Comuna Agigea are un nou administrator public. Candidatul care a câștigat concursul este o surpriză (sau poate nu, pentru unii). Este vorba despre Chiru Dan Ștefan, nimeni altul decât un fost viceprimar al comunei, tot pe vremea când aceasta era condusă de actualul primar, Cristian Maricel Cârjaliu, dar și pe vremea predecesorului, Ion Ioniță.
Primăria Agigea a anunțat pe 1 aprilie că organizează concurs pentru acest post. Eram în plină pandemie de coronavirus, dar n-a fost păcăleală.
Dosare pentru acest post au numai două persoane: Chiru Dan Ștefan și Gherase Victorina. O comisie a primăriei a analizat dosarele și a conchis că cel al lui Chiru era în regulă, dar cel al contracandidatei avea probleme.
Candidatul nu îndeplinește condițiile specifice de studii universitare în domeniul de licență drept și experiență în administrația publică de minim 5 ani. Nu a fost depus proiectul de management.”, este concluzia comisiei, care a respins candidatura Victorinei Gherase.
Chiru Dan Ștefan a susținut pe 28 aprilie proba scrisă. Lucrarea s-a corectat în aceeași zi, a obținut 93 de puncte. Tot atunci, la ora 14.00, a avut loc și proba orală. A luat cu două puncte mai mult.
Evident, și pe 28 aprilie ne aflam în plină pandemie de coronavirus, cu toții trebuia să respectăm ordonanțele militare în vigoare, iar primăriile trebuia și trebuie să ia măsuri pentru a preveni răspândirea bolii Covid-19. Nimic nu a împiedicat însă procedura prin care Chiru Dan Ștefan a ajuns în primărie.
Cum spunea, acesta era viceprimar de pe vremea lui Ion Ioniță. Prin 2007, Chiru Dan, în calitate de viceprimar, oferea alimente persoanelor nevoiașe, împreună cu consilierul local PSD Cristian Maricel Cîrjaliu, ajuns apoi primar. Între Ioniță și Chiru nu a existat o mare prietenie, dimpotrivă. Cei doi nu s-au înțeles foarte bine. În 2006, Ioniță sesiza Prefectura pentru că viceprimarul Chiru și-ar fi creat o ștampilă cu însemnul „primărie 2”, pe care ar fi folosit-o pentru autentificarea mai multor adeverințe pentru localnici, dar și a bonurilor de motorina folosite in interese propriu. O astfel de ștampilă nu poate fi confecționată fără o dispoziție de primar, iar primarul nu o emisese.
În august 2010, Chiru Dan Ștefan este implicat într-un mega scandal.
Iată ce scria Replica de Constanța:
„Se spune că puterea corupe, iar puterea absolută corupe absolut. În cazul viceprimarului din Agigea, Dan Ştefan Chiru, funcţia pe care se află deja la al doilea mandat i-a corupt complet bunul simţ şi educaţia. Din câte se pare, Chiru de Agigea este al ţânşpilea exemplar de politician care a ajuns să se creadă mai presus de muritorii de rând, înjurându-i ca un birjar şi jignindu-i pe toţi cei de la care cerşea voturi acum câţiva ani. Un exemplu elocvent în acest sens ni l-a oferit o femeie din Agigea, pe nume Olimpia Dobandi. Tânăra ne-a vizitat la redacţie pentru a povesti cum a fost înjurată în public şi umilită de către măreţul vice, doar pentru că l-a întrebat, pentru a nu mai ştie câta sută oară, dacă a putut-o ajuta într-o problemă pe care tot el îi promisese că o rezolvă nu ieri, săptămâna sau anul trecut, ci din 2007. Femeia se chinuie de mai bine de trei ani să obţină de la Tribunal certificate de naştere pentru doi dintre copiii săi, pe care nu i-a declarat la naştere. Unul e născut în 2001, al doilea în 2003, iar tânăra umblă acum după acte pentru a-i putea trimite la şcoală. Pe atunci om cu capul pe umeri, vicele Dan Ştefan Chiru s-a oferit s-o ajute şi a luat dosarele celor doi copii, spunând că le va depune la Tribunal şi va rezolva problema. Suntem în 2010 şi vicele nu a dat nici acum drumul la dosare. Mai mult, de sictir ce are în el, nu vrea nici măcar să le mai dea înapoi femeii, pentru ca aceasta să se ocupe singură de înregistrarea copiilor săi. Pe lângă faptul că micuţii nu pot merge la grădiniţă sau la şcoală, întrucât ei nu există… în hârtii, părinţii lor nu pot acum nici să beneficieze de Legea 15 şi să-şi ia un loc de casă, pentru că nu au acte pentru copii, iar vicele refuză fie să-i ajute, fie măcar să le dea dosarele înapoi. Olimpia Dobandi spune că l-a rugat de sute de ori pe vicele din care se revarsă acum talente nebănuite să facă ceva. În cel mai bun caz, i se spune să vină a doua zi dimineaţa la el la birou. Evident, nu e acolo niciodată. În alte cazuri, e înjurată şi spurcată ca la uşa cortului, de faţă cu toată lumea care poate vedea ce meserie de vice şi-a tras Agigea. „F…-vă-n gură să vă f…, cine dracu’ v-a pus să faceţi copii?!?!?”, răgea viceprimarul Dan Ştefan Chiru, miercuri, 11.08.2010, la biata femeie venită să-l întrebe ce mai e cu dosarul său. Tânăra a început să plângă şi a fugit din primărie, pentru că nu mai putea răbda umilinţa. Şi ca ea sunt îngrijorător de mulţi oameni. „Nu e treaba mea!”, „Ce mă întrebi pe mine?!”, „Du-te la Ioniţă (fostul primar- n.red.) să te ajute”, „Eşti prost, băi!” etc., sunt câteva din exemplele care ne arată cât de rafinat, educat şi bine crescut a ajuns acest Chiru de Agigea, s-a mai plâns femeia.”
Ironic sau nu, una din cerințele noului post este să aibă „bună capacitate de relaţionare cu superiorii, colegii, subordonaţii şi publicul general; capacitate de consiliere şi îndrumare; abilităţi de mediere și negociere”.
La câteva luni după acest episod, viceprimarul își dă demisia. Gurile rele citate de sursa de mai sus spun că la mijloc ar fi fost o poveste amoroasă. Cunoaștem detalii, dar viața personală a persoanelor publice trebuie să rămână personală și nu o vom face publică.
La circa un an după plecare din primărie, Chiru Dan a devenit persoană fizică autorizată. A ținut PFA-ul până în toamna lui 2019. Cu câteva luni să-l radieze, și-a deschis o firmă, Dachi Consulting Job S.R.L. Datele pe 2019 spun că nu a avut activitate pe acest SRL.
Pe lângă calitate de fost viceprimar și om de afaceri, Chiru Dan Ștefan este și ziarist. Este redactorul șef al publicației Gazeta de Agigea, care este editată de Consiliul Local Agigea. Chiar dacă ziarele dispar, pentru că sunt scumpe și nu mai citește mai nimeni, Consiliul Local Agigea tipărește, la o tipografie din București, un ziar de 8 pagini. În el sunt prezentate laudativ acțiunile primăriei condusă de primarul PSD și extrem de critic cele ala guvernului PNL.
Competențele manageriale care i se cer noului administrator public sunt următoarele: organizarea, coordonarea şi gestionarea activităţii aparatului de specialitate al primarului, respectiv a unuia sau mai multor compartimente funcţionale sau a serviciilor publice de interes local, conform contractului de management; estimarea, asigurarea şi gestionarea resurselor umane, financiare, tehnice şi/sau materiale; evaluarea, revizuirea şi propunerea de recomandări pentru îmbunătățirea practicilor curente; formularea de politici, strategii şi proceduri noi, actualizate sau îmbunătăţite; elaborarea de planuri de acţiune pentru implementarea politicilor şi strategiilor; monitorizarea şi evaluarea implementarii, după caz, de politici, strategii, programe; alte competenţe specifice instituţiei şi postului, în limitele legii.