Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a 32 foști sau actuali parlamentari (14 actuali deputați, 17 foști deputați și un senator). Dintre aceștia, în cazul a trei foști deputați și a unui senator, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din noul Cod Penal al României, ca urmare a angajării de către aceștia a propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare.
Valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de 1.062.798 lei (aprox. 240.000 euro). Agenția va depune toate diligențele necesare în vederea anulării actelor emise, adoptate sau întocmite cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
Printre ei se alfă un fost deputat din Constanța, Amet Aledin, și unul care acum reprezintă Constanța, Mădălin Voicu.
Amet Aledin, în calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003.
În baza contractului civil încheiat, soția sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 1.143 lei.
Mădălin Voicu, în calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat nora în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003.
În baza contractului civil încheiat, nora sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 3.302 lei.
ANI precizează faptul că, în cazul a 28 de membri ai Parlamentului, a intervenit termenul de prescripție de 5 ani pentru conflictul de interese de natură penală, așa cum este prevăzut la art. 301 din Codul Penal.
Un articol de Cătălin Gheorghe