Cu ocazia deciziei de extindere a spațiului Schengen, ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer, a transmis un mesaj clar de susținere a României.
„Este o zi importantă pentru Europa: admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen și eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime începând din martie 2024 sunt binemeritate. Împreună cu cei doi noi membri Schengen, Europa și spațiul Schengen vor deveni mai puternice. Sunt convins că pasul final – ridicarea controalelor la frontierele terestre – trebuie să fie și va fi făcut în 2024. Felicit toți românii, guvernul român și diplomația română pentru acest succes“, a transmis acesta, pe rețelele de socializare.
Ministerul de Interne a anunțat, sâmbătă seară, că a fost adoptată Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria. Decizia se aplică din martie 2024 şi vizează frontierele aeriene şi navale. „Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria. În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene şi navale ale României începând cu luna martie 2024”, a anunțat, sâmbătă seară, Ministerul de Interne, într-un comunicat de presă.
Germania are un rol important în arhitectura europeană. Acesta s-a făcut remarcat recent, când cancelarul Olaf Scholz l-a invitat afară pe președintele Ungariei, care se opunea începerii negocierilor de aderare cu Ucraina. Orban a făcut ce i s-a spus, iar votul a fost unanim în favoarea Ucrainei. Absențele nu contează.