Analiza alegerilor parțiale. Cine râde, cine plânge

Un text de Mihai Petre

Independenții sunt a treia forță „politică” din România. Pe scurt, aceasta ar fi una dintre principalele concluzii ce rezultă ca urmare a alegerilor locale parțiale, ce s-au desfășurat în data de 5 noiembrie, în 17 localități din 13 județe din România.

Au venit la vot 42.458 din cei 94.471 alegători înscriși în listele electorale, echivalentul a 44,94%, dintre care 41.428 au fost voturi valabil exprimate. PNL a avut candidați în toate cele 17 localități, PSD în 16, dacă socotim și candidatul Alianței PSD+ALDE din comuna Checea din județul Timiș, ALDE în 13, inclusiv candidatul menționat mai devreme, PMP tot în 13, USR în 3, PNȚCD în 1, UNPR în 1 și 10 candidați independenți în 5 localități, UNPR in 1, iar în 5 localități au candidat 10 independenți.

PNL a avut candidați în toate cele 17 localități, PSD în 16, dacă socotim și candidatul Alianței PSD+ALDE din comuna Checea din județul Timiș, ALDE în 13, inclusiv candidatul menționat mai devreme, PMP tot în 13, USR în 3, PNȚCD în 1, UNPR în 1 și 10 candidați independenți în 5 localități.

Din punct de vedere al procentelor, PSD și PNL au ieșit aproape umăr la umăr: 36,91% la 36,65% (cu distribuirea voturilor din comuna Checea în raport de 1 la 7 între PSD și ALDE). Niciuna dintre celelalte formațiuni politice nu a depășit pragul de 5%: ALDE – 4,74%, USR – 4,73%, PMP – 2,5%, PNȚCD – 0,3% și UNPR – 0,18%. Cei 10 candidați independenți, care au candidat în 5 localități, au furnizat marea surpriză a acestor alegeri locale. Ei au cumulat 5.652 de voturi din cele 41.428 valabil exprimate, echivalentul a 13,64%. Cu alte cuvinte, la nivel național, cei 10 independenți au strâns mai multe voturi decât voturile ALDE, PMP, USR, PNȚCD și UNPR la un loc, 5.652 față de 5.169.

 

Cele două mari partide, PSD și PNL, sunt aproape egale ca procente, dar nu și ca număr de mandate. La acest capitol, PSD a surclasat PNL cu 10 primării și 1 Consiliu Local câștigate, în timp ce PNL s-a impus în doar 5 localități. O singură localitate a fost adjudecată de un candidat independent, comuna Nicșeni, din județul Botoșani.

Cea mai ridicată prezență la vot s-a înregistrat în comuna Pantelimon, din județul Constanța, aproape de 70%, PSD a obținut cel mai bun scor, unde în altă parte decât în județul Teleorman, în comuna Poeni – 79,42%, în timp ce PNL a scos cel mai bun procent în comuna Checea, din județul Timiș – 62,24.

Sigur, până la alegerile locale din anul 2020 mai este destul de timp, dar câteva concluzii preliminare tot se pot extrage după aceste parțiale:

  1. La nivel național, diferența reală dintre PSD și PNL nu este mai mare de 3-5% în favoarea PSD;
  2. Cel mai probabil, ALDE și USR sunt peste prag, doar că ambele sunt dependente lider, respectiv de lipsa liderului. ALDE încă nu prinde în urban, USR nu are structuri (la un an de la alegerile parlamentare). ALDE, cu 13 candidați, obține 4,74%; USR, cu 3 candidați, obține 4,73%. Evident, USR poate mai mult.
  3. PMP are probleme mari.
  4. În lipsa unei oferte politice credibile, numărul independenților va crește. În plus, dacă doi sau trei independenți cu potențial electoral își vor uni forțele într-un partid local, și vor depune o listă de consilieri cu numele lor, acest partid va avea șanse mari să treacă pragul de 5% și să devină factor decizional în viitoarele consilii locale.

 

În județul Constanța, PSD și PNL și-au împărțit funcțiile de primar pentru care s-au organizat alegeri: PSD a câștigat la Bărăganu, iar PNL la Pantelimon. De asemenea, la Mereni, unde au avut loc alegeri pentru Consiliul Local, PSD a primit cele mai multe voturi, 409, echivalentul a 38,98%, insuficiente însă pentru constituirea majorității simple.

La prima vedere, s-ar putea constata un echilibru între PSD și PNL. Privite mai în profunzime, lucrurile nu stau deloc așa. Voturile valabil exprimate pe cele trei localități, Bărăganu, Mereni și Pantelimon, arată un PSD departe de PNL, 44,89% față de 30,69%. ALDE produce marea surpriză și se situează pe locul 3 cu 13,75%. PMP se clasează abia pe locul 5, cu 3,02%, după PNȚCD cu 4,29% și independenți, mai corect spus, după independentul de la Pantelimon, care obține 3,33% din totalul voturilor valabil exprimate pe cele trei comune.

PSD, PNL și ALDE au avut candidați, respectiv listă de consilieri, în toate cele trei localități, PMP doar listă în Mereni și candidat în Pantelimon, PNȚCD listă la Mereni; acestora li se adaugă și un candidat independent la Pantelimon. De remarcat este faptul că USR nu a existat.

Pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat cu principalele partide din județ, este necesar să privim la rezultatele obținute de acestea la alegerile locale din luna iunie a anului 2016. Și… observăm că PSD scade de la 49,8%, la 44,89%, la fel și PNL, de la 40,68%, la 30,69%. PNL pierde 10%, iar PSD aproximativ 5%. PMP scade foarte puțin, de la 3,53% în iunie 2016, la 3,02% în noiembrie 2017. Evoluția spectaculoasă se înregistrează în dreptul ALDE, care crește de la 0, la 13,75%. Mai trebuie punctat și faptul că prin rezultatul foarte bun obținut la Mereni, PNȚCD ne arată că respiră.

PSD a obținut mai multe voturi în Bărăganu și mai puține în Mereni și Pantelimon, în timp ce PNL a obținut mai multe voturi în Pantelimon, și mai puține în Mereni și Bărăganu, toate în comparație cu anul 2016. Este interesant de remarcat că soția fostului primar al comunei Bărăganu a obținut mai multe voturi decât acesta în anul 2016, 530 față de 467. La fel de interesant de punctat este faptul că PNL a câștigat Primăria comunei Pantelimon cu un procent mai mic față de cel obținut în anul 2016: 44,76 față de 47,72. Aici se observă că PNL nu a mers la întâmplare, avea deja un candidat bine poziționat electoral, care pierduse alegerile locale din iunie 2016 la o diferență de doar 29 de voturi.

ALDE a mers la punct ochit, punct lovit. A căutat oameni care au în buzunar 10-15%, indiferent de partidul din partea căruia candidează, și a mers pe mâna lor. De pildă, Ion Vasilache, de la Bărăganu, a candidat în 2016 din partea PRM și a obținut aproximativ 17,78%. Acum, din partea ALDE a primit doar 13,11% din voturile valabil exprimate.

La Mereni, Dumitru Guriță a candidat în anul 2012 din partea PDL și a obținut 41,64%. Acum a fost portdrapelul ALDE, suficient pentru obținerea a 21,92%. Mai prost au stat la Pantelimon, unde au obținut doar 5,59, dar tot un scor peste prag.

Cu alte cuvinte, la alegerile locale parțiale din luna noiembrie a acestui an, există două mari surprize: independenții la nivel național și ALDE la nivel județean.

Evident, marea bătălie se va da tot între PSD și PNL, însă, la nivel local, partidele mici vor decide multe majorități.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Analiza alegerilor parțiale. Cine râde, cine plânge

  1. Buna analiza… Dar chiar au independentii o sansă in 2020? M-as mira. Nu vad pe nimeni in Constanta capabil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO. Explozie într-un apartament din Constanța

joi nov. 16 , 2017
O explozie a avut loc într-un apartament din municipiul Constanța. Este vorba despre o locuință din blocul E7 de pe strada Nicolae Grindeanu, situată la etajul 4 al unui bloc cu patru etaje. Explozia a fost urmată de un incendiu. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje ale ISU […]
explozie apartament

V-ar putea interesa și: