AEC: Primăriile din județul Constanța fac economie la educație

eleve-elevi-scoala

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită autorităților locale din județul Constanța să includă în bugetul local pe anul 2020 sumele necesare asigurării pazei și protecției unităților de învățământ.

Când vorbim de un sistem de învățământ calitativ, ne referim, în mod incontestabil, și la siguranța pe care copiii o resimt atunci când se află la școală. Fenomenul bullying devine din ce în ce mai răspândit și numărul cazurilor de violență în unitățile de învățământ crește de la o zi la alta. În unele situații, elevii refuză să mai meargă la școala din cauza fricii pe care o resimt cât timp sunt acolo, în locul în care ar trebui să fie pregătiți pentru viață.

Anual, sau chiar semestrial, părinții scot din buzunar sume, nu tocmai nesemnificative, în vederea asigurării pazei unității de învățământ în care învață copiii lor. Aceste colectări informale sunt efectul direct al subfinanțării educației pe plan local, părinții fiind cei nevoiți să acopere această gaură lăsată de autoritățile care, deși în discursurile politice spun că educația reprezintă pentru ei o prioritate, nu iau măsurile necesare și nu-și respectă obligațiile legale.

Conform legislației în vigoare, asigurarea pazei unităților de învățământ este o obligație ce le survine decidenților locali. Potrivit Legii nr. 333/2003, consiliile locale au obligația de a asigura protecția bunurilor aflate în domeniul public al unității administrativ-teritoriale, iar în aceasta categorie intră și clădirile unităților de învățământ.

Deși legea enunță, în mod clar, cine trebuie să se asigure de faptul că elevii învață într-un spațiu sigur, care nu le imprimă o senzație de frică, fiind păziți și protejați, conform studiului realizat de către AEC- „Indexul accesului la educație al elevilor din județul Constanța”, în anul școlar 2018-2019, doar 38 de UAT-uri din 70 din județul Constanța își duc la îndeplinire această obligație legală.

Astfel, Asociația Elevilor din Constanța solicită Consiliului Local al Municipiului Constanța și celorlalte autorități locale din județ, în contextul dezinteresului continuu manifestat față de importanța rolului pe care îl au, să ia măsuri concrete în vederea respectării prevederilor legale și implicit a creșterii nivelului de siguranță în unitățile de învățământ, prin introducerea în bugetul de anul acesta a sumelor necesare asigurării pazei umane. Ne dorim ca educația să devină cu adevărat o prioritate și respectarea legii să nu mai fie opțională.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Încă o avarie la conductele cumpărate de la CET. Cine nu are căldură

mar feb. 4 , 2020
Astăzi, 4 februarie, a apărut încă o avarie la conductele cumpărate de la CET de Primăria Constanța cu două milioane de lei. „Urmare a apariției unei avarii pe infrastructura de transport a agentului termic preluată în administrare de R.A.D.E.T. Constanța, nu se pot asigura condițiile de furnizare a energiei termice […]
avarie-radet-tevi-cet

V-ar putea interesa și: