Salariile bugetarilor au crescut în ultima vreme. Cum stau însă lucrurile în mediul privat?
O cititoare ne-a spus ce salariu a încasat în ultima lună. Lucrează la Altex, pe vânzări. În iulie a primit 2.376 de lei. Suma este considerabil mai mică decât ce primea în urmă cu un an. De pildă, în august 2022 avea un salariu de 5.019 lei.
Diferența foarte mare se explică prin faptul că cei din vânzări au o parte de salariu fix, care est completat cu comisioane din vânzări.
„Anul trecut produsele erau mai ieftine, anul acesta s-au scumpit toate. Cantitativ s-a vândut mult mai puțin. Cam asta înseamnă inflația.”, ne-a spus aceasta.
Cu 2.376 de lei pe lună este aproape imposibil să te descurci, mai ales dacă ai o familie. Singurele posibilități sunt fie să primești ajutor de la cineva, fie să-ți mai iei un loc de muncă.
Aflați de AICI cât se câștigă în ale domenii din sistemul privat.
Salariu mediu net de 6.000 de lei la bugetari
Reamintim că salariile medii nete din sistemul de administraţie publică şi apărare au ajuns la 6.000 de lei net în luna iunie a acestui an, în creştere cu aproape 12% faţă de aceeaşi lună din anul 2022, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de Ziarul Financiar.
Spre comparaţie, salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.600 de lei în iunie 2023, deci cu 30% mai mic. Doar şase dintre cele 19 mari industrii incluse în statisticile INS au salarii medii nete mai mari de 6.000 de lei net.
Săptămâna trecută, bugetarii au protestat după ce printre măsurile propuse de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare sunt şi unele prevederi legate de salarizarea angajaţilor din sistemul de stat. Reprezentanţii bugetarilor cred că un salariu de 6.000 de lei net nu este unul mare pentru un angajat la stat.
„Mulţi m-au întrebat: 10.000 de lei brut sunt bani puţini şi 6.000 de lei net? Eu zic că da“, a spus Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe.
Stimate domnule/doamna ziarist,
Va recomand ca atunci cand faceti comparatii intre venituri sa folositi aceeasi unitate de masura. Puteti compara un agent comercial cu un inspector fiscal care efectueaza inspectii/controale?! Eu spun ca nu si va las pe dvs. sa descoperiti de ce.
Articolul dvs este nul din moment ce comparati, dupa cum spune o vorba din popor, mere cu pere..
Numai bine!
Am prezentat, nu am comparat. Evident că responsabilitatea este alta. La fel de evident este că oamenii ca cei la care ne referim au rar o voce care să se facă auzită. Cand MF a organizat un protest, s-a dus ministrul acolo. Daca persoana care ne-a scris noua si colegii ei plang pentru ca nu au mancare pentru copii, nu se duce nimeni sa-i asculte. Asdar, nu ne certati ca le prezentam povestile, va rog. Incercati sa ii intelegeti. Putina omenie si empatie nu strică.
@cristina,ferma draciilor cine a tot verificat-o, ne lasi cu inspectorii tai spagari.
cu chibzuinta te poti descurca Strictul necesar dar nu mori de foame asa cum se vaita romanul deobicei Prin anii 90 lucram pe 90 $ pe luna si traiam