Asociația Culturală Georgiana Rusu a reprezentat România la Festivalul Carpato – Dunărean, în Germania

Ediția din 2024 a Festivalului Carpato – Dunărean s-a desfășurat în perioada 22 – 23 iunie, la Bürgerzentrum Kirchheim din Heidelberg – Germania și a reunit la start organizații culturale din România, Germania, Ungaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova. La ediția din acest an, România a fost reprezentată de Asociația Culturală Georgiana Rusu din Constanța, care a prezentat în ultima zi a festivalului filmul documentar Gelem – Pe drumul istoriei”, realizat în cadrul proiectului „Khetanes – Împreună”, organizat în 2023, din Granturi SEE. 

De 13 ani, în orașul Heidelberg, important centru cultural și universitar din Germania, are loc Festivalul Carpato – Dunărean, un eveniment care reuneşte comunităţi din majoritatea ţărilor care se bucură fie de munţii Carpaţi, fie de fluviul Dunărea, fie de ambele. Organizat de „Alexandru Ioan Cuza” Gesselschaft fur Literatur, Musik und Kunst e. V. Heidelberg (Societatea Culturală pentru Literatură, Muzică și Artă „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg), evenimentul se dorește a fi o manifestare pentru pace, pentru înțelegere între oameni și pentru o conviețuire armonioasă în Europa. 

Ediția din acest an a fost onorată de prezența Excelenței Sale, D-l Vlad Vasiliu, Consulul general al României la Stuttgart, care a declarat: „Sunt bucuros că acest festival continuă să reunească an de an organizații care promovează valorile tradiționale din țările europene, cultura fiind una dintre cele mai importante modalități de a strânge oamenii laolaltă.” La rândul său, amfitrionul festivalului, Iosif Herlo, președintele Societății Culturale pentru Literatură, Muzică și Artă „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg, a ținut să precizeze: „Nu ne-am dorit niciodată ca acest festival să fie un concurs, ci să reprezinte doar o punte de comunicare între popoare europene prietene, care au de împărtășit minunatele lor tradiții și obiceiuri”.

Filmul documentar „Gelem – Pe drumul istoriei”, care a fost prezentat la Heidelberg de reprezentanții României,  a fost realizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu în anul 2023, în cadrul proiectului „Khetanes – Împreună”. Proiectul a fost implementat în baza unei finanțări de 200.000 de euro din Granturi SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), la apelul de finanțare „Sprijinirea inițiativelor culturale despre comunitatea romă”, organizat de Unitatea de Management a Proiectului, în cadrul Programului RO-CULTURA. Filmul prezintă fragmente din istoria comunității rome, promovează tradițiile, obiceiurile, portul popular și limba romilor din județul Constanța și militează pentru incluziune și toleranță. 


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Reținut după ce a încercat să spargă două mașini în Constanța

mar iun. 25 , 2024
La data de 23 iunie, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Serviciul Municipal de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat, de 31 de ani. Acesta este bănuit de săvârșirea infracțiunii de tentativă […]

V-ar putea interesa și: