Agigea are nevoie de schimbare

Unele localități înfloresc atunci când sunt conduse de oameni competenți, alte bat pasul pe loc. Avem exemple cu nemiluita în țară și lume. La un moment dat, atunci când lucrurile nu merg așa cum trebuie, este nevoie de schimbare.

În opinia mea, a venit momentul schimbării și în Agigea. Localitatea este condusă de 12 ani de același primar, membru PSD. Din păcate, multe din promisiunile pe care le-a făcut în acești 12 ani au rămas la stadiul de promisiuni. Agigea și Lazu au încă străzi neasfaltate, au încă probleme grave de infrastructură, nu toți locuitorii beneficiază de apă curentă și canalizare. Ba mai mult, oamenii sunt întrebați, în anul 2020, dacă vor canalizare, deși România, țară civilizată și europeană, are obligații de mediu asumate față de Comisia Europeană, pe care trebuie să le îndeplinească, altfel este amendată.

Primarii care promit și nu fac nu au explicații viabile și coerente. Nici nu ar avea cum. Am observat însă că mulți se apără scoțând în evidență ce au făcut în mandatele lor. Este o teorie greșită. Comparația nu trebuie făcute între cum arată azi localitate și cum arăta acum 12 sau 20 de ani, ci între cum arată acum și cum trebuia să arate. Nu poți să le promiți marea cu sarea oamenilor, dar să le dai picături, și să spui că e mai bine decât deloc.

Agigea și Lazu ar trebui să fie localități foarte bogate. Există aici un potențial economic deosebit, dar prea puțin exploatat. Amplasată lângă port și canal, este una dintre cele mai bune zone din România pentru dezvoltarea de parcuri industriale, logistice, de capacități de producție. Ar putea fi, dar nu e. Singurele oaze de dezvoltare economică sunt cele private (și acestea cu probleme. Cum altfel, când autoritatea locală îți face zeci de plângeri).

Dacă vrem să ne facem idee despre cum a fost administrată comuna, ne putem uita pe un comunicat de presă al DNA. Procurorii îl acuză pe actual edil de abuz în serviciu. „Inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.”, se arată în rechizitoriu. Conform legii, primarul beneficiază de prezumția de nevinovăție. Vom vedea ce vor decide judecătorii.

Dincolo de toate acestea, când mă gândesc la Agigea îmi vine un minte știrea că primarul de aici a fost făcut cetățean de onoare la propunerea unor consilieri. Merita? Nici nu contează răspunsul. Smerenia ar trebui orice primar să nu accepte astfel de distincții. Ele spun însă multe, dacă sunt acceptate. Dezvăluie, în opinia mea, o nevoie de validare pe care nu o poate obține altfel. Este cu siguranță mai plăcut și onorabil pentru un primar să fie salutat cu respect pe stradă de cetățeni, să i se strângă mâna cu prietenie și recunoștință, decât să primească o hârtie la propunerea colegilor din partid.

Acum câteva luni, unul dintre liderii PSD Constanța spunea public, într-o conferință de presă, că, în opinia sa, personală, primarii nu ar trebui să aibă mai mult de trei mandate. Trei mandate sunt de ajuns să arăți ce poți și să pui localitatea pe un drum bun. Dacă nu reușești, este timpul să lași pe altcineva.

Aș putea scrie sute de rânduri, dar mă opresc aici. Rolul jurnalistului este să prezinte fapte. Am făcut-o ani de zile. Din când în când, jurnalistul are voie să aibă și opinii publice, în editoriale asumate, ca acesta. Nu vă spunem însă cu cine să votați. Aceasta este decizia fiecăruia dintre voi. Vă îndemnă să ieșiți însă la vot în număr mare. Primarul trebuie să fie cât mai reprezentativ pentru întreaga populație, iar acest lucru nu se poate face decât cu o prezență masivă la vot. O dat la patru ani, puterea e la noi.

Gândiți-vă la ce spunea Abraham Lincol, al 16-lea preşedinte al SUA: „Votul este mai puternic decât glonţul”. Sau, dacă vreți, ca să glumim puțin, la ce spunea Mark Twain: „Politicienii sunt ca scutecele. Trebuie schimbaţi în mod regulat şi din acelaşi motiv”.



Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

1.629 de cazuri noi de Covid-19, din care 66 în județul Constanța

vin sept. 25 , 2020
 Până astăzi, 25 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 119.683 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 96.158 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.629 de cazuri noi de persoane infectate […]
covid-19

V-ar putea interesa și: