valea Iubirii”, „Don Quijote” și „Directorul de teatru”.  Mâine, miercuri, 21 august, de la ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, micii spectatori și părinții […]

V-ar putea interesa și: