ANPC a propus închiderea a două magazine Carrefour. Ce nereguli a găsit FOTO VIDEO

ANPC a publicat raportul cuprinzând rezultatele acţiunii de verificare a reţelei de magazine Carrefour din data 24.10.2019.

În data 24.10.2019 s-a desfăşurat acţiunea de verificare a respectării a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor in cadrul reţelei de magazine Carrefour. Au fost verificate 14 magazine Carrefour la care au fost constatate abateri de la prevederile legale. Au fost verificate 6724 kg produse alimentare în valoare de 282.879 lei, din care la 1660 kg produse alimentare în valoare de 42.265 lei au fost constatate abateri.

Abaterile de la prevederile legale constatate sunt următoarele:

  • Depozitare in vederea expunerii spre comercializare a produsului piept de mânzat cu data limita de consum depășită;
  • Comercializare diferite specii de pește fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de producător;
  • Expunerea spre comercializare a diferitelor sortimente de preparate culinare la temperaturi mai mici de 60 de grd. (Carrefour Bucureşti Mega Mall)
  • Comercializare diferite specii de pește fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de producător
  • Expunere spre comercializare preparate culinare la temperaturi mai mici de 60 grd. C pentru masa calda si respectiv mai mari de 8 grade C pentru masa rece
  • Prezentarea la locul de comercializare a produsului crap sălbatic Grecia cu un grad de prospetime extra desi acesta gradul de prospețime al acestuia aparținea categoriei B (Carrefour Bucuresti Militari)
  • Comercializare diferite specii de peste fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de producător
  • Comercializare de pulpe inferioare curcan si trunchi de cod – produse ambalate si congelate cu caracteristici calitative necorespunzătoare (acumulare cantitativa de gheata in ambalaj si arsuri de congelare)
  • Comercializare de preparate culinare la masa calda la temperaturi mai mici de 60 grd. C (Carrefour București Băneasa)
  • Comercializare diferite specii de peste fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de producator; Comercializare de peste si fructe de mare – produse ambalate și congelate cu caracteristici calitative necorespunzătoare (acumulare cantitativa de gheata in ambalaj si arsuri de congelare)
  • Comercializare de preparate culinare la masa calda la temperaturi mai mici de 60 grd. C
  • Comercializare preparate culinare produse ir unitatea proprie pentru care nu s-au putut prezenta doc din care sa reiasă data fabricației (Carrefour Bucureşti Orhideea)

Gastronomie:

  • Nerespectarea condițiilor de temperatura la masa calda
  • Produse cu data limita de consum depășită
  • Caracteristici calitative neconforme ale produselor expuse
  • Produse nesigure – lipsa elemente de identificare sau etichetare dubla
  • Lipsa informării la locul de vânzare cu privire la prezenta unor alergeni si nerespectarea declararii ingredientelor inițiale ale unor produse

Pescărie:

  • Specii de peste cu caracteristici calitative neconforme (alterare)
  • Nerespectarea condițiilor de temperatura la expunerea in vederea vânzării (Carrefour Bucureşti Grand Arena)
  • Comercializare de diferite specii de peste fără respectarea condițiilor de temperatura impusa de producător
  • Comercializarea de preparate culinare la masa calda fără a se respecta condițiile de temperatură impuse de legislația în vigoare (min 60 grd. C)
  • Comercializare de peste si fructe de mare congelate si preambalate cu arsuri de congelare si acumulare cantitativa în ambalaj (Carrefour Bucureşti Colosseum)

Iată ce alte nereguli au mai fost semnalate în raportul ANPC:

Produsul finit „salată fasole uscată” nu avea menţionată data fabricaţiei-termenul de valabilitate fiind de 24 de ore; verificare metrologica depăşită la unul din cântarele utilizate in unitate au verificarea metrologică depăşită din 18.09.2019; la raionul prăjituri, expuse la comercializare toate produsele au la raft două menţiuni privind valabilitatea astfel: o etichetă neagra mare pe este scris cu font alb; termen de valabilitate 3 zile sau termen de valabilitate 24 de ore si pe aceasta mai au lipite doua buline pe care se menţioneză data producţiei şi data expirării. Exemplu: la produsul – macarons – pe eticheta neagră se mentioneza termen de valabilitate 3 zile şi pe bulina alba data productiei 21.10 până la 26.10, adică 5 zile , iar pe eticheta din sistem pe care apare atat cantitatea produsului cât şi preţul, iar pe ambalaj se menționează data ambalării 24.10 cu valabilitate 29.10. (Carrefour Satu Mare). Nu au fost respectate condiţiile tehnice pe timpul manipulării, depozitării şi desfacerii produselor. Au fost comercializate produse care pun în pericol sănătatea consumatorilor. (Carrefour Cluj-Napoca).

Pentru produsele din carne tranşate si porţionate în unitate, ambalate şi expuse la vanzare nu se poate stabili o trasabilitate, nefiind regăsit lotul iniţial ci un al lot intern, sau nefiind menționat nici un lot. Pentru produsele din zona gastro – ficăţei pui, piept pui, pulpă pui, salată cu ciuperci, salată paste cu suncă, salată cu pui – nu se poate stabili ziua preparării, cantitatea cântărită fiind mai mare decât cea rezultată din evidenţele zilnice. Nu se respecta normele sanitare la decongelarea produselor in vederea preparării, acestea fiind puse în recipienţi cu apă la temperatura mediului ambiant (Carrefour Oradea Lotus Market).

  • Practică comercială înșelătoare prin menţionarea ca ingredient a maionezei pentru fabricarea unor preparate culinare (salata de boeuf) (Carrefour Baia Mare).
  • Cuptoare insuficient igienizate congelator mobil neigienizat in zonba garniturilor, termograma necompletata din 23 10, lighean din plastic nerecomandat alimentaţiei publică, cutite cu maner din plasti, paviment deteriorat in zona sifonului, masina de gheata prezinta urme de coroziune la profilul metalic; file somon cu temperatura 7,03 gr. Celsius, medalion somn cu 7,1 gr. Celsius , creveți prefierti cu 7,1 gr. Celsius, conopida arsa de ger (Carrefour Constanța)
  • Neconformităţi privind ţara de origine a sortimentelor din peste. În camera frigorifică bucăţi de file de porc(materie primă) erau păstrate direct pe rastele din tijă din inox prinse prin sudură în puncte de un cadru tip cornier, iar în zonele de prindere suprafeţele sunt nelavabile fiind potenţiale medii de cultură. La raionul de carne, in camera frigorifică s-a masurat temperatura produselor ambalate depozitate pe rafturi constatându-se că acestea nu se respectă astfel: hamburger vită la 8 grade C, pastramă ceafă 6,6 grade C, mici vită -porc 6,6 grade C şi pulpă vită la 8 grade C, faţă de max 4 grade C specificat pe ambalajele produselor. (Carrefour Braşov)
  • Nerespectare temperatură depozitare la carnea de pui refrigerată impusa de producator (0-4 grade Celsius) in realitate fiind temperaturi de 6.4 -8.5 grade Celsius. Nerespectarea vecinătății produselor, respectiv preparatele culinare dulci se aflau in aceeasi vitrina cu preparatele mâncare gatita. Lipsa afisare compoziție produse preparate si produse proaspete. Lipsa gramaj si etanșeitate la produsele ornament tort (caserola cantitate neta 60 gr, iar prin cântărire s-a găsit cantitatea bruta de 46 grame -58 grame). (Carrefour Braşov).

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 35 amenzi in valoare de 301.000 lei şi 3 avertismente şi au fost dispuse următoarele măsuri:

  • retragerea temporară de la comercializare a 209 kg produse alimentare în valoare de 3798 lei
  • retragerea definitivă de la comercializare a 1423 kg produse alimentare în valoare de 28.875 lei
  • oprirea temporară a prestării serviciilor din raionul gastronomie şi propunerea pentru 2 magazine
  • remedierea deficientelor constatate şi demararea procedurilor pentru autorizarea maşinii de producere gheaţă

A fost propusă şi măsura complementară de închidere temporară până la 6 luni pentru 2 magazine şi s-a propus încetarea practicii comerciale înşelătoare pentru 2 magazine.

„Decizia de închidere se ia de către comisariatele regionale, după consultarea cu ANPC”, a precizat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Reprezentanții magazinelor sunt așteptați luni, la discuții, la sediul ANPC.



Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un cetățean bulgar a încercat să intre ilegal în România

mie oct. 30 , 2019
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea frontierei de stat, un cetățean bulgar care a încercat să intre ilegal în România din Bulgaria, pe jos, pe la „frontiera verde”. În data de 29 octombrie 2019, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Ostrov […]
bulgar-la-frontiera

V-ar putea interesa și: