Asociația Culturală Georgiana Rusu a primit onoranta invitație de a reprezenta România la ediția din 2022 a grandiosului festival de folclor organizat anual pe Coasta de Azur de municipalitățile din Sanremo, Diano Marina și Cannes. World Folklore Festival Côte D’Azur – Sanremo – Diano Marina – Cannes este unul dintre cele mai mari festivaluri de folclor din lume, reunind anual la start peste 3000 de artiști de pe întreg mapamondul. Evenimentul de anvergură mondială are o amploare deosebită, din acest motiv fiecare ediție anuală fiind organizată în două sesiuni (de primăvară, respectiv de toamnă), fiecare sesiune fiind împărțită la rândul său în trei serii săptămânale. https://www.facebook.com/WorldFolkloreFestival/
Asociația Culturală Georgiana Rusu a confirmat participarea în seria 23 – 27 aprilie 2022, urmând să promoveze folclorul românesc pe Coasta de Azur prin intermediul ansamblului „Dance Sea-mphony”, care, în luna august a acestui an, a încântat audiența pe faleza Cazino Constanța, în cadrul proiectului cultural omonim. „Invitația de a participa la un eveniment de o asemenea anvergură ne onorează, mai ales că organizatorii ne-au transmis că au urmărit evoluția asociației noastre de-a lungul timpului și că invitația de participare a venit ca o recunoaștere a calității și complexității activităților artistice desfășurate de noi. Am văzut pe filmările de la edițiile din anii precedenți că România a fost reprezentată la acest festival de artiști senzaționali, acest aspect reprezentând pentru noi o reală provocare profesională – ne propunem ca prin evoluțiile ansamblului Dance Sea-mphony să arătăm încă o dată lumii întregi frumusețea folclorului românesc” – Sebi Pătrunjei, responsabil P.R. – Asociația Culturală Georgiana Rusu.
Asociația Culturală Georgiana Rusu este cel mai activ operator cultural independent din Dobrogea, cu un portofoliu de 32 de proiecte culturale organizate în cei 5 ani de activitate, valoarea totală a acestora depășind 1 milion de euro. 23 de proiecte au fost organizate cu finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), 8 proiecte cu finanțare de la Primăria Municipiului Constanța și 1 proiect cu finanțare de la Consiliul Județean Constanța. Toate activitățile culturale ale acestor proiecte au fost gratuite pentru public. Fără excepție, cele 32 de proiecte au fost implementate și încheiate în condiții optime din punct de vedere organizatoric, artistic, financiar și al impactului obținut. În activitatea sa, Asociația Culturală Georgiana Rusu a avut 38 de parteneri instituționali și a colaborat cu peste 700 de persoane fizice și 30 de persoane juridice, activitățile culturale înregistrând un total de peste 200.000 de participanți. Asociația nu are / nu a avut niciodată datorii față de furnizorii de servicii sau colaboratori.
În anul 2021, Asociația Culturală Georgiana Rusu a organizat 7 proiecte culturale, 4 cu finanțare de la Primăria Municipiului Constanța și 3 cu finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național – A.F.C.N.
1. „Harta interactivă a cetăților din Dobrogea”.
Finanțator Administrația Fondului Cultural Național,aria tematică „Patrimoniu Cultural Material”, buget total: 77.800 lei (70.000 lei finanțare A.F.C.N., 7.800 lei contribuție proprie), perioadă de implementare martie – iulie 2021. Partener Compania de Transport Auto Business Class Tour.
Proiectul a avut ca scop îmbunătăţirea şi extinderea accesului publicului român şi străin la importante obiective de patrimoniu istoric din Dobrogea şi promovarea cunoaşterii acestora prin intermediul noilor tehnologii. „Harta interactivă a cetăților din Dobrogea” a presupus realizarea unui website bilingv (român – englez) – https://www.cetatidindobrogea.ro/harta/ro.html, accesibil inclusiv de pe telefonul mobil, care expune 12 dintre cele mai importante situri arheologice din judeţele Constanţa şi Tulcea într-o hartă interactivă: Tomis, Callatis, Histria, Adamclisi, Capidava, Carsium, Ibida, Argamum, Noviodunum, Halmiris, Ulmetum şi Enisala. Prin demersul cultural se oferă publicului român şi străin oportunitatea realizării unei incursiuni facile, bine documentate şi atractive în istoria ţinutului dintre Dunăre şi Marea Neagră, încercându-se totodată stârnirea curiozității şi provocarea dorinţei de a călători pentru a vedea cu propriii ochi vestigiile cu o deosebită valoare istorică ale Dobrogei.
2. „Vestigii subacvatice”
Finanțator Primăria Municipiului Constanța, buget total 110.200 lei (100.000 lei finanțare Primăria Constanța, 10.200 lei contribuție proprie). Perioada de implementare: iulie – septembrie 2021. Partener: Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret C-ța. Sponsor: Infinity Art Dental.
Proiectul a fost inclus în agenda de activități a programului Constanța – Capitala Tineretului din România 2021 – 2022 și a promovat în rândurile publicului tânăr vestigii submerse situate în zona de est a cetății antice Tomis. Echipați în costume de scufundare și însoțiți de ghizi – scafandru arheolog, 300 de participanți la programul Constanța – Capitala Tineretului din România 2021 – 2022 au efectuat scufundări la adâncimi cuprinse între 2 și 8 metri, în zona Cazino Constanța, în perioada 28 iulie – 20 august 2021, pentru a vizualiza obiective ale patrimoniului subacvatic. Vizitarea a fost inofensivă pentru situl arheologic și s-a desfășurat în mod responsabil și neinvaziv.
3. „Sunset Sea-mphony 2021”
Finanțator Primăria Municipiului Constanța, buget total 275.500 lei (250.000 lei finanțare Primăria Constanța, 25.500 lei contribuție proprie). Perioada de implementare: iulie – august 2021. Parteneri: Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Teatrul de Stat Constanța, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța. Proiectul a fost inclus pe agenda de activități a programului „Constanța – Capitala Tineretului din România 2021 – 2022”. Sponsor: Infinity Art Dental.
Proiectul, dedicat memoriei dirijorului Răzvan Metea, răpus de Covid19 în luna aprilie 2021, a presupus interpretarea a 75 de melodii din genuri muzicale diferite (muzică clasică, pop-rock, muzică populară românească, melodii de pe coloana sonoră a filmelor, hit-uri românești și străine) de către orchestra simfonică Bigg Dimm a’Band a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca și a grupului pop-opera „Ad Libitum Voices”, în cadrul a 10 concerte cu accesul liber pentru public organizate în Parcul Arheologic Constanța între orele 19:00 – 20:00 și pe faleza Cazino Constanța între orele 21:00 – 22:00, în perioada 4 – 8 august 2021.
4. „Dance Sea-mphony 2021”
Finanțator Primăria Municipiului Constanța, buget total 275.500 lei (250.000 lei finanțare Primăria Constanța, 25.500 lei contribuție proprie). Perioada de implementare: iulie – august 2021. Partener: Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța. Proiectul a fost inclus pe agenda de activități a programului „Constanța – Capitala Tineretului din România 2021 – 2022”. Sponsor: Asociația Profesională a Salvamarilor.
Proiectul a presupus susținerea a 18 spectacole coregrafice de către 12 soliști și 12 membri ai ansamblului, zilnic, în perioada 12 – 29 august 2021, între orele 20:00 – 21:00, în zona grupului statuar „Pescarii” de pe faleza Cazino Constanța. Coregrafiile au fost realizate pe diferite genuri muzicale: clasică, dar și șlagăre, evergreen-uri, hit-uri pop-rock românești și străine, cântece cunoscute de muzică populară românească, muzică latino etc.), iar dansatorii au încântat publicul cu dans clasic, modern, contemporan, neoclasic, vals, tango, flamenco, dansuri tradiționale românești stilizate, dansuri grecești, spaniole etc.
5. „Terapie prin artă
în centre de plasament din județul Constanța”
Finanțator Administrația Fondului Cultural Național, aria tematică „Intervenție culturală”, buget total: 77.800 lei (70.000 lei finanțare A.F.C.N., 7.800 lei contribuție proprie), perioadă de implementare august – octombrie 2021. Parteneri: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copiilului Constanța, Compania de Transport Auto Business Class Tour.
Proiectul a presupus realizarea unui program de artă comunitară în 10 centre de plasament din județul Constanța (Negru Vodă, Mangalia, Techirghiol, Topraisar, Constanța) și a prevăzut două direcții de dezvoltare complementare: a) folosirea procesului de creație artistică ca formă de psihoterapie pentru persoane instituționalizate în cele 10 centre; b) regenerarea vizuală a spațiilor comune a celor 10 centre prin pictarea pereților sălilor de mese, sălilor de studiu, camerelor de joacă / recreere și a holurilor acestora.
6. „Vitralii în negura izolării”
Finanțator Administrația Fondului Cultural Național, aria tematică „Artele spectacolului – Teatru”, buget total: 94.500 lei (85.000 lei finanțare A.F.C.N., 9.500 lei contribuție proprie), perioadă de implementare august – noiembrie 2021. Partener: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
Proiectul a fost dedicat memoriei victimelor campaniei opresive declanșate și întreținute de regimul comunist în anii ’50 ai secolului trecut, în timpul procesului de colectivizare și a presupus: a) producția spectacolului de teatru telematic „și dacă asta e o ploaie din aia de care nu se mai oprește” (inspirat din fapte reale); b) organizarea a 7 reprezentații ale spectacolului în Planetariul Constanța; c) difuzarea pe pagina de facebook a proiectului și pe un canal youtube a variantei video a spectacolului. „Spectacolul s-a dovedit a fi o lecție tulburătoare de istorie, o realitate transpusă genial într-o reprezentație ce merită și trebuie a fi văzută atât de urmașii celor care au trăit acele vremuri, cât și de către toți ceilalți care ar trebui să ne cunoaștem trecutul pentru a nu-i repeta ororile. 70 de minute în care ne-am ținut respirația pentru a auzi bătăile de inimă ale istoriei; 70 de minute tulburătoare, care ne-au făcut părtași la traumele victimelor colectivizării; 70 de minute de metaforă deloc hiperbolizată a grozăviilor comuniste.” – Marius-Liviu Petre, Doctor în Istorie.
7. „Festivalul Tineretnik 2021”
Finanțator Primăria Municipiului Constanța, buget total 110.200 lei (100.000 lei finanțare Primăria Constanța, 10.200 lei contribuție proprie). Perioada de implementare: noiembrie 2021. Parteneri: Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța. Proiectul a fost inclus în agenda de activități a programului Constanța – Capitala Tineretului din România 2021 – 2022. Sponsor: Asociația Profesională a Salvamarilor.
„Festivalul Tineretnik 2021” a celebrat etniile din Dobrogea, muzica, dansurile și tradițiile acestora și a avut loc în municipiul Constanța, în perioada 9 – 11 noiembrie 2021. Peste 200 de artiști reprezentând diferite comunități etnice din Dobrogea au evoluat pe scena sălii de spectacole a Comunității Elene „Elpis” Constanța (Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța) în cadrul a trei spectacole a câte trei ore de muzică și dansuri tradiționale.
La final de an, Asociația Culturală Georgiana Rusu vă urează „Crăciun fericit!” și vă dorește ca anul 2022 să fie plin de împliniri, cu sănătate și fericire!