Asociația Blondie salvează vieți – proiect care țintește scăderea mortalității infantile în județul Constanța

asociatia blondie
Șenilata cu care se va putea ajunge la orice gravidă

Asociatia Blondie – Imparte pentru alta parte, cu sprijinul SNN Nuclearelectrica SA, va monitoriza începând cu 1 ianuarie 2020, peste 500 de gravide in situatii de risc social din cele 58 de comunități rurale din județul Constanta, intr-un proiect care tinteste scaderea mortalitatii infantile in județul Constanta.

Conform datelor Centrului National pentru Statistica si Informatica in Sanatate Publica, 57 de copii au murit in anul 2017 in judetul Constanta inainte de a implini varsta de 1 an si alti 30 de bebelusi s-au nascut morti. Rata mortalitatii infantile la nivelul judetului este 8,2 ‰, diferentiat pe urban – 7,3 ‰ si rural, 9,8 ‰.

La nivel national, conform aceleaisi surse, 1366 de copii au murit in primele 12 luni de viata si 697 s-au nascut morti.

„Din cei 1366 de copii care nu au supravietuit primului an de viata, 358 provin din mame care nu au ajuns niciodata la doctor pe perioada sarcinii si 285 au fost la medic de maxim 3 ori.”, spune Adelina Toncean, manager de proiect.

Lecția Adelinei

In ce priveste varsta mamelor in cazul copiilor care au murit inainte de varsta de 1 an, 12 aveau mai putin de 15 ani si 185, intre 15 si 19 ani.

De asemenea, dupa nivelul de educatie, 156 de mame au absolvit doar scoala primara, 272 gimnaziul si 95 erau analfabete. Pentru alte 415 mame nu exista date cu privire la educatie.

Conform legislatiei, urmatoarele categorii de gravide/mame sunt incadrate in risc social:

  1. este minora;
  2. este victimă a violenţei în familie
  3. este sau a fost beneficiara a sistemului de protecţie specială
  4. a avut/are copii în sistemul de protecţie specială
  5. a avut/are copii polispitalizaţi, care nu se află în evidenţă cu diagnostice ce presupun dependenţă de îngrijiri medicale;
  6. este consumatoare de droguri şi/sau dependenta de consumul de alcool;
  7. prezintă o dizabilitate sau o boală cronică gravă
  8. orice altă cauză similară care poate conduce la imposibilitatea acesteia de a se ocupa de creşterea şi îngrijirea copilului.
  9.  

Pentru atingerea obiectivului proiectului si cresterea accesului gravidelor in risc social la servicii medicale de ingrijire prenatala, ne propunem :

  • Implementarea unei caravane echipate su senile, insotite de medic specialist si dotate cu echipamente mobile de monitorizare a sarcinii (ecograf, laborator de analize, cardiotocograf, masa ginecologica etc) in fiecare din cele 58 de localitati rurale pentru a efectua TOATE controalele in sarcina menite sa identifice la timp eventualele riscuri de prematuritate sau alte afectiuni in sarcina.
  • efectuarea pe perioada a 12 luni a controalelor necesare pentru un numar de aproximativ 500 de femei din mediul rural ale caror sarcini au fost luate in evidenta
  • introducerea unui numar verde apelabil gratuit pentru femeile din mediul rural
  • consilierea a 1.500 de femei insarcinate din mediul rural cu privire la ingrijirea in sarcina

Proiectul se deruleaza in parteneriat cu Consiliul Judetean Constanta, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Sf. Andrei” Constanta, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta, Directia de Sanatate Publica, Directia Generala de Evidenta Persoanelor Constanta si Inspectoratul Judetean de Politie Constanta.

Asociația Blondie, fondată de Adelina Tonceanu, s-a născut pentru a oferi copiilor bolnavi și singuri șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Achitări pe linie pentru conducerea SPIT Constanța. De la „fapta nu există” la „fapta nu este prevăzută de legea penală”

mar nov. 26 , 2019
Achitări pe linie pentru conducerea suspendată a Serviciului Public de Taxe și Impozite Constanța. Instanța a decis fie că „fapta nu există”, fie că „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de procurorii DNA, care au instrumentat cazul. Astfel, au fost achitate […]
spit ct

V-ar putea interesa și: