Anchetă Recorder despre corupția din Biserica Ortodoxă: „Clanul Marelui Alb”

Biserica Ortodoxă este una dintre cele mai puternice și mai influente organizații din România. O instituție care, în contrast cu misiunea sa spirituală, și-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcționare rămân în mare parte necunoscute pentru muritorii de rând și pentru instituțiile de control ale statului, scrie Recorder.ro, într-o anchetă publicată recent.

Asta deși o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocați numai pentru bisericile din București, de la Guvern și din bugetul Capitalei, în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel.

„După mai multe încercări în care Biserica a refuzat să ne răspundă la orice întrebare legată de felul în care administrează fondurile publice, am decis să ne infiltrăm în interiorul sistemului folosind o identitate ascunsă.”, spune jurnalistul Victor Ilie.

Puteți vedea ancheta mai jos.

În anchetă e vorba despre cum se drenează fonduri publice pentru construirea de biseriri.

Coincidență sau nu, în județul Constanța s-au construit zeci de biserici în ultimii ani. Acum 20 de ani, la întronizarea lui ÎPS Teodosie ca Arhiepiscop al Tomisului, numărul bisericilor era mult mic. Numărul bisericilor s-a dublat sau chiar s-a triplat în unele cazuri, cel al călugărilor și călugărițelor a crescut de aproape 10 ori.

„Erau numai 20 de biserici în oraș. Erau doar trei mănăstiri în județul Constanța și trei în județul Tulcea. Erau sate fără biserici. Și orașele aveau prea puține biserici. Am înmulțit bisericile și mănăstirile, iată, de la 3 în județul Constanța avem cred 43 acum. Trei am găsit și în județul Tulcea, și în 7 ani cât am fost și peste teritoriul din județul Tulcea, până în 2008, am mai adăugat încă vreo 10. Bisericile s-au dublat, în oraș chiar s-au triplet, pentru că era nevoie de biserici și , iată, mai e nevoie de biserici. Trebuie să construim încă biserici și ne luptăm ca cele care nu au încă autorizații să-și dobândească statutul de biserici autorizate și să le facem definitive, că sunt unele capele.”, a precizat Arhiepiscopul Tomisului, în emisiunea „Realitatea locală”, moderată de jurnalistul Cristian Hagi la Dobrogea TV.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Anchetă Recorder despre corupția din Biserica Ortodoxă: „Clanul Marelui Alb”

  1. Las si eu scris aici,daca nu comenteaza nimeni…Sper ca atunci cand va crapa dejectia asta securisto-homosexuala-pedofila si ce o mai fi preapenetratul Tomisului,sa ia cu el si falnicele catedrale de beton din parcurile orasului precum si jegurile alea de tarabe din pfl,asa numite biserici.Poate atunci se va ridica voalul gri de pe ochii enoriasilor si vor cere parcuri,scoli,spitale investitii in economia orasului si toate cele de care are nevoie un oras al secolului 21.Deocamdata atat de comentat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

În plin sezon al murăturilor, ANPC descoperă pe piață oțet falsificat

mie oct. 13 , 2021
Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, au realizat o serie controale în magazine ale marilor lanțuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora, care au avut ca temă verificarea corelatiei dintre denumire si compozitie a oțetului existent pe piață. În acest sens, controalele s-au desfășurat cu […]

V-ar putea interesa și: