Un număr de 93 de filtre, în cinci judeţe ale ţării, au fost constituite în ultimele zile, după incidentul de la Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică din Mamaia Sat, când un militar care era de pază a fost atacat şi a fost deposedat de arma din dotare şi de un încărcător cu 30 de cartuşe. Autoritățile nu au până acum niciun supect.
Surse guvernamentale citate de Agerpres au precizat luni că sunt 300 de efective ale Ministerului de Interne implicate în aceste filtre.
Efectivele MAI acţionează în Constanţa şi judeţele învecinate şi nu este exclusă nicio ipoteză în acest caz, au precizat sursele citate.
De asemenea, au fost deschise două dosare penale, unul la Constanţa şi celălalt la Parchetul Militar Bucureşti, în acest caz.
Incidentul a fost anunţat de Ministerul Apărării Naţionale.
O persoană neidentificată, cu cagulă şi înarmată cu o armă albă, a intrat prin efracţie în perimetrul unităţii militare, în jurul orei 20,15, şi l-a atacat pe militar, preciza MApN, într-un comunicat de presă.
Militarul aflat în postul de pază a aplicat procedurile legale, a opus rezistenţă în confruntarea corp-la-corp cu agresorul, dar a fost deposedat de arma din dotare şi de un încărcător cu 30 de cartuşe.
După ce a intrat în posesia armei şi a muniţiei, agresorul a părăsit perimetrul unităţii (a sărit gardul), iar militarul agresat i-a anunţat de urgenţă pe comandantul corpului de gardă şi pe comandantul unităţii.
„Conform procedurilor legale în vigoare, Parchetul Militar Constanţa şi organele de poliţie au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului. De asemenea, comandantul Centrului 110 Comunicaţii şi Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului”, a precizat, sâmbătă seara, Ministerul Apărării.
Potrivit impact.ro, militarul, de la Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică din Mamaia Sat, le-a declarat anchetatorilor că în momentul atacului, el citea o rugăciune pe telefonul mobil. Asta după ce iniţial a declarat că se afla la punct fix, apoi că de fapt era în mişcare, ulterior a revenit declarând că citea o rugăciune de pe telefonul mobil. Din păcate, nu a reuşit să ofere prea multe detalii pentru identificarea agresorului. Singurele informaţii au fost că individul purta cagulă și avea aproximativ 1,72 -1,75 metri. În unitatea militară a fost declanşată o anchetă administrativă întrucât, conform procedurilor, nu este permis accesul în post cu telefonul mobil. Militarul ar putea fi supus unei expertize psihologice și la detectorul de minciuni.
Surse din anchetă au declarat pentru ziarul Libertatea că este luată în calcul inclusiv varianta potrivit căreia atacatorul să fie un fost angajat al unității. Procurorii militari verifică şi modul în care a fost tăiat gardul de sârmă ghimpată al unităţii, luându-se în calcul chiar și varianta ca între militar și agresor să existe o legătură, cei doi să fi fost complici. În plus este analizată și varianta ca atacatorul să fi fugit din țară, potrivit impact.ro.
Acesta este cel de-al treilea incident în mai puţin de o lună care are în prim plan Armata României. Vineri, un militar de 35 de ani a murit în poligonul Smârdan, din Galaţi, strivit de un tanc în timpul unui exerciţiu militar. Iar pe 2 martie, în judeţul Constanţa, s-au prăbuşit unul după altul un MiG-21 și elicopterul militar trimis la operaţiunea de salvare. Opt oameni au murit atunci.
S-a furat pistolul comandantului ,control la valize …poanta e veche prostul e nou …scheme securiste