Alertă meteorologică în România: de la căldură record la ger extrem în doar câteva zile

România se pregătește pentru o schimbare bruscă și extremă de vreme, pe măsură ce o furtună de proporții și un val de aer polar se apropie de țară. După una dintre cele mai calde sărbători de Bobotează din istorie, cu temperaturi record de 18 grade Celsius, țara se va confrunta cu temperaturi scăzute de până la minus 15 grade Celsius începând de luni.

Ciclonul care a adus deja inundații devastatoare și ger în Europa se îndreaptă acum spre România, având un impact semnificativ în țările nordice. În Suedia, ziua de ianuarie a fost marcată de temperaturi de minus 44 de grade Celsius, iar 1.000 de mașini au fost blocate pe o autostradă până la intervenția armatei.

În România, primele semne ale furtunii se văd deja. La munte, vântul puternic a transformat fulgii de zăpadă în ace de gheață, afectând turiștii și impunând avertizări de cod galben de viscol în Carpații Orientali, Occidentali și Meridionali. Contrastul cu sudul țării este surprinzător, cu temperaturi de 15 grade Celsius pe litoral, unde plajele au devenit atracția principală.

Meteorologii avertizează că schimbările bruște de temperatură și ninsorile se vor extinde în toată țara la începutul săptămânii viitoare, ceea ce ar putea complica și mai mult situația. Populația este sfătuită să fie precaută și să se pregătească pentru condiții meteo severe în următoarele zile.

Autoritățile spun că sunt pregătite

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că România este pregătită pentru perioadele de ger, având în depozite gaze la un nivel de 82,93%. El a precizat că gradul de umplere a lacurilor energetice este tot în jurul valorii de 75%, un nivel bun pentru o producţie optimă de energie din surse hidro.

„Vine gerul, dar suntem pregătiţi. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%, diferenţa faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut fiind de peste 176 milioane metri cubi. La cum a decurs iarna până acum, dar chiar şi în condiţii mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat şi ceea ce producem (am produs şi astăzi peste 26 de milioane de metri cubi zilnic, la un consum – astăzi – de 40,6 milioane metri cubi)”, a declarat acesta, conform News.ro.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Zona peninsulară din Constanța a rămas fără apă caldă și căldură

vin ian. 5 , 2024
Termoficare Constanța SRL, fostul RADET, a anunțat în dimineața zilei de 5 ianuarie că, din cauza unor avarii apărute pe rețeaua de transport amplasate pe str. Vasile Canarache si str. Revolutiei nu se poate asigura deocamdată energie termică pentru prepararea apei calde de consum și a încălzirii către  punctele PT 12, […]

V-ar putea interesa și: