Inspectorii antifraudă au identificat mai multe rețele frauduloase de samsari de autoturisme de lux rulate. Prejudiciul este estimat la 84 de milioane lei, măsuri asigurătorii au fost luate pentru 170 de autoturisme. Tot ei atrag atenția că prețul mic al unei mașini la mâna a doua poate ascunde mai mult decât probleme tehnice.
Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au verificat în ultimele 10 luni un număr de 472 contribuabili (persoane juridice şi persoane fizice) care comercializau autoturisme de lux la mâna a doua provenite din Germania, Olanda și Austria, fără să plătească obligațiile fiscale. Urmare a abaterilor constatate în timpul acestor controale au fost dispuse amenzi de peste 3,9 milioane lei și au fost confiscate 35 autoturisme.
Totodată, au existat 20 de situații în care au fost sesizate organele de urmărire penală pentru prejudicii cauzate bugetului de stat în valoare totală de peste 72 milioane lei. Pentru asigurarea recuperării prejudiciilor evaluate la peste 84 milioane lei au fost instituite 51 de măsuri asigurătorii asupra a 170 de autoturisme.
„Firmele erau înființate pe numele unor persoane fizice cu situație materială precară, iar autoturismele erau cumpărate cu numerar de către persoane fizice la un preț cu cel puțin 19% (cota neplătită de TVA) mai mic decât prețul pieței.”, au precizat inspectorii ANAF.
Cuantumul mare al prejudiciului calculat de inspectorii antifraudă a determinat inițierea cooperării cu Poliția Română.
Parte dintre cazurile instrumentate de către inspectorii DGAF au fost valorificate de către organele competente sesizate, în cadrul unor acțiuni comune, precum acțiunea din data de 25 februarie, inițiată de polițiști ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R.: https://www.politiaromana.ro/ro/stiri/grupare-specializata-in-evaziune-fiscala-in-domeniul-comertului-cu-autoturisme-second-hand-destructurata.
„Atragem atenția asupra faptului că prețul mic al unei mașini la mâna a doua poate ascunde mai mult decât probleme tehnice.”, mai spun cei de la ANAF.
Astfel, pentru a nu fi implicat într-o înșelăciune se recomandă evitarea plății în numerar. De asemenea, cumpărătorul ar trebui:
- să solicite toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;
- să verifice dacă prețul inițial de pe factura de achiziție din statul membru de origine este mai mic decât prețul final solicitat de vânzător. Dacă TVA (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura inițială este 0, prețul de pe factura emisă de firma românească revânzătoare trebuie să includă TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură1 a aplicării regimului de TVA la marja de profit;
- să se asigure că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală, dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României (parc auto, târg, website-uri de anunțuri etc).
În cazurile de fraudă cu TVA, trebuie știut că proprietarii unor autoturisme cumpărate cu evitarea plății TVA vor furniza instituției, care instrumentează dosarul fraudei, explicații detaliate atât despre tranzacție, cât și despre gradul de cunoaștere al situației, conform jurisprudenței legislației europene în materie.
În perioada 2018-2020 România coordonează grupul EUROFISC 2 organizat la nivelul UE, care are ca obiect combaterea fraudei în domeniul autoturismelor, ambarcațiunilor și avioanelor. În cadrul grupului inspectorii DGAF primesc și analizează periodic date referitoare la acest fenomen.
În următoarea perioadă se vor intensifica controalele asupra transporturilor de autovehicule second-hand și vor fi verificate în amănunt toate documentele de proveniență. Orice neconformitate va atrage reținerea autovehiculelor și chiar confiscarea acestora de către inspectorii DGAF, până la soluționarea cazului. De asemenea, vor fi verificate tranzacțiile aferente în numerar, conform prevederilor Legii nr. 70/2016 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.
AT – „Differenzbesteuerung gemaß § 24 UStG gelangt zur Anwendung”
BE – „Levering onderworpen aan de bijzondere regeling van belastingheffing over de winstmarge. BTW niet aftrekbaar.” sau „Livraison soumise au regime particulier d’imposition de la marge beneficiaire. T.V.A. non deductible.”
DE – Verkauf unter Anwendung der Margenbesteuerung/Differenzbesteuerung – § 25 A UStG”
IT – „Operazione soggetta al regime speciale del margine ai sensi dell’art. 36 del D.L 41/1995”
NL – „Verkocht onder de margeregeling”
Controalele din acest domeniu vor continua, spun reprezentanții ANAF.