Am vorbit cu un ZOMBIE în Constanța

fenomenul zombie
Un tânăr stă în stradă, fără aproape nicio reacție la stimulii din jur

Fenomenul Zombie este din ce în ce mai îngrijorător în Constanța, și nu numai. Când scrii sau citești despre el, nu pare atât de grav, dar când îl întâlnești pe stradă, lucrurile capătă o altă tonalitate.

Vineri, conduceam în cartierul Compozitorilor din oraș, în momentul când am observat un tânăr pe stradă. Părea pierdut, înțepenit cumva pe prima bandă de mers. Strada nu este foarte aglomerată, dar mai sunt șoferi care circulă cu viteză. Tânărul era în pericol. Am coborât și l-am observat puțin de la distanță. Un tip îmbrăcat decent, dar care nu reușea să se urnească din loc. Dintr-o dată, a început să meargă ușor spre mine. L-am întrebat dacă e OK, am crezut pentru o clipă că i s-a făcut rău. S-a uitat la mine de parcă mă auzea, fără să mă vadă. L-am întrebat unde stă, am vrut să îl duc spre casă. Nu mi-a răspuns, a continuat să înainteze. L-am rugat, în cele din urmă, să meargă pe trotuar, nu pe stradă. Am trimis un mesaj la Poliția Locală Constanța, care a trimis un echipaj. Polițiștii mi-au spus că nu au găsit substanțe interzise asupra lui, că nu fusese agresat și l-au îndrumat spre casă. Au făcut ce trebuia.

Mai jos aveți câteva imagini pe care le-am surprins. Am blurat o parte din ele, cele realizate din apropiere, din motive evidente.

Cocktail cu substanțe necunoscute

Din păcate, cum spuneam, cazurile sunt din ce în ce mai dese. Fenomenul zombie este cauzat de substanțe psihoactive. Etnobotanice, cu alte cuvinte. Dar etnobotanice cu substanțe psihoactive noi, necunoscute până în urmă cu câteva luni. De altfel, aceasta a fost întotdeauna problema etnobotanicelor: nu se știe ce substanțe sunt incluse în „cocktail-ul” pe care îl fumează tinerii. Când ajung la spital, medicii nu află ce au ingerat pentru a ști cu ce să îi trateze. Acum lucrurile sunt și mai complicate, pentru că reacțiile adverse sunt mai dramatice. Specialiștii spun chiar că nu vorbim de plante propriu-zise, ci de compuși chimici, de aditivi sintetici care mimează efectul unor compuși din cannabis. Plantele sunt numai „garnitura” pentru aceste substanțe extrem de periculoase. „Substanțele au o compoziţie chimică practic necunoscută, deci nu se ştiu efectele. Se poate ajunge până la stări de comă”, spune Marius Cristian Oprișan, șeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanța.

E legal să cumperi

În data de 12 septembrie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că „procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operaţiune cu produse în sensul art. 2 lit.b din Legea nr. 194/2011 (privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive – n.r.) şi nu intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 16 alin. 1 (fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă)”. Practic, orice persoană care este doar consumator de etnobotanice va putea să consume liber astfel de substanţe, fără nici o consecinţă de natură penală. Considerăm că soluţia ICCJ este dată pe fondul unor prevederi legale incomplete şi confuze cuprinse în Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Decizia a fost luată după ce Curtea de Apel Suceava a sesizat ICCJ într-un dosar în care prima instanță a renunțat la aplicarea pedepsei față de inculpatul acuzat că a consumat etnobotanice și i-a administrat un avertisment constând în atenționarea asupra conduitei sale viitoare și a consecințelor la care se expune dacă va mai săvârși infracțiuni. DIICOT a atacat sentința cu apel și a cerut pedeapsa cu închisoarea.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

ALDE și păianjenii, sexul și politica

vin oct. 26 , 2018
Vă invit să citiți cele două știri de mai jos și să vă gândiți dacă există o legătură între ele. 1. Între păianjeni, femelele sunt mult mai periculoase decât masculii, fiind renumite pentru faptul că îşi consumă partenerii sexuali imediat după finalizarea actului. Până acum, însă, oamenii de ştiinţă nu […]

V-ar putea interesa și: