Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile este subordonată Ministerului Transporturilor. Consiliul de Administrație este format din membri (sau foști membri) PSD și USR sau apropiați ai celor două partide. Evident, sunt și persoane apolitice. Singurul liberal a fost înlocuit de o useristă. Ministerul este condus de un tânăr ministru USR. Cum s-a ajuns la această alianță USR PLUS – PSD într-una din companiile cele mai importante pentru economia României, unde se câștigă și foarte, foarte bine? Aflați mai jos.
CNACN este condus de Daniel Georgescu. A fost vicepreședinte al PSD Constanța, dar a renunțat la această funcție de câteva luni. Potrivit declarației sale de interese de pe site-ul companiei, este vicepreședinte al Partidului Social Democrat. Noul președinte al Consiliului de Administrație este, oficial, Georgeta Bumbac. Este cunoscută opiniei publice pentru că a ocupat mai multe funcții importante în aparatul de stat. De pildă, în septembrie 2019, era numită, de către primul ministru de atunci, Viorica Dăncilă, PSD, în funcția de secretar general al Ministerului Sănătății. A fost schimbată din funcție de Nelu Tătaru, ministrul Sănătății din partea PNL. Georgeta Bumbac nu este străină de ACN. Ea fusese numită membru în Consiliul de Administrație pe 11 iulie 2019, în timp ce Guvernul era condus de Viorica Dăncilă.
Interesant, președinte al Consiliului de Administrație, din 28 octombrie 2019, a fost actualul viceprimar al municipiului Constanța, Ionuț Rusu. Acesta a fost membru până în ianuarie 2021, când AGA a hotărât să fie înlocuit cu Ramona Dinu. Tot atunci s-a aprobat și remunerația administratorului provizoriu: 12.212 lei brut pe lună. Apropo, directorul general ACN, Daniel Georgescu ,a câștigat 335.612 lei pe an de la ACN (are contract de mandat), potrivit declarației de avere din 2020, ceea ce înseamnă 27.967 de lei pe lună. În același an, președintele României, Klaus Iohannis, primea un salariu, pentru a îndeplini funcția de șef al statului, de 179.735 lei, adică 14.977 de lei pe lună. Deci, aproape de două ori mai puțin decât directorul general ACN.
Selecție transparentă, dar numai pentru posturi neremunerate
USR PLUS a clamat de multe ori transparența și profesionalismul. Alianța USR PLUS Constanța a lansat public mai multe concursuri pentru ocuparea anumitor posturi. A cerut de la cei care depun dosare competență și experiență. A organizat, în februarie 2021, un astfel de concurs pentru ocuparea funcției de reprezentant titular din partea Consiliului Județean în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) Constanța, din cadrul Inspectoratului Şcolar Județean, comitet cu rol consultativ. În decembrie 2020, căuta prin această metodă un reprezentant al Consiliului Județean în Adunarea Generală a Agenției “Grup de Acțiune Locală Constanța Centru” și un altul în Adunarea Generală a Agenției „Grup de Acțiune Locală Constanța Sud”. Știți ce au în comun aceste funcții? Sunt neremunerate. Cine se duce acolo, nu primește nicio lețcaie. Când a fost numită Ramona Dinu în funcția de membru în CA al ACN, nu s-a mai făcut niciun concurs public. Nici când a fost numită noua președinte a CA. Am cerut clarificări de la Ministerul Transporturilor pentru a afla exact, de la sursă, cum s-a făcut această numire.
Felix Stroe, nașul copilului
Să revenim însă la actualul președinte, Georgeta Bumbac. În anul 2017 a fost numită administrator neexecutiv la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere București. Un an mai târziu, a devenit administrator neexecutiv la Administrația Canalelor Navigabile. Tot în 2018 a preluat şi funcţia de administrator neexecutiv la Compania Națională Aeroporturi Bucureşti, care administrează și Aeroportul Henri Coandă, cel mai mare din România. În total, Georgeta Bumbac a câştigat 307.357 lei în decursul anului 2018.
În data de 8 noiembrie 2019, în ziarul Libertatea.ro a apărut un articol în care Georgeta Bumbac explica modul în care a ajuns în cele 3 consilii de administrație din domeniul aeroporturilor, autostrăzilor și canalelor navigabile. Ea a precizat că liderul organizației județene Constanța a PSD, Felix Stroe, este nașul de botez al copilului ei, însă a exclus orice implicare a acestuia în privința carierei sale. „Doamnă, ajung la 22.30-23.00 acasă. Am şi un doctorat în economie, am şi master în administraţie publică, deci nu sunt pusă cu praştia nicăieri” – declara Bumbac. Întrebată dacă apropierea de oameni politici a avut totuși vreun impact în ascensiunea sa profesională, Georgeta Bumbac a declarat: „Nu, eu sunt în administraţia publică din 1997. Eu sunt apolitică. În primul rând, sunt funcţionar public. Nu sunt apropiată de o culoare politică și de nici un partid politic.” Aceasta a precizat, într-un drept la replică din februarie, că a venit în Ministerul Sănătății pe 26.09.2011, detașată din cadrul ANAF, după 14 ani de activitate. Ministru în acel moment era Ritli Ladislau- UDMR, într-un Guvern condus de Emil Boc-PDL. „Initial am ocupat funcția de Director general al Direcției generale economice prin delegare de atribuții. În prima parte a anului 2012 s-a organizat concurs la ANFP pentru ocuparea acestui post. Am participat la concurs, unde am avut și contracandidat și am promovat examenul. Din acel moment am ocupat acest post”, notează Georgeta Bumbac.
Felix Stroe a fost ministru al Transporturilor în perioada 17 octombrie 2017 – 29 ianuarie 2018.
Cine mai face parte din CA al ACN
Din Consiliului de Administrație al ACN mai fac parte, ca membri, Voicu Cheța, o avocată fără afiliere politică, Nicoleta Ramona Dinu, profesoară de matematică, fost senator USR, care nu a mai fost aleasă de colegi pentru un loc eligibil în actualul mandat, dar a fost numită de ministru în această funcție, Daniel Georgescu, Gabriel Valentin Pârvulescu, Gabriel Dănuț Ofițeru și Ion Laurențiu Voicu.
Valentin Pârvulescu era, în 2020, vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Constanța, vicepreședinte al Organizației Județene Constanța, membru executiv al organizației municipale Constanța și membru permanent al organizației județene Constanța. Este și directorul Tomis Marina Management, societatea care a concesionat Portul Tomis pe vremea lui Mazăre. Adresa pe care a trecut-o pe CV are extensia „portultomis.ro”. Funcțiile acestea apar în declarația de interese de pe site. Din informațiile noastre, acesta și-ar fi dat demisia din PSD ulterior, dar declarația nu a fost adusă la zi. Pârvulescu a fost și prima opțiune pentru viceprimar, acum vreo 10 ani. Acesta a refuzat, iar Mazăre l-a propus pe Decebal Făgădău, care a acceptat. Restul e deja istorie.
Gabriel Dănuț Ofițeru este din Giurgiu, are o casă și terenuri în Teleorman, este director adjunct al Administrației Porturilor Dunării Fluviale din 2013. În perioada 1995 – 2001 a fost reporter și realizator de emisiuni TV. Ion Laurențiu Voicu este director de comunicare în Ministerul Transporturilor. Are domiciliul în București, nu este afiliat politic. În 2020 era administrator provizoriu CA la SC Telecomunicații București și la Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați.
Ce spune președintele USR Constanța
Pentru a înțelege cum s-a făcut numirea și care este implicarea USR PLUS, am solicitat un punct de vedere președintelui USR Constanța, senatorul Remus Negoi. Acestea ne-a spus că situația, cronologic vorbind, este următoarea:
„În iulie 2019 în vremea guvernului PSD, au existat ultimele modificări în CA. Chiar dinainte de acel moment, Georgeta Bumbac era membru. În 19 ianuarie 2021 s-a vacantat locul în CA lăsat liber de un membru, fiind nevoie de o înlocuire provizorie, în persoana colegei Ramona Dinu (mandat provizoriu, de 4 luni). Tot în ianuarie 2021 a fost aleasă Georgeta Bumbac în funcția de preşedinte CA, de către majoritatea membrilor din CA (rămaşi, în afara lui Ionuț Rusu, din vremea guvernării PSD).”, a spus liderul USR.
„Ministrul Cătălin Drulă nu a avut absolut nicio implicare în alegerea Georgetei Bumbac, în ianuarie 2021.”, a subliniat Remus Negoi.
Cine este Georgeta Bumbac
Potrivit declaraţiei sale de avere, Georgeta Bumbac este economist şi a absolvit cursurile Universităţii Ovidius din Constanţa în anul 1997. Ea a urmat cursurile unui master, iar ulterior a devenit doctor în economie. Doctoratul l-a făcut în intervalul 2002-2008, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
Începând cu anul 1997, s-a angajat la ANAF Constanţa. În anul 2003 a ajuns şef de birou, apoi şef de serviciu, iar în intervalul 2004-2007 a fost inspector asistent. În paralel, a fost şi cadru didactic universitar. Mai întâi a fost lector universitar la Universitatea Gaudeamus din Constanţa, iar apoi la Spiru Haret, tot în Constanţa. Din 2010, Georgeta Bumbac apare ca fiind angajată la ANAF Bucureşti.
Un ministru care provine din IT
Ministrul Transporturilor este Cătălin Drulă, propunerea USR PLUS. Are 40 de ani și este la bază IT-ist. Inginer software. A activat ca deputat din partea USR în Comisia de Transporturi. CNACN este în subordinea Ministerului Transporturilor.
În 2019, CNACN a avut un număr mediu de 419 angajați, o cifră de afaceri de 57.344.364 și un profit net de 2.092.459 lei.
Mda, presupun ca suntem invidiati de tot mapamondul c-avem numai masteri si doctori in functii de conducere si suntem ultimile gaini unde nu stiu notiuni de baza
Interesant. Speram sa preia și presa naționala Știrea !