De ce nu se dezvoltă orașul Constanța. Dezastrul din buget

Henri Coandă, cartierul social spre care se îndreaptă câteva milioane de euro din banii constănțenilor

Orașul Constanța nu se dezvoltă și acest lucru se vede la tot pasul. Lipsesc investițiile mari, lipsesc, de fapt, și investițiile mai mici.

Cazinoul este în continuare o ruină, parcuri nu avem, clădiri noi, construite de administrația locală, nu avem, deși este nevoie de un teatru nou, de exemplu. Singurele investiții din municipiul Constanța sunt în portul Constanța, în blocuri și în mall-uri.

Primăria pare încremenită în proiecte. Ne promite în același an unele lucruri, dar la sfârșit le găsim în același stadiu.

Am aflat de ce se întâmplă acest lucru, de ce nu se dezvoltă Constanța. Răspunsul stă în indicatorii aferenți execuției bugetare pe anul 2017. Sună puțin complicat, dar nu este. De fapt, vorbim de câteva cifre care prezintă, fără distorsiuni, realitatea economică a orașului.

Prima și cea mai importantă este ponderea secțiunii de dezvoltare în totalul cheltuielilor. Este raportul dintre plățile aferente secțiunii de dezvoltare și totalul plăților. În Constanța, acest raport este de numai 4,27%. Numai 4,27 din totalul cheltuielilor orașului s-au dus către dezvoltare. În sumă brută, aceasta înseamnă numai 30.065.920 de lei. Și când spunem dezvoltare ne referim și la investiții precum cele din cartierul Henri Coandă, care au înghițit o bună parte din bani. Un procent uimitor de 95,73% din totalul cheltuielilor a fost folosit pentru cheltuielile de funcționare, adică 674.174.480 lei.

Cheltuieli de funcționare vs cheltuieli de dezvoltare, municipiul Constanța, anul 2017 (sursa: Primăria Constanța, grafic: Constanța 100%)

Nu o să mai facem comparație cu municipiul Cluj, ca să nu creadă lumea că ne plătește Emil Boc să-i facem PR și ca să nu ne facem prea tare de râs. Am comparat aceste cifre cu cele de la Primăria Sibiu, un oraș mult mai mic decât Constanța, în care centrul vechi este reabilitat de mai bine de un deceniu. În Sibiu, ponderea secțiunii de dezvoltare este de 14,45% din total cheltuieli. Dacă ne uităm la cifra efectivă folosită pentru dezvoltare, vom vedea că în Sibiu este de 55.297.999 de lei, adică de aproape două ori mai mare decât în Constanța.

Lucrurile sunt însă și mai grave. Orașul Constanța nu produce îndeajuns de mulți bani pentru a-și putea asigura funcționarea. Indicatorii bugetari spun că există un deficit al secțiunii de funcționare de 57.813.469 de lei. Asta, însă, numai pentru că anul trecut s-a luat în calcul și excedentul din 2016.

Bugetul din 2018, fără excedent, este de circa 488 milioane lei. În 2017, cheltuielile cu funcționarea orașului au totalizat peste 674 milioane lei. Suntem, așadar, cu un picior în groapă din punct de vedere financiar.

Știți cât este deficitul de funcționare al Sibiului? Nu știți, pentru că nu există deficit. Orașul a avut venituri de 466 milioane lei și cheltuieli de funcționare de 327 milioane lei, deci este pe plus.

Încă un indicator bugetar interesant ne arată că suntem săraci: veniturile proprii per capita, adică veniturile proprii încasate la buget, raportat la numărul de locuitori. În Constanța, veniturile sunt de 1.617 lei, în Sibiu de 1.946 de lei.

Tot mai credeți că orașul Constanța nu se dezvoltă pentru că oamenii nu își vorbesc de bine orașul, așa cum spune primarul Decebal Făgădău? (detalii AICI) Suntem noi de vină sau cei care conduc orașul și care nu sunt în stare să asigure investiții, locuri de muncă bine plătite, bani la buget?

C.H.

Informațiile publicate de Constanța 100% pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “De ce nu se dezvoltă orașul Constanța. Dezastrul din buget

  1. Uai, di se cobiti, uai? Ca sa ramini sarasia si mizerii p-asilea, ca la altii la fel, da cu mai multi bani. Nu mai vorghiti di rau orasul Constanta. De fapt, orasul nu e nici mai corupt, nici mai marlan decat altele. Oamenii , luati dupa criteriile varstei si apucaturilor/preocuparilor, sunt aceiasi ca oriunde. Dar, asa cum alte orase sunt ca niste tarfe cochete (Bucuresti), care par doamne, dar tot masini de sex si supt sunt, cat ai vopsi cioara, Constanta se incapataneaza sa ramana pe marginea bulevardului Aurel Vlaicu, nespalata pe dinti si fara dus cu zilele. Ce dracu, meh?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

O agenție fiscală se închide, vineri, din cauza întreruperii curentului electric

vin mart. 9 , 2018
Vineri, 09 martie 2018, agenția fiscală din str. Badea Cârțan nr. 3 va fi închisă pentru operațiunile specifice, exceptând eliberarea în termenul legal a certificatelor de atestare fiscală. Măsura vine ca urmare a întreruperii alimentării cu energie electrică de către Enel Distribuție Dobrogea, pentru efectuarea unor lucrări de modernizare, reparații […]
spit

V-ar putea interesa și: