Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită ministrului educației naționale, Cristina-Monica Anisie, să recunoască pretențiile ridicate în procesul pentru suspendarea prevederii ce trimite elevii care nu au reușit să obțină media de admitere peste 5,00 în școlile profesionale, în cadrul Curții de Apel Constanța.
În data de 5 septembrie a.c. a intrat în vigoare OMEN nr. 4948 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, care, la art. 2, alin. (10), instituia condiționarea dreptului elevilor de a urma un liceu vocațional, tehnologic sau teoretic de obținerea mediei 5,00 la admiterea în clasa a IX-a. Această prevedere a fost criticată încă de la început de Asociația Elevilor din Constanța, ea reprezentând un afront la dreptul elevilor la educație.
Ulterior, în data de 30 septembrie, AEC a chemat Ministerul Educației Naționale
în judecată la Curtea de Apel Constanța pentru suspendarea acestei prevederi
limitative, aceasta formând obiectul dosarului cu nr. 501/36/2019, fiind
stabilit un termen pentru data de 14 noiembrie. Și Avocatul Poporului s-a
pronunțat în sprijinul Asociației Elevilor din Constanța, afirmând, de
asemenea, că dreptul elevilor la educație este afectat de această măsură, motiv
pentru care instituția s-a autosesizat.
Ministrul Educației și Cercetării, Cristina-Monica Anisie, s-a pronunțat în repetate rânduri în sensul susținerii demersului Asociației Elevilor din Constanța, criticând, de asemenea, această măsură, organizația județeană a PNL Sector 2 depunând chiar o sesizare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Pe cale de consecință, solicităm doamnei ministru să recunoască pretențiile AEC din cadrul procesului, astfel încât prevederea aflată în momentul acesta în vigoare să fie suspendată de urgență, iar ea să nu afecteze elevii ce urmează să ia parte la procesul de admitere, permițându-le să își aleagă de unii singuri traseul educațional.
Cum sa bagi elevi de 5 in scoli profesionale!?Îți dai seama că acel individ se poate face mecanic /sudor/bucatar/cofetar/vânzător, etc. Cum ar arăta o casă, făcută de unul care nu stie nimic.Sau o pâine! La profesională sunt oameni ce nu se tem de muncă și stiu mai multă carte decât unii care merg deja la facultate. Doamne ferește .Avem destui fraieri pe funcții pe care nu le cunosc.Eu sunt de acord sa se renunte .Nu ptr ei ci ptr noi ,umanitatea. Să pună mâna pe carte și să lase vrajelile că ,, era cald ”.Pe lângă faptul că nu prea mai avem școli profesionale ne mai batem joc și de importanta lor.Si ce bine sunt cei cu liceu la noi…..
…Mai ales in Constanța.Cu trei facultăți tot vânzători sunt.