Asociația Casa Mării Negre, singurul think-tank geopolitic din sud-estul României, împlinește 3 ani

Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța

Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța împlinește, în luna iulie 2020, trei ani de la crearea acesteia.

Înființată în iulie 2017 ca think-tank geopolitic (singura asociație de acest gen din Dobrogea și prin extensie din sud-estul țării) și totodată ca organizație non-guvernamentală de tip cultural, Asociația a desfășurat, în cel de-al treilea an de activitate (iunie 2019 – iunie 2020), numeroase proiecte și acțiuni care o singularizează în plan regional (în regiunea extinsă a Mării Negre), în plan național și local.

Avem deosebita plăcere de a Vă prezenta, în anexe, Raportul privind activitatea Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House în perioada iunie 2019 – iunie 2020 (în formă extinsă și în rezumat), în vederea utilizării publice a acestuia. Raportul confirmă – credem – excelența, impactul și anvergura activităților Asociației noastre.

Conducerea Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House se folosește de acest prilej aniversar pentru a mulțumi membrilor, colaboratorilor și partenerilor săi, precum și partenerilor media, pentru sprijinul semnificativ acordat în desfășurarea și promovarea activităților Asociației, încă de la înființarea acesteia, în special în anul de activitate iunie 2019 – iunie 2020.

„Cu ocazia împlinirii a trei ani de activitate (iulie 2017 – iulie 2020), apreciem că avem toate motivele să credem că Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House a reușit în mare măsură să atingă standardele de calitate și performanță pe care și le-a impus încă de la început, atât în calitate de think-tank geopolitic, cât și în calitate de actor non-guvernamental cultural local. Sperăm că aceste evaluări vor fi împărtășite și de publicul din Constanța/Dobrogea, căruia i-am destinat cea mai mare parte a eforturilor și activităților noastre, cu aspirația declarată de a valoriza plenar, împreună, potențialul geopolitic și cultural substanțial al orașului și al regiunii.”, spune Dorin Popescu, președintele asociației.

Raport public privind activitatea Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House în perioada iunie 2019 – iunie 2020

Rezumat

Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța a desfășurat, în cel de-al treilea an de activitate a acesteia (iunie 2019 – iunie 2020), numeroase proiecte și acțiuni care o singularizează în plan regional (în regiunea extinsă a Mării Negre), în plan național și local.

Asociația este singura organizație non-guvernamentală din regiunea Dobrogei care a organizat în mod autonom, în Dobrogea, evenimente geopolitice cu reprezentare și de impact internațional – trei evenimente geopolitice internaționale în perioada respectivă, în municipiul Constanța, cu participarea unor experți din Ucraina, Belarus, R. Moldova, Turcia, Georgia și România (București, Constanța, Cluj-Napoca): Masa Rotundă Internațională “Amenințări securitare în regiunea Mării Negre. Fizionomia Pontului Euxin în paradigma geopolitică post-Crimeea” (mai 2019), Masa Rotundă Internațională „Parteneriatul Estic – fără Est și/sau fără parteneri?” (noiembrie 2019) și Masa Rotundă Internațională „De la cyber la fake. Limbajele hibride ale puterii la Marea Neagră” (online/Zoom, iunie 2020).

În aceeași perioadă, Asociația a organizat, tot la Constanța, evenimente culturale de impact și anvergură, printre care lansarea filialei locale a Asociației Inițiativa pentru Cultură Europeană / ICDE (noiembrie 2019, prin mai multe activități, inclusiv lansarea la Constanța a unui volum de studii geopolitice al conf. univ. habil. Valentin Naumescu, din Cluj-Napoca) sau ample activități dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale la Tomis (o masă rotundă cu format, tematică și obiective inedite privind analiza rolul administrațiilor locale în dezvoltarea vieții culturale în spații periferice precum Constanța/Dobrogea; reuniuni publice la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza orașului – a doua ediție anuală organizată de Asociație etc).

Au devenit deja tradiționale mai multe evenimente organizate de către Asociație în mod autonom sau cu parteneri: celebrarea Zilei Naționale (ianuarie, autonom), Simpozionul Internațional “Destine frânte pentru Țară în spațiul istoric românesc” (iulie, cu parteneri), Forumul Religiilor în Dobrogea (noiembrie, cu parteneri), masa rotundă internațională anuală pe teme geopolitice privind Marea Neagră (autonom, noiembrie) etc.

Asociația a fost co-organizator sau partener la numeroase alte activități internaționale, naționale și locale organizate de către instituții partenere: Simpozionul Internațional “Destine frânte pentru țară în vatra istorică românească” (ediția a doua, Mănăstirea Dervent, 6 iulie 2019); Masa rotundă internațională “Agresiunea hibridă ca o nouă formă de politică externă: 5 ani de experiență de contracarare internațională ocupării teritoriilor ucrainene de către Federația Rusă”, 21 mai 2019, București; Masa rotundă „Despre Dobrogea, la ceas aniversar”, 9 noiembrie 2019,  Constanța; dezbaterea Forumul Religiilor în Dobrogea (proiect al publicației Ziua de Constanța), Constanța, 19 noiembrie 2019; Dezbaterea-eveniment internațională dedicată situației culturii și comunității românești din Ucraina cu tema “Cultura română – rezistență, exil, captivități geopolitice. Studiu de caz: cultura română în Ucraina”, București, 24 ianuarie 2020; Masa rotundă internațională „Politica istoriei: între regiunea Baltică și Marea Neagră”, Kiev, Ucraina, 29 aprilie 2020 (regim online, prin sistemul „Zoom”); Masa rotundă internațională „Neoimperialismul între regiunea Baltică și Marea Neagră”, Kiev, Ucraina, 19 iunie 2020 (regim online, prin sistemul „Zoom”) etc.

În vederea stimulării dezbaterilor locale privind reconectarea Constanței și Dobrogei la viața culturală și spirituală a României, au fost organizate (în continuarea evenimentelor de acest gen din anii 2018 și 2019) mese rotunde informale pe teme privind situația culturii la Tomis și perspectivele reconectării ei la procesele culturale și spirituale din plan național (ianuarie 2020).

Asociația a încurajat în mod permanent participarea activă a tinerilor intelectuali din Dobrogea la proiecte locale de impact ce pot consolida profilul cultural al Dobrogei în plan național și internațional: a organizat stagii de practică și internship, a organizat o dezbatere tematică a studenților din Constanța cu studenți și experți în domeniul geopolitic din Cluj-Napoca etc.

În premieră în Constanța în ultimele decenii, Asociația a stimulat interesul specialiștilor pentru teme geopolitice privind securitatea și geopolitica regiunii extinse a Mării Negre, a organizat evenimente de impact în acest domeniu, a creat rețele de parteneriate care pot facilita ieșirea mediilor locale din izolarea actuală, a creat premise pentru ca orașul Constanța să redevină un pol geopolitic de referință la nivel național.

Membrii Asociației au participat la cca 15 evenimente științifice de impact în domeniul geopolitic și al relațiilor internaționale și au publicat peste 30 de studii și analize în diferite publicații geopolitice de profil din România, Ucraina, Turcia, Polonia etc, în diferite limbi (română, engleză, ucraineană, poloneză etc).

Se află sub tipar (la Editura Ideea Europeană) primul volum care va fi publicat sub egida Asociației, “Captivi la Pontul Hibrid. Studii și eseuri geopolitice”, autor Dorin Popescu, președintele Asociației.

Toate activitățile au fost realizate fără susținere financiară din partea administrației centrale și locale.

Anvergura, impactul, ineditul și profesionalismul organizării acestor evenimente (detaliate mai jos) fac din Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House nu numai o platformă de dezbatere geopolitică și culturală din ce în ce mai credibilă în plan național și internațional (în regiunea extinsă a Mării Negre), dar și un laborator de studii și analize geopolitice din ce în ce mai apreciat de experți, în Țară și în străinătate, precum și o platformă de dezbatere geopolitică și spirituală unică în regiunea Dobrogei.     

Asociația este condusă de Dorin Popescu, ex-diplomat, analist politic, expert în geopolitică, eseist, cadru universitar, în calitate de președinte, precum și de Florin-Cristian Anastasiu, profesor, directorul Colegiului Dobrogean Spiru Haret din Tulcea, în calitate de vice-președinte; dintre membrii Asociației pot fi menționați conf. univ. dr. Marian Zidaru (membru al filialei Constanța a Societății de Științe Istorice), Alexandru-Marian Crenganiș etc.

Până în prezent, Asociația a derulat mai multe proiecte geopolitice și culturale în parteneriat cu structuri și instituții locale: Ludi Ovidiani, organizator Inspectoratul Școlar Județean Constanța; România în sărbătoare, organizator Patriarhia Română – Arhiepiscopia Tomisului (două ediții), Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor, organizator  Patriarhia Română – Arhiepiscopia Tomisului; la toate cele trei proiecte menționate, Asociația a avut statutul de partener), precum și proiectul propriu Nevoia de poveste a Tomisului. Întoarcerea lui Ovidiu, derulat în 10 unități școlare din județele Constanța și Tulcea.

A editat volumul colectiv omagial Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis, autor Dorin Popescu (Editura Ideea Europeană, București, 2017, Colecția Istoria mentalităților, 904 pag.), cu ocazia bimilenarului morții lui Publius Ovidius Naso și a organizat lansarea publică a acestuia la Constanța și Tulcea, precum și în zeci de unități școlare și universitare.

A încheiat peste 30 de acorduri de parteneriat, cu parteneri interni (România) sau externi, cu diferite think-tank-uri geopolitice omologe, cu instituții culturale centrale și locale (din România și R. Moldova), în vederea derulării de parteneriate în domeniul geopolitic și/sau de activități, parteneriate și proiecte culturale de relevanță și impact pentru cultura română.

Site-ul Asociației este www.casamariinegre.ro. Au fost publicate pe site aproape 300 de știri din domeniile de responsabilitate și aproape 200 de studii. Numeroase analize, studii, știri au fost preluate de către agenții de știri din România, Ucraina, Republica Moldova etc., confirmând credibilitatea Asociației ca instituție și vizibilitatea externă și internă a acesteia.

Principalii parteneri externi: Centrul Media BucPress din Cernăuți; Institutul de Studii Politice și Capital Social, Cernăuți; Institutul de Politică Globală, Kiev; Fundația ”Resurse și Inițiative Publice”, Cernăuți; ONG Centrul de Narative Politice ale Democrației, Cernăuți; ONG „Centrul pentru Cooperare Regională «Dialog»”, Cernăuți (Ucraina); Asociația pentru Politică Externă, Chișinău; Institutul de Istorie Socială „ProMemoria”, Chișinău, ONG Casa Limbii Române, Căușeni (Republica Moldova); Institutul Georgian de Afaceri Publice, Tbilisi;  Centrul Georgian de Analiză Strategică, Tbilisi (Georgia); Centrul de Studii Moderne Turcice, Istanbul (Turcia); Belarus Security Blog, Minsk, Centrul pentru Studii Strategice și de Politică Externă, Minsk (Belarus); Fundația Institutul pentru Studii Estice, Varșovia (Polonia); Rețeaua Regională Est-Europeană a Parteneriatului Global pentru Prevenirea Conflictelor Armate / GPPAC (organizație internațională) etc. 

Principalii parteneri interni (România): AsociațiaInițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE, Cluj-Napoca; AsociațiaInițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE, filiala București; Asociația de Geopolitică „Ion Conea”, București; revista Geopolitica, București; Centrul de Studii Globale, Sibiu; Centrul de Studii Avansate, București; Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, București; Asociația Cultul Eroilor – Regina Maria, filiala Constanța; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Biblioteca Județeană Ioan Roman Constanța; Inspectoratul Școlar Județean Constanța; Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități – filiala Constanța, Asociația Dobrogea Străbună etc.

Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House este singura organizație non-guvernamentală din România membră a Rețelei Regionale Est-Europene a Parteneriatului Global pentru Prevenirea Conflictelor Armate / GPPAC (organizație internațională) etc. 

Principalele evenimente și acțiuni organizate și co-organizate în perioada iunie 2019 – iunie 2020, în calitate de organizator unic, principal, co-organizator sau partener

  1. În calitate de organizator unic sau principal
  2. 20 mai 2019: Masa rotundă internațională “Amenințări securitare în regiunea Mării Negre. Fizionomia Pontului Euxin în paradigma geopolitică post-Crimeea” (organizator principal)
  3. Stagii de practică la sediul Asociației (organizator principal)
  4. Masa rotundă internațională „Parteneriatul Estic – fără Est și/sau fără parteneri?”, organizată de către Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța și filiala Constanța a Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE, Constanța, 2 noiembrie 2019 (organizator principal)
  5. Alte evenimente de lansare a filialei Constanța a ICDE: Prezentarea volumului “Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est: 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece” (Ed. Humanitas, București, 2019), autor Valentin Naumescu; prezentarea filialei Constanța a ICDE (organizator principal)
  6. Masa rotundă “Cultura în Cetate: cămașa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administrației în proiectele și proiecțiile culturale ale comunității”, Constanța, 15 Ianuarie 2020, la sediul Asociației (organizator unic)
  7. Alte evenimente de celebrare a Zilei Culturii Naționale – reuniune publică de celebrare a Zilei Culturii Naționale în fața statuii lui Mihai Eminescu pe faleza orașului Constanța, 15 ianuarie 2020 (organizator principal)     
  8. Masa rotundă internațională “De la cyber la fake. Limbajele hibride ale puterii la Marea Neagră”, 29 iunie 2020, online/Zoom (organizator principal)
  9. În calitate de co-organizator sau partener

Principalele evenimente organizate de Asociație în colaborare cu parteneri:

  • Masa rotundă internațională “Agresiunea hibridă ca o nouă formă de politică externă: 5 ani de experiență de contracarare internațională ocupării teritoriilor ucrainene de către Federația Rusă”, 21 mai 2019, Sala de Consiliu a Primăriei Sectorului 1 al Municipiului București, București (co-organizator)
  • Simpozionul Internațional “Destine frânte pentru țară în vatra istorică românească” – ediția a doua, Mănăstirea Dervent, 6 iulie 2019 (co-organizator, partener)
  • Masa rotundă „Despre Dobrogea, la ceas aniversar”, 9 noiembrie 2019, Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului, Constanța (co-organizator, partener)
  • A doua ediție anuală a Forumului Religiilor în Dobrogea (proiect al publicației Ziua de Constanța), cu participarea celor mai înalți ierarhi ai confesiunilor religioase din Dobrogea, Constanța, 19 noiembrie 2019 (partener, gazdă)
  • Dezbaterea-eveniment dedicată situației culturii și comunității românești din Ucraina cu tema “Cultura română – rezistență, exil, captivități geopolitice. Studiu de caz: cultura română în Ucraina”, București, 24 ianuarie 2020 (co-organizator, partener)
  • Masa rotundă internațională „Politica istoriei: între regiunea Baltică și Marea Neagră”, Kiev, Ucraina, 29 aprilie 2020, regim online/Zoom (co-organizator, partener)
  • Masa rotundă internațională „ Neoimperialismul între Marea Baltică și Marea Neagră”, Kiev, Ucraina, 19 iunie 2020, regim online/Zoom (co-organizator, partener)

 Seminarii, conferințe, mese rotunde pe teme geopolitice la care au participat membrii Asociației

Experții Asociației au participat la cca 15 seminarii, conferințe, mese rotunde internaționale pe teme geopolitice, desfășurate în perioada iunie 2019 – iunie 2020 în România, R. Moldova, Ucraina, Turcia, Polonia.

 Evenimente și activități propuse pentru anul 2020

  • Continuarea evenimentelor anuale devenite tradiționale, prioritar/inclusiv: celebrarea Zilei Naționale (ianuarie), Simpozionul Internațional “Destine frânte pentru Țară în spațiul istoric românesc” (iulie), Forumul Religiilor în Dobrogea (noiembrie), masa rotundă internațională anuală pe teme geopolitice privind Marea Neagră (noiembrie) etc.
  • Organizarea a două evenimente geopolitice internaționale în regim online (zoom), în iunie (realizată deja) și noiembrie.
  • Editarea primei publicații geopolitice din Dobrogea, Studii Geopolitice Pontice. Numărul inaugural al acestei publicații este prevăzut a fi editat până la finele anului în curs.
  • Editarea primului volum de studii și eseuri geopolitice sub egida Asociației, Captivi la Pontul Hibrid. Studii și eseuri geopolitice, autor Dorin Popescu (Editura Ideea Europeană, București) – volumul se află sub tipar.
  • Editarea unui volum tematic de studii geopolitice al autorilor și colaboratorilor Asociației.
  • Editarea Antologiei Simpozionului Internațional “Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească” (primele două ediții, Mănăstirea Dervent).
  • Continuarea organizării de stagii de practică și internship pentru studenți și experți în domeniile: relații internaționale, geopolitică, studii europene, studii politice și/sau specializări înrudite.
  • Crearea de departamente tematice ale Asociației, în urma deciziilor corespunzătoare ale Adunării Generale a membrilor Asociației (iulie 2020).

Conducerea Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House mulțumește membrilor, colaboratorilor și partenerilor săi, precum și partenerilor media, pentru sprijinul semnificativ acordat în desfășurarea și promovarea activităților Asociației, încă de la înființarea acesteia, în special în anul de activitate iunie 2019 – iunie 2020!

Cu ocazia împlinirii a trei ani de activitate (iulie 2017 – iulie 2020), avem toate motivele să apreciem că Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House a reușit în mare măsură să atingă standardele de calitate și performanță pe care și le-a impus încă de la început, atât în calitate de think-tank geopolitic, cât și în calitate de actor non-guvernamental cultural local.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

„Viața a fost nedreaptă pentru dragul nostru elev! Dumnezeu să-l ierte!”

lun iul. 20 , 2020
O tragedie s-a produs în Constanța. Un copil care s-a înecat acum câteva săptămâni a murit astăzi, în spital. Era elev al Școlii Gimnaziale nr. 38 Dimitrie Cantemir din Constanța. „Viața a fost nedreaptă pentru dragul nostru elev Valentin Dobrescu!!! Dumnezeu să-l ierte! Condoleanțe familiei greu încercate! Cumplită tragedie!”, a […]

V-ar putea interesa și: