Arhiepiscopul Tomisului, audiat la DNA. Ce spune avocatul său

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a ajuns azi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă, iar apărătorul său, avocatul Adrian Cuculis, a afirmat că dosarul se bazează doar pe înregistrarea apărută în spaţiul public şi că probabil se încearcă discreditarea lui ÎPS Teodosie.

„Este o audiere care vine să clarifice nişte lucruri. Dosarul, aşa cum am bănuit de la bun început, se bazează doar pe acea înregistrare care a apărut în mod public. Din toate punctele de vedere, indiferent că în momentul de faţă avem o audiere, nu poate să constituie infracţiunea de cumpărare de influenţă sau instagare în vreo formă. Mai mult decât atât probabil că se încearcă discreditarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie. În momentul de faţă, singurele probe din dosar se referă la înregistrarea pe care o cunoaşteţi cu toţii din spaţiul public. Astăzi o să depunem şi noi o notă de probatoriu, să vedem cu ce fost înregistrată, dacă nu cumva e trunchiat materialul respectiv. Chestiuni normal într-o procedură penală”, a declarat Adrian Cuculis, la sosirea la sediul DNA Constanţa. 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au anunţat, la începutul lunii decembrie, că au dispus începerea urmăririi penale faţă de suspecţii Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului (funcţionar public în sensul legii penale), pentru cumpărare de influenţă, şi P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică «înţelegerea» respectivă”, arăta DNA.

Potrivit sursei citate, suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Investigaţia Recorder în baza căreia a fost declanşată ancheta DNA a fost publicată în 21 noiembrie. În ea apar Arhiepiscopul Tomisului și Ilie Petre, consilier economic al instituției.

„Statul român alocă în fiecare an zeci de milioane de euro către biserici, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, iar împărțirea și cheltuirea acestor bani au ridicat mereu suspiciuni de corupție. Investigația pe care o publicăm astăzi trece dincolo de suspiciuni și vine cu dovezi concrete despre mita și traficul de influență care leagă politicul de Biserică. Aceste dovezi sunt prezentate chiar de un om din interior, un preot ortodox care a fost martor și părtaș la funcționarea acestui sistem. Pe lângă mărturiile sale, preotul Petrică Leașcu face publice imagini filmate cu camera ascunsă în care mai mulți lideri politici și înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române se implică direct și își dau binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici.”, spun cei de la Recorder.

În înregistrările cu camera ascunsă, preotul Leașcu îi spune lui IPS Teodosie că ar putea aduce 800.000 de lei bani publici, pentru lucrări la biserici, dar că el își va opri un comision de 20%. Șpaga lui. Arhiepiscopul este de acord. „Ce spuneți dv. e mană cerească.”, îi spune. Îl trimite pe preot la Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului, care este de acord cu propunerea și care stabilește, împreună cu preotul Leacșu, și cum se va acorda comisionul.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Arhiepiscopul Tomisului, audiat la DNA. Ce spune avocatul său

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Mai mulți magistrați, inclusiv din Constanța, eliberați din funcție de președintele Iohannis

joi ian. 18 , 2024
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele de eliberare din funcţie a mai mulţi magistraţi. O parte din aceştia s-au pensionat, iar alţii au fost numiţi în funcţie în alte instanţe. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, este vorba de: * Alin-Dorel Şerban – eliberat din funcţia de judecător la Judecătoria Gurahonţ – […]
klaus-iohannis-semnand

V-ar putea interesa și: