Spre deosebire de anii anteriori pandemiei, când cei mai mulți turiști preferau să se cazeze în hotelurile de la Marea Neagră la începutul weekend-ului, zilele de joi și vineri fiind cele mai aglomerate atât pe șoselele ce duc spre litoral, cât și în stațiuni și hoteluri, în prezent, zilele de luni și marți sunt cele alese cu precădere pentru data de check-in, aceasta fiind una dintre urmările pandemiei, arată datele centralizate de Litoralulromanesc.ro, cel mai mare turoperator pe acest segment de vacanțe.
„Observăm că din 2020 încoace ziua de luni e pe primul loc în clasamentul zilelor alese de cei mai mulți turiști pentru a veni la mare. De-a lungul anilor, în mentalul colectiv s-a format ideea că în weekend e foarte aglomerat pe litoral, traficul spre stațiuni – îngreunat, iar accesul în destinație, dificil. Situație confirmată de cifre. Ei bine, în perioada pandemiei, când oamenii au căutat să evite tocmai această aglomerație, atât pe șosele, cât și în spațiile de cazare, zilele de luni au început să fie preferate pentru debutul vacanței. Efectul se vede și în acest sezon: ceea ce se întâmpla vinerea înainte de anul 2020 se întâmplă acum lunea, situație ce a condus la un paradox: în prezent, weekend-urile sunt mai lejere pe litoral în ceea ce privește numărul de turiști decât începutul săptămânii”, afirmă Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.
Situația a fost influențată și de ideea larg răspândită potrivit căreia weekendul este mai scump la mare, ceea ce e adevărat într-o mică măsură și se aplică doar în cazul celor care achiziționează sejurul în vârf de sezon, când cererea este foarte mare, iar disponibilitatea de camere, mult redusă. Dar, în 90% dintre cazuri, nu există diferențe de preț pentru cei care cumpără vacanțe din timp, prin programul de Înscrieri Timpurii, și de la un turoperator.
„Dat fiind că pe litoral, durata medie a unui sejur este de 5 nopți, oamenii preferă acum să vină la mare în zilele de luni și să plece spre case sâmbăta, aglomerația crescând direct proporțional în aceste zile. De aceea le recomandăm turiștilor să încerce să prindă weekendul în sejur și să se cazeze de joi sau de vineri. Nu mai sunt zile de evitate, cel puțin nu în această perioadă, întrucât în vârf de sezon ne așteptăm ca toate zilele să fie aglomerate”, adaugă Ionuț Nedea.
Predilecția pentru o zi sau alta a săptămânii pentru a merge la mare diferă în funcție de vârstă. Astfel, tinerii preferă diminețile de vineri și chiar sâmbăta pentru check-in, familiile cu copii se deplasează spre litoral lunea sau marțea, în vreme ce pentru persoanele mai în vârstă, care au ieșit la pensie, acest criteriu contează mai puțin pentru că nu sunt condiționate de concedii.
Pe de altă parte, distanță față de destinație influențează durata sejurului pe litoral: cu cât ne îndepărtăm mai mult de Marea Neagră, cu atât perioada sejurului crește. Turiștii care provin din vestul țării sau din zona de nord a Moldovei petrec mai mult timp la mare, cel puțin o săptămână, în comparație cu bucureștenii, cei din urmă alegând chiar și escapade foarte scurte, de două zile pe litoral. Dar, cu toate acestea, peste o treime din totalul turiștilor care ajung pe litoralul românesc sunt din București, conform datelor colectate în sezonul estival 2021.
În ceea ce privește mijlocul de transport preferat către mare, mașina personală rămâne principala modalitate de deplasare, în pofida scumpirilor de la pompă.
„Din păcate, sistemul de transport în comun, feroviar sau rutier între orașe, nu e suficient de bine pus la punct și nici confortabil. De pildă, pe calea ferată, în prezent, ajungi rapid la mare doar dacă pleci din București către Constanța, acest tronson fiind îmbunătățit. În rest, sunt mari probleme, mai ales pe distanțe lungi. E firesc ca românii să prefere mașina în aceste condiții, dar cu efecte negative: aglomerație în destinație, poluare. E o situație care necesită implicarea urgentă a autorităților din domeniul transportului și al turismului”, subliniază reprezentantul Litoralulromanesc.ro.