Apel către Guvern și parlamentarii constănțeni: nu ignorați, din nou, drepturile românilor persecutați din motive etnice

Multe legi sunt făcute în România numai ca să dea bine la public, dar în realitate nu se aplică. Un exemplu elocvent este Legea 154/2021, prin care se acordă unele drepturi persoanelor persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945.

Concret, se referă la copiii celor care a fost strămutați sau refugiați din Bulgaria, Ardealul de Nord, Basarabia, in perioada 1940 – 06.03.1945.

„Statul român îi ajută pe ucraineni și bine face, au nevoie. Noi însă am fost în aceeași situație. Părinții noștri au fost nevoiți să plece și să lase totul acolo. Când vine vorba despre compensații stabilite prin lege, parlamentarii ne uită.”, ne-a scris o constănțeancă.

Într-adevăr, Parlamentul României a decis o măsură reparatorie pentru aceștia: acordarea unei mici sume de bani. A votat, a devenit lege. Trebuia să se aplice de la 1 ianuarie 2022. Oamenii au strâns dovezile necesare, au întocmit dosarele cerute, le-au depus la Casa Județeană de Pensii și au așteptat încrezători. Au primit însă o veste neplăcută. Guvernul PSD – PNL a emis o decizie prin care a amânat aplicarea acestor drepturi până pe 1 ianuarie 2023.

A trecut un an, și se pare că Guvernul vrea să amâne cu încă un an aplicarea legii, până în 2024. În ritmul acesta, nu se știe dacă se va mai aplica vreodată.

În mediul online s-a lansat o petiție prin care oamenii cer respectarea legii. Până acum au semnat peste 600 de persoane. Detalii AICI.

„Sper ca Guvernul României și parlamentarii din Constanța să ia în considerarea această problemă și să ne dea o mână de ajutor. Nu mai suntem mulți, și cu fiecare an câțiva dintre noi pleacă. În ritmul acesta, vor aplica legea când nu vor mai fi beneficiari.”, ne-a mai spus persoana care ne-a scris.

La nivelul județului Constanța, numărul beneficiarilor era, anul trecut, de circa 23.000 de oameni.

V-ar putea interesa și:

Cei mai (puțin) activi deputați din Constanța

Cei mai (puțin) activi senatori din Constanța


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cât câștigă românii care au plecat de pe șantierul naval din Mangalia să muncească în nordul Europei

sâm dec. 3 , 2022
Mai mulți electricieni care au lucrat pe șantierul naval din Mangalia au emigrat în Skagen, Danemarca, atunci când situația din țară a devenit incertă. Libertatea a realizat o serie de reportaje aici, unde a găsit 80 de români! Un muncitor câștigă net în jur de 2.500 de euro pe lună […]

V-ar putea interesa și: