ANPC a controlat peste 700 de producători, distribuitori sau comercianți de apă minerală naturală sau de izvor și a găsit probleme la 583 dintre ei

În prima jumătate a lunii iulie 2024, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat la nivelul întregii țări, o serie de acțiuni de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale şi a apelor de izvor.

Astfel, au fost controlaţi 705 operatori economici (72 distribuitori, 8 producători, 618 magazine şi 7 staţii de distribuţie carburanţi) care comercializează produsele vizate, constatându-se abateri la 583 dintre aceştia.

Totodată, a fost verificată o cantitate de circa 1,2 milioane litri apă minerală naturală şi apă de izvor, constatându-se că aproximativ 200.000 litri din cantitatea controlată, nu respectau prevederile legale în vigoare. 

În urma deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri:

  • 427 amenzi contravenționale însumând circa 2 milioane lei
  • 220 avertismente
  • oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a unei cantităţi de 150.000 litri de apă minerală naturală şi apă de izvor îmbuteliată în valoare de 330.000 lei
  • oprirea temporară de la comercializare a 7.500 litri apă minerală naturală şi apă de izvor până la remedierea neconformităţilor constatate.

„Recomand consumatorilor să evite achiziționarea produselor ambalate în recipiente de plasic expuse la vânzare în soare și, de asemenea, să manifeste atenție sporită la temperatura la care acestea urmează a fi depozitate după cumpărare (să nu fie lăsate, pe perioade îndelungate, în mașini sau alte locații în care temperatura poate fi mare și poate deteriora produsele)”, a declarat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Dintre cele mai frecvente abateri întâlnite menţionăm:

  • depozitarea produselor sub acțiunea razelor solare, la temperatura mediului ambiant, contrar mențiunilor producătorilor, de pe eticheta de produs (păstrarea într-un mediu uscat și răcoros)
  • depozitarea produselor direct pe paviment,
  • folosirea unor spații frigorifice neigienizate, pentru depozitare, cu depuneri de praf, resturi alimentare, mizerie
  • expunerea la vânzare a produselor la temperaturi mai mari decât cele indicate de producător pe etichetă
  • comercializarea unor ape minerale naturale cu data durabilităţii minimale depăşită
  • comercializarea de apă minerală naturală şi/sau apa de izvor care prezenta deficienţe de informare (înscrisuri incomplete sau incorecte, lipsa traducerii etichetelor în limba română, la produsele din import etc.)
  • comercializarea unor ape minerale naturale în ambalaje deformate, deteriorate
  • lipsa afişării preţului de vânzare şi/sau a preţului pe unitatea de măsură sau neafişarea acestora în mod vizibil
  • nerespectarea regimului promoțiilor
  • lipsa autorizațiilor de funcționare.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Constănțenii care nu pot intra în apartamente când plouă

mie aug. 7 , 2024
Există în municipiul Constanța mai mulți locuitori care nu pot intra în case atunci când plouă. „De două-trei zile ne bucurăm de ploaie. Avem noroc că sunt ploi mai liniștite, dar cantitative ca și apă. Poate nu știți, dar în Constanța există două blocuri, BC11 și BC12, de pe str. […]

V-ar putea interesa și: