Adrian Bîlbă, doctor în științe și biolog, a explicat în emisiunea „Punctul pe i”, la Tomis TV, de ce Constanța este plină de câini fără stăpân și cum au reușit să rezolve problema alte orașe.
Înainte de explicații, acesta a precizat că a fost martor cum o haită de câini a fără stăpân a rupt în bucăți o pisică în parcul Tăbăcărie. Se întâmpla în primăvara acestui an. Sunt câini sălbăticiți, afirmă el. Au atacat și animalele de la microrezervație. Sapă sub gard, intră în incintă și atacă.
„Noi, românii, am avut o religie axată pe câine lup. De acolo avem mitul vârcolacului. „Nu omori câini pentru că o să-i mănânci pe lumea cealaltă. Sunt o mulțime de chestii care ne-au făcut să fim foarte apropiați și temători de câini.”, spune acesta.
Mai mult, în România, în 1993, 45% de familii din România aveau câini, unul din cele mai mari procente din lume. Mulți dintre câini erau însă legați în lanțuri la țară. Americanii au fost stupefiați de această cifră, spune Bîlbă.
„Avem un număr foarte mare de câini, similar cu țările africane. Cu nicio altă țară europeană. Avem o problemă cu eutanasierea lor și o acceptare destul de largă în rândul populației a lor pe stradă. Avem o percepție a libertății câinilor. Mie nu-mi place să țin câinele în lesă. Îmi place să văd câinele liber.”, explică acesta.
Bîlbă a subliniat ceva extrem de interesant referitor la atitudinea autorităților din Constanța și nu numai.
„Autoritățile din România se informează de la cei care vin să informeze, nu de la autoritățile din vestul Europei, ci de la organizațiile de protecție a animalelor din vestul Europei, care luptă cu autoritățile, care acolo îi eutanasiază. Acolo, l-ai găsit pe stradă, obligatoriu se agață. Obligatoriu, dacă nu vine nimeni în 7 – 14 zile, îl eutanasiază. Nu discută, rasă, nerasă, mic, mare, nu contează. Asta este o decizie a autorităților. Firește că acolo există o mulțime de asociații care se luptă să nu se întâmple așa ceva. Cei din vest privesc câinii așa cum privim noi oaia, vaca.”, a explicat acesta.
- V-ar putea interesa și: Ionuț Rusu, de la ciulinii din câmp la scaunul de viceprimar. „C-așa-i în tenis” VIDEO
Invitatul emisiunii a dat un exemplu concret din Germania. Era la un cabinet veterinar din Düsseldorf, unde venise o bătrână care a spus că are un câine de 12 ani, dar venise să-l eutanasieze. A spus că se mută și nu îl mai poate lua cu ea. Erau cinci medici veterinari, câți avea și el la vremea respectivă la clinica sa. A întrebat cine face eutanasierea. I s-a spus: „Cine e de serviciu”. În România e foarte greu să găsești pe cineva să facă eutanasii. În cabinetul său era un singur doctor care făcea această procedură. Restul nu voiau, ca să nu-l mănânce pe lumea cealaltă.
„Eu am fost nevoit să fac eutanasie la doi câini, unul negru și unul maro. În aceeași săptămână mi-au murit de la fermă doi câini de aceeași culoare. Era o coincidență, dar firește că am făcut legătura.”, mărturisește.
Adrian Bîlbă a punctat principala problemă.
„Problema este că autoritățile nu se informează de la alte autorități. Noi suntem bombardați de aceste asociații. Hai că vin și ți-i castrez. Nu mă interesează că au ovare. Mă interesează că sunt pe stradă și mușcă. Nu mușcă cu coițele, ci cu dinții. Le poți scoate dinții? Nu. Probleme care sunt nu se rezolvă cu castrarea. Nu poți oricum să castrezi totul. Este suficient să rămână 10% și populația de anul viitor este aceeași. Nu trebuie să fie eutanasiați toți de pe stradă, trebuie însă luați toți de pe stradă. Îi ținem în adăposturi o viață, pe banii asociațiilor. Se întâmplă și afară așa. Autoritatea trebuie să îi ia însă de pe stradă. E simplu. Orice câine e sursă de boală, de mușcătură, de disconfort”, a explicat acesta.
L-am întrebat pe invitat de ce nu vedem în parcurile din Constanța veverițe, așa cum sunt în parcurile din orașele vest europene. Principalul motiv sunt câinii și pisicile fără stăpân, care sunt o amenințare pentru acestea.
Există, spune Adrian Bîlbă, și un revers al medaliei. Dacă eliminăm câinii, este posibil să ne umplem de pisici.
Autoritățile din Constanța gestionează un adăpost pentru animale, cu foarte puține locuri. Primarul și viceprimarul responsabil de domeniu au declarat că sunt iubitori de câini și că nu sunt de acord cu eutanasierea acestora.
Adrian Bîlbă a mai spus că s-a gândit să dea concurs pentru a ocupa postul de coordonator al direcției din Primăria Constanța care se ocupă de gestiunea câinilor fără stăpân. „Nu m-am dus pentru că nu vor medic veterinar. Vor jurist sau economist și n-am pregătire în domeniu.”, a precizat acesta. Locul a fost ocupat de un domn care a lucrat la Teatrul de Păpuși.
Adrian Bîlbă a deschis Univet în 1996. A fost prima clinică veterinară din Constanța. Avea la un moment dat 20 de magazine. A condus timp de 10 ani Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, aducând profit de milioane de lei pe an.
Emisiunea poate fi urmărită mai jos.