Promisiuni din partea autorităților avem cu duiumul, însă rețeaua de autostrăzi nu va depăși nici în acest an 800 km. Chiar și în condițiile în care nu avem prea multe șosele de mare viteză, și acestea sunt pline de accidente, mai ales vara.
Luni dimineață, un val de turiști venea, pe Autostrada Soarelui, spre mare. Pentru câțiva dintre ei vacanța a început însă foarte prost.
Pe
drumul spre Constanța, numai între porțiunea dintre Drajna și Fetești,
au avut loc patru accidente. Traficul a fost restricționat mai multe
zeci de minute, s-au format cozi kilometrice. S-au produs coliziuni la
kilometrii 111, 122, 124 și 139, potrivit informațiilor puse la
dispoziție de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța din
cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infra-
structurii Rutiere (CNAIR).
În unele cazuri vorbim despre numai două mașini implicate, în altul, însă, de un carambol cu cinci autoturisme. Adăugați la aceste accidente miile de șoferi care depășesc viteza legală, care vorbesc la telefon când conduc sau, mai rău, stau pe rețelele de socializare, dar și pe cei care au mașini cu defecțiuni și veți avea în fața ochilor un tablou sumbru.
Nu știm să șofăm corect
Șoferii români știu să conducă, acest lucru este evident din moment ce și-au luat permisele de conducere în urma unui examen susținut cu Poliția Rutieră.
Specialiștii pun însă punctul pe „i”: nu știu să conducă în mod corect. Sunt multe greșeli care pleacă încă din școala de șoferi. „În școala de șoferi nu se învață lucruri așa cum se face într-o școală de condus defensiv. De exemplu, majoritatea instructorilor recomandă celor care frânează să calce și ambreiajul, pentru a și-l proteja. E greșit, însă, pentru că distanța de frânare crește cu 40%”, spune Robert Otoman, instructor de condus defensiv și pilot de raliuri.
De asemenea, foarte puțini instructori își scot elevii pe traseu seara sau noaptea. Multe din accidentele care se produc pe autostradă pleacă de la elementele de bază ale condusului, care ar trebui învățate în școlile de șoferi. Unele țin de bun-simț.
Citiți mai mult despre acest subiect în România liberă.