Aerul poluat omoară peste 25.000 de români anual.
Potrivit Agenției Europene de Mediu, în anul 2015 au decedat, din această cauză, 25.400 de cetățeni ai României, ceea ce înseamnă 0.13% din populație. Procentul ne situează în topul țărilor europene, în acest clasament. Suntem depășiți numai de Bulgaria, cu 0.20% decese cauzate de aerul poluat, raportat la numărul total al populației, și pe același poziție cu Ungaria. Numărul cel mai mare de decese se înregistrează în Germania, 62.300, ceea ce reprezintă 0.08% din populație.
Pentru a combate acest fenomen, unele capitale europene creează zone în care mașinile sunt interzise. Cel mai recent exemplu este Madrid, unde o suprafață de 4,7 km pătrați este exclusă pentru mașinile înregistrate înainte de 2000 sau pentru mașinile diesel înregistrate în circulație înainte de 2006.
Specialiștii Agenției de Protecție a Mediului din SUA spun că pericolul cel mai mare constă în dioxidul de azot emanat de mașini, care irită căile respiratorii, copiii și bătrânii fiind categoriile cele mai predispuse la riscuri. Expunerea de lungă durată poate cauza boli respiratorii precum astm.
Reamintim că orașul Constanța s-a împrumutat cu 100 de milioane de lei pentru a cumpăra autobuze diesel și că Volkswagen a anunțat că nu va mai produce mașini cu combustie internă începând din 2026.