Turul I al alegerilor prezidențiale a trecut. O analiză comparativă cu alegerile europarlamentare, realizată la rece, pe cifre, ne arată câteva lucruri surprinzătoare.
Am ales pentru această analiză municipiul Constanța, nu județul, pentru a înțelege tendințele politice, mai ales în perspectiva alegerilor locale din iunie 2019.
Prima observația: între europarlamentare și prezidențiale a trecut aproape jumătate de an.
Să luăm pe rând partidele și candidații.
PNL. La europarlamentare, a obținut 28.894 de voturi. La prezidențiale, candidatul susținut de partid, Klaus Iohannis, a avut 53.877 de voturi, cu 24.983 mai mult. O creștere aproape dublă.
Alianța USR-PLUS a scăzut de la 48.947 de voturi la 28.506 voturi, ceea ce înseamnă o pierdere de 20.441 de voturi.
PMP a avut 14.163 de voturi la europarlamentare, dar candidatul susținut de ei, Theodor Paleologu, nu a convins la prezidențiale decât 10.804 constănțeni. O scădere de 3.359 de persoane.
Un calcul simplu ne arată că Iohannis a câștigat cât au pierdut USR-PLUS și PMP, deși nu avem dovezi sociologice că acești votanți au migrat către Iohannis, nemulțumiți de ce li se oferea.
Interesant este cazul PSD. Partidul și-a păstrat votanții de la europarlamentare și chiar a adăugat la zestre 616 voturi. Nu-i mult, dar este totuși o creștere.
La fel de interesant este cazul Mircea Diaconu. Acesta a fost votat de 15.527 de constănțeni, adică peste 10% din numărul total de votanți. La europarlamentare, partidele Pro România și ALDE (care s-au aliat pentru a-l susține), au fost votate, împreună, de 16.363 de persoane. Așadar, nu numai că nu și-au menținut scorul, dar în alianță au pierdut 836 de voturi.
Concluzii:
- PNL câștigă enorm în șase luni, dar creșterea nu aparține neapărat partidului și nu există nicio garanție că se va păstra și la locale. Dimpotrivă, urmează o perioadă de guvernare, care de obicei erodează. În plus, PNL n-a găsit încă un candidat potrivit pentru alegerile din iunie 2020.
- Alianța USR-PLUS pierde aproape jumătate din voturi. Pentru locale, fără un PSD cu care să se lupte, va avea o sarcină grea, dar nu imposibilă.
- PSD își menține electoratul și adaugă puțin peste. Decebal Făgădău, candidatul partidului, va beneficia, cel mai probabil, de acest electorat, deci pleacă de pe la circa 17% în cursă. Cel puțin.
- Pro România și ALDE au aflat pe pielea lor că, în politică, 1+1+1 nu fac 3. Va fi greu să găsească soluții cu care să conteze la alegerile locale din municipiul Constanța. În Pro România se pot găsi însă oameni cu notorietate care ar putea candida.
- PMP a suferit o înfrângere dureroasă. Probabil că ar fi scăzut mai mult dacă nu ar fi candidat Theodor Paleologu. În perspectiva localelor, lucrurile nu arată deloc bine pentru partid. PMP a anunțat public faptul că va candida Claudiu Palaz, un personaj controversat. Dacă Paleologu a scos 7,53%, ne putem aștepta ca PMP să nu facă pragul la locale.