Agricost SA a anunțat că are în plan înființarea în Insula Mare a Brăilei a 12.500 de hectare de lucernă, una din cele mai valoroase culturi. Profitul depășește 500 de euro pe hectar.
Și investiția este pe măsură: vor fi construite cinci fabrici pentru uscare, fiecare din ele având un cost de circa 18 milioane euro.
„Programul nostru este de a înființa în Insula Mare a Brăilei 12.500 de hectare de lucernă, deoarece este o cultură pentru care avem desfacere. În prezent, desfacerea e cea mai grea problemă, dar nivelul de profitabilitate este foarte ridicat. Depășește circa 500 de euro pe hectar. Deocamdată, avem vreo 2.500 de hectare de lucernă pentru producție şi vreo 300-400 de hectare pentru sămânţă (…)”, a precizat Lucian Buzdugan, directorul general al Agricost, în cadrul unui tur privat dedicat presei, care a precedat evenimentul Agricost Open Day.
Acesta a spus că în august urmează să fie semănate încă 2.500 de hectare cu lucernă.
„Acum, în august, mai semănăm 2.500 de hectare, pentru că mai construiesc o fabrică – eu sunt legat de fabrici, fabrici de uscare, pentru că sistemul de producere a fânului de lucernă îmbalotat este următorul: se coseşte, umiditatea la cosire este de 80 de procente (…), se lasă până umiditatea scade la 40% şi atunci o strângem, o tocăm, o transportăm la o fabrică (…) la un uscător, unde se procesează, se usucă, se îmbalotează. Facem cinci coase pe an. Producţia medie este de 17 tone de fân la 12-14% umiditate, cu proteină peste 20”, a explicat el, citat de PS News.
Şeful Agricost susţine că 2.000 de tone de lucernă sunt vândute în România, la două ferme, una din judeţul Iaşi şi alta din judeţul Ialomiţa, iar restul ajunge în ţările arabe. Totuşi, spune Buzdugan, de preferat este vânzarea lucernei la intern, întrucât profitabilitatea este mai mare.
„O vindem în ţările arabe şi 2.000 de tone în România. Pentru ce vindem în România obţinem sprijin cuplat. Pentru ce vindem afară, nu primim decât subvenţia pe hectar, nu obţinem nişte bani suplimentari. Noi am fi interesaţi să vindem toată lucerna în România, dar nu este cerere. Acum, în România, cumpără lucernă două ferme mari de vaci, care au hotărât având în vedere calitatea deosebită. Una din Iaşi, una din Ialomiţa. Profitabilitatea de 500 de euro este pentru cea exportată. Pentru cea la intern ar fi mult mai mare…. Eu aş vrea să o dau pe toată la intern”, a subliniat şeful celei mai mari ferme din sud-estul Europei.
Potrivit sursei citate, programul de înfiinţare a 12.500 de hectare de lucernă necesită cinci fabrici de uscare a culturii, o investiţie care se ridică la 18 milioane de euro pentru fiecare unitate. În total, așadar, investițiile se vor ridica la circa 90 de milioane de euro.
„Pentru cele 12.500 de hectare de lucernă îmi trebuie cinci fabrici. Acum am una, o construiesc pe a doua, anul viitor pe a treia şi tot aşa. De 18 milioane de euro avem nevoie pentru fabrica nouă de lucernă, nu e mult. Utilajele le cumpărăm din Spania. De ce e atât de scumpă? Nu e numai fabrica. Este copertină de depozitare: să aduci 1.000 de tone de lucernă, să o depozitezi, să o prelucrezi în 24 de ore Fabrica actuală de uscare prima dată a avut capacitatea de 400 de tone şi când mi-am dat seama că dacă mă plouă o zi, o ploaie mă opreşte 4 zile să recoltez. Este un calcul aproape matematic. Îţi spune că trebuie să dublezi capacitatea de uscare, ca să reduci timpul de recoltare. Timpul de recoltare, coasa, vine prima dată la 21 de zile, apoi la o lună”, spune Lucian Buzdugan.
Agricost primeşte anual subvenţii europene şi naţionale de circa 10 milioane de euro.
„Pe total fermă, noi primim în jur de 10 milioane de euro anual. Dar eu comparația aş face-o întotdeauna: cât primește fiecare pe hectar. Dacă ai două hectare, primeşti 350 de euro, dacă ai 10 hectare, primeşti 170 ori 10. Dar ce face ăla care ia 1.700 (de euro – n. r.) şi ce am făcut eu cu banii de pe subvenţii, că de arătat cu degetul… Țara prin asta devine mai bogată și mai puternică”, a susţinut acesta.
Conform datelor transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cei mai mari zece beneficiari de subvenţii din agricultură, cu activităţi atât în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic, au încasat anul trecut aproape 30 de milioane de euro (29,61 milioane de euro), SC Agricost SA din judeţul Brăila fiind pe primul loc în acest top, cu 9,18 milioane de euro.
În anul 2017, Agricost a încasat subvenţii în valoarea de 11,34 milioane de euro. Compania activează în sectorul agricol, având în concesiune de la statul român circa 56.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei. Agricost are ca activitate principală cultivarea şi comercializarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase şi alte culturi nepermanente.
Anul trecut, SC Agricost a fost preluată de compania Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite, Consiliul Concurenţei autorizând tranzacţia în iulie 2018. Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei şi comercializării cu amănuntul a florilor şi plantelor naturale, a materialului săditor pentru plante şi pomi, a îngrăşămintelor naturale şi a materialelor pentru reabilitarea terenurilor agricole etc.
Conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), în anul 2018 compania din judeţul Brăila a avut o cifră de afaceri netă de 375,39 milioane de lei, în creştere cu 4,5% faţă de anul precedent, înregistrând un profit net de 80,2 milioane de lei.
Lucerna e una dintre cele mai valoroase plante de nutreț, rezistă la secetă, la frig și are o foarte bună capacitate de regenerare după cosire.
Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia leguminoaselor, cu rădăcina pivotantă, care ajunge la 1-2 metri în sol, cu frunze trifoliate dispuse altern și flori albastru-violet, grupate în racem. Este cultivată pe suprafețe întinse mai ales în zona de sud a țării și poate fi confundată uneori cu trifoiul, în primele faze de vegetație, când predomină frunzele trifoliate.
Lucerna înflorește începând cu luna mai, până în luna octombrie, iar durata sa de viață poate ajunge la 8-10 ani, însă, în producția agricolă, planta este valorificată timp de 3-4 ani.
Datorită rezistenței sale la secetă și la temperaturi scăzute și a capacității de regenerare după cosire, lucerna oferă producții însemnate și este importantă și ca masă verde, dar și sub formă de fân uscat. Este, în același timp, o bună plantă meliferă.
Lucerna este considerată una dintre cele mai valoroase plante de nutreț, prin conținutul său ridicat de elemente nutritive: proteine, calciu, potasiu, fier, caroten și substanțe estrogene, acestea din urmă putând influența ciclul reproductiv la animale. Fânul de lucernă este recomandat în primul rând în alimentația vacilor de lapte, dar este hrănitor și pentru alte animale.
Dincolo de beneficiile pe care le oferă crescătorilor de animale, lucerna reprezintă și o cultură profitabilă, investiția propriu-zisă (semănarea), fiind necesară o dată la 3-4 ani.
Culturile de lucernă sunt întâlnite mai ales în sud-vestul Moldovei, în Câmpia Dunării și în Dobrogea, dar și în Câmpia Transilvaniei și în centrul Câmpiei Banatului.
Centrul Moldovei, Câmpia de Vest, nord-estul Câmpiei Bărăganului și luncile râurilor mari, ca Oltul, Mureșul și Siretul sunt, de asemenea, zone în care se cultivă lucernă, însă aici nu sunt îndeplinite toate condițiile care favorizează producția. Zonele cu soluri podzolice din Muntenia și Oltenia sunt cel mai puțin favorabile cultivării lucernei.
Culturile de lucernă se înființează primăvara devreme, în prima urgență, sau la începutul toamnei, aceasta din urmă fiind considerată perioada optimă. Norma de sămânță variază, în general, între 20 și 25 kg, în funcție de indicii calitativi ai semințelor și de soiul folosit.
Sursă foto: agro.basf.ro