Amenda „de domeniul absurdului” aplicată de Poliția Locală Agigea și reacția bizară a instanței

poliția locală agigea
Poliția Locală Agigea a amendat un locuitor din Eforie numai pentru că a găsit numele acestuia, scris pe o bucățică de hârtie, într-un sac de gunoi aruncat la întâmplare. Bilețeul respectiv îl puteți vedea în dreapta sus, una din multele poze făcute de polițistul local. În partea de jos aveți și un fragment al procesului verbal de contravenție, din care am citat în text

Aproape doi ani și jumătate. Atât a durat procesul prin care un om de afaceri din Eforie și-a căutat dreptatea într-un caz de-a dreptul incredibil, în care este implicată Poliția Locală Agigea, structură a Primăriei Agigea, condusă de Cristian Maricel Cârjaliu, PSD.

Am decis să vi-l prezentăm pentru că este un exemple elocvent al arbitrarului instituțiilor, al interpretării legii, și pentru a atrage atenția pentru ca astfel de abuzuri (o să vedeți mai jos de ce le numim așa) să nu se mai întâmple.

Povestea începe pe 15 mai 2017 a anului trecut, când omul de afaceri din Eforie, cunoscut în comunitate ca o persoană decentă și muncitoare, de zeci de ani, primește o amendă. Un proces verbal de contravenție în care i se aduce la cunoștință că în data de 25 martie 2017, deci cu aproape două luni mai înainte, „a abandonat deșeuri într-o zonă în care nu este amenajat spațiu în acest sens, iar abandonarea deșeurilor este interzisă”.

Desigur, este condamnabil să arunci gunoaie la întâmplare. Dar cazul de față de aici începe să fie bizar. Cum știi că gunoiul aparține unei anumite persoane?

Iată ce notează polițistul local superior în procesul verbal de contravenție.

„Polițist Local Superior G.M. din cadrul Primăriei Comunei Agigea serviciul Poliția Locală, aflându-mă în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu autoturismul din dotare, în timp de patrulam la limita grănițuirii UAT Agigea cu comuna Movilița, mai exact la NOD 7 al canalelor de irigații, am observat faptul că, au fost aruncate în mod necontrolat apreciabile deșeuri de orice fel”, își începe procesul angajatul primăriei.

A urmat o muncă de detectiv: a „studiat și consultat” gunoaiele.

„Prin studierea și consultarea deșeurilor am stabilit că acestea constau în rezultate din materiale de construcții, deșeuri din plastic, carton, etc, o parte fiind ambalate în saci menajeri și din rafie. În urma analizării conținutului sacilor menajeri, am identificat un înscris pe o foaie cu numele X.Y. (n.r. am folosit inițiale, în procesul verbal apar numele și prenumele persoanei) din Eforie Nord, o adresă pe o cutie de carton (destinatar: X.Z (apare alt nume) din Constanța), mai multe certificate de garanție pentru diferite produse electronice datând din anul 2007. Urmare a celor rezultate mai sus, se va proceda la invitarea numiților la sediul Poliției Locale pentru clarificare situației susmenționată”, scrie angajatul Primăriei Agigea.

Înscrisul pe care apare numele omului din Eforie este pur și simplu o bucățică de foaie pe care apare numele scris de mână. Nimic mai mult. Putea, de exemplu, să fie scris acolo: Paulo Coelho, Diego Armando Maradona, Sfântul Petru sau Maricel Cristian Cârjaliu. Asta nu înseamnă că vreunul din cei 4 a aruncat gunoiul între Agigea și Movilița.

Pe baza acestei hârtiuțe, omul de afaceri al cărui nume apărea pe hârtiuță este amendat contravențional! Nu știm dacă a doua persoană al cărei nume apare, din Constanța, a pățit același lucru.

Persoana în cauză contestă amenda pentru că el nu aruncase gunoiul acolo. Aduce mai multe argumente, dintre care unul este „beton”, ca să mă exprim în termeni deloc juridici: firma pe care o deține a avut tot timpul contract pentru ridicarea gunoiului cu societatea de salubrizare Polaris. E stupid să bați drumul kilometri întregi, pe câmp, ca să arunci gunoiul, dacă ai contract cu Polaris, care vine și ți-l ia din fața porții. Contractul și dovezile de plată au fost depuse în instanță.

Sunt multe alte probleme, acesta și avocatul le-au prezentat instanței. De exemplu, lipsește descrierea faptei contravenționale cu identificarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și evaluarea eventualelor pagube pricinuite”.

Lipește din sancțiune și un element esențial, și anume motivul pentru care respectiva persoană a fost amendată, ea nefiind de față. Acesta subliniază că nu există nicio probă împotriva sa, că nu se face vinovat de aruncarea de deșeuri, că locuiește în Eforie, nu în Agigea.

„Este cel puțin absurd a se considera că subsemnatul, persoană fizică, în loc să duc gunoiul la pubelă ca orice persoană, prefer să mă „plimb” câțiva kilometri până în Agigea, iar pe raza aceste localități să „abandonez deșeuri”. Este de domeniul absurdului teza reținută în procesul verbal de sancționare a contravențiilor”.

Declarație a persoanei amendate în documentele înaintate Judecătoriei Constanța

În treacăt, avocatul mai amintește și un alt lucru: lipsa elementelor privind data săvârșirii faptei este un element care ar fi putut avea efecte asupra prescrierii dreptului de a mai aplica o sancțiune contravențională. Adică, poate gunoiul era acolo de trei ani. Și crimele se prescriu, aruncarea gunoiului nu?

„Nu mi-au fost aduse la cunoștință faptele ce mi-au fost reținute în sarcină, drept pentru care nu am avut posibilitatea de a formula obiecțiuni, încălcându-mi-se astfel în mod grav dreptul la apărare”, a mai conchis respectivul.

Cazul ajunge la Judecătoria Constanța. Aici, pentru a afla adevărul, judecătoarea citează martorul asistent trecut în procesul verbal, adică o doamnă din Brăila. Doamna aceasta ar fi trebuit să certifice faptul că bărbatul din Eforie a aruncat gunoiul în Agigea. Cum să facă însă asta dacă însuși polițistul local spune că nu era nimeni la fața locului și toate dovezile sunt o bucățică de hârtie?

În fine, procesul a început, iar instanța a admis să aibă calitate de intimat Comuna Agigea, prin primarul Maricel Cristian Cârjaliu.

Ce a urmat este la fel de bizar. Rând pe rând, instanța dă dreptate cazului instrumentat de Poliția Locală Agigea.

De exemplu, spune că „faptul că nu s-a indicat în mod exact locul din comuna Agigea în care a fost constatată fapta nu poate atrage nulitatea procesului verbal”. Mai apoi, arată că, „în condițiile în care petentul nu a fost de față la întocmirea procesului verbal, agentul constatator nu-i putea aduce la cunoștință dreptul său de a formula obiecțiuni” și spune că OUG 2 din 2001 nu interzice întocmirea procesului verbal în lipsa persoanei sancționate.

„Sub aspectul temeiniciei, instanța arată că, în ce privește sarcina probei, revine petentului să probeze criticile aduse, respectiv de a demonstra că procesul verbal este netemeinic.”, mai spune judecătoarea.

Și instanța reia apoi ce scrie în procesul verbal și spune că s-a găsit o hârtie, în sacii de gunoi, cu numele bărbatului din Eforie.

„Situația de fapt reținută în procesul verbal de contravenție este rezultatul unor constatări personale ale unui organ aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, spune judecătoarea, iar „constatările personale ale unui agent constatator dau conținut și susținere prezumției de legalitate și temeinicie procesului verbal”, se arată, cu scris îngroșat, în sentința civilă.

Ba mai mult, judecătoarea afirmă că veridicitatea declarațiilor angajatului primăriei nu poate fi pusă la îndoială și că cel amendat trebuia „să furnizeze și să dovedească indicii” care susțin netemeinicia procesului verbal. Instanța oa acest că petentul a contestat fapta, dar constantă că „nu a administrat probe din care să rezulte netemeinica faptei reținute”.

Ținând cont de cele de mai sus, Judecătoria Constanța a decis că bărbatul din Eforie este vinovat și a menținut amenda.

Poliția Locală Agigea a fost deseori criticată pentru modul în care acționează. Recent, un turist a spus că a fost amendat pentru că a parcat în apropiere de Pescăria lui Matei, zonă în care polițiștii locali sunt ca niște furnicuțe. I-am întrebat pe cei din Primăria Agigea și pe primarul Cristian Maricel Cârjaliu câte amenzi a dat poliția locală în zonă, din totalul amenzilor. Nu ne-a răspuns.

Să recapitulăm însă: un polițist local găsește niște gunoi aruncat la întâmplare. Îl cercetează și găsește o bucățică de hârtie pe care apare scris cu pixul un nume. Decide, cu mintea lui, că acela e proprietarul gunoiului. Îl amendează. Instanța menține amenda. Nu-i așa că Agigea este un comuna tuturor posibilităților? Păi nu aici primarul a fost ales de consilierii locali cetățean de onoare? Nu aici primarul îi întreabă pe oameni dacă vor canalizare, în timp ce fratele are firmă de vidanjare? Nu aici angajații comunei pleacă la hoteluri de lux în Franța pe bani publici? Nu aici se betonează Marea Neagră? Și, mai mult decât atât, nu este justiția din România plină de surprize?

Ca o observație relevantă sau nu: judecătoarea de caz a fost acționar, acum câțiva ani, înainte de a fi judecător, în două firme. Cel puțin una dintre ele avea drept obiect de activitate comerțul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor.

Poliția Locală Agigea este condusă de un fost polițist, pensionar, care în 2018 declara că are o pensie de 96.000 de lei. Cristian Maricel Cârjaliu, primarul comunei, a fost milițian înainte de a ajunge primar.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Mai multe linii RATC Constanța vor fi deviate luni, 16 septembrie

vin sept. 13 , 2019
Regia Autonomă Transport în Comun Constanța anunță publicul călător că, din cauza lucrărilor de asfaltare efectuate de RAJA S.A. pe Str. Mihai Viteazu nr. 2, luni, 16 septembrie 2019, în intervalul orar 23:00 – 06:00, pe tronsonul cuprins între Bd. Ferdinand și Str. Cuza Voda, circulația va fi deviată. Astfel […]

V-ar putea interesa și: