Coronavirusul a ajuns în Europa. Două cazuri de infectare cu virusul din China au fost depistate în Franţa, a anunţat vineri seară ministrul francez al Sănătăţii, Agnès Buzyn, conform cotidianului Le Figaro.
Un caz a fost confirmat în Paris, iar altul în Bordeaux.
„Pacientul din Bordeaux are 48 de ani, a revenit din China, a trecut prin oraşul Wuhan, a avut primele simptome pe 23 ianuarie. A avut contact cu zeci de persoane de când a revenit în Franţa”, a declarat Agnès Buzyn.
Despre pacientul din Paris nu se cunosc detalii.
„Ştim că a fost în China, dar nu ştim dacă a fost în oraşul Wuhan”, a precizat ministrul francez al Sănătăţii.
„Probabil că există şi alte cazuri de infecţii în Europa”, a subliniat Agnès Buzyn.
De asemenea, patru muzicieni din Constanța au concertat în orașul Wuhan din China, zonă unde este focar de infecție cu un corona virus ucigaș, care creează panică în lume. Este alertă de călătorie acolo, iar muzicienii români s-au întors înapoi în țară, după un turneu de 50 de zile făcut împreună cu Filarmonica din Timișoara. Cei patru constănțeni sunt izolați la domiciliu și monitorizați de medicii epidemiologi.
Chinezii vor să construiască un spital în 6 zile pentru a trata pneumonia cauzată de coronavirus
Autorităţile chineze au plasat sub carantină şi au închis nu mai puţin de 7 oraşe, informează BBC. Numărul deceselor a crescut: 26 de persoane şi-au pierdut viaţa până acum. Şi numărul persoanelor infectate a crescut şi a ajuns acum la 830.
Epidemia îşi are originea în oraşul central chinez Wuhan din provincia Hubei şi s-a răspândit în alte oraşe din China, inclusiv Beijing şi Shanghai.
În încercarea de a stopa răspândirea noului tip de virus, autorităţile chineze au luat decizia să suspende transportul public în mai multe localităţi din provincia Hubei, inclusiv în Wuhan, unde locuitorii au fost sfătuiţi să nu părăsească oraşul.
Autorităţile au anulat o serie de evenimente publice şi din alte părţi ale Chinei, care au loc în perioada Anului Nou Lunar, şi au închis Oraşul Interzis din Beijing.
OMS a anunţat că virusul din China nu este o urgenţă de nivel global. Didier Houssin, preşedintele comitetului de urgenţă al OMS, a declarat că s-au înregistrat foarte puţine cazuri în afara Chinei şi nu există dovezi că virusul s-a transmis de la o persoană la alta în afara acestei ţări.
Ce trebuie să știți despre noul coronavirus 2019-nCoV
Pe 31 decembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a fost alertată cu privire la mai multe cazuri de pneumonie în orașul Wuhan, din Provincia Hubei, China. Virusul nu semăna cu niciun alt virus cunoscut. Acest fapt a generat îngrijorări, deoarece atunci când apare un virus nou, nu putem ști cum afectează oamenii.
O săptămână mai târziu, pe 7 ianuarie, autoritățile chineze au confirmat că au identificat un virus nou. Acest virus nou este un coronavirus, o familie de virusuri din care face parte și răceala obișnuită, dar și SARS și MERS. Noul virus a fost numit temporar “2019-nCoV”.
A fost confirmat transmiterea virusului de la om la om, dar este nevoie de mai multe informații pentru a evalua integral acest mod de transmitere. Astfel, posibilitatea de infectare pentru persoanele care călătoresc în Wuhan și care au contact direct cu bolnavii simptomaici este considerat moderat, conform ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Prin urmare, posibilitatea importării de cazuri de infecție cu 2019-nCoV în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European este considerată, de asemenea, moderată.
Mai multe detalii găsiți aici: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china.
Detalii la zi despre evoluția îmbolnăvirilor cu noul virus sunt disponibile aici: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports
Recomandări pentru protejarea sănătății
Acestea sunt recomandările standard ale OMS pentru publicul general, în
vederea reducerii expunerii la și a transmiterii mai multor tipuri de
afecțiuni și includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și
practici pentru o alimentați sigură:
- Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
- Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
- Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
- Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;
- Când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou, evitați contactul direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele;
- Evitați consumul de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.
Sursă foto: Profimedia