Asociația Tomis Antidrog Constanța se alătură războiului împotriva „fumatului fără fum”, inițiat de Raed Arafat

asociatia tomis antiodrog
Dispozitiv de fumat fără fum, promovat intens în ultimii ani

Asociatia Tomis Antidrog Constanta se alatura demersului public initiat de secretarul de stat al MAI, dr. Raed Arafat, prin care se trage un semnal de alarma asupra promovarii excesive al fumatului folosind noile aparate „fara fum”.

Metodele de marketing gen „testeaza gratuit” nu fac decat sa incurajeze fumatul de la varste fragede in balanta cu idea subliminala „sunt mai putin nocive”.

„Este adevarat ca inca nu exista un studiu aprofundat asupra efectelor nocive ale acestor aparate, deoarece sunt noi pe piata dar va prezentam in imagini 2 motive care ar trebui stiute si luate in considerare in momentul in care alegem sa folosim aceste aparate. Primul motiv ar fi folosirea foitei de aluminiu care protejeaza tutunul din tigari, pentru a nu exista riscul unui foc deschis. Folia de aluminiu incalzita, conform specialistilor, poate duce la apariţia unor boli precum ar fi osteoporoză şi Alzheimer. Folosită pe timp îndelungat această duce la demenţă stări de vomă şi de greaţă. Deşi este greu de crezut acest lucru să ştiţi că aluminiul duce la multe dereglări hormonale în viaţa noastră. Folia de aluminiu a fost interzisa si in industria alimentara (recipiente de gatit)”, spune George Drăgan, presedinte Tomis Antidrog Constanta.George Drăgan, președinte Asociația Tomis Antidrog

 

George Drăgan, președinte Asociația Tomis Antidrog

Un al doilea motiv este inlocuirea filtrului clasic cu un filtru din PVC .

Pe cât este de nociv, pe atât este de „prezent” în casa noastră: în alimente, în staniolul în care împachetăm sandviciurile, în vasele de gătit şi tacâmuri, în antiperspirante, chiar şi în unele medicamente. Şi apa conţine aluminiu, dar sub formă de săruri, fiind singura situaţie când nu este nociv. „Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului. În top se află afecţiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afecţiuni pulmonare. În plus, împiedică absorbţia calciului, crescând astfel riscul de osteoporoză sau alte boli ale oaselor”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Numeroase cercetari au aratat ca unele tipuri de plastic ne afecteaza direct sanatatea. Un studiu realizat in cadrul Programului National de Toxicologie, condus de National Institutes of Health din SUA a aratat impactul asupra sanatatii pe care il are Bisfenolul-A (BPA), cel mai periculos compus al plasticului policarbonat, prescurtat PC (tip 7) – acel plastic dur. PVC se gaseste in recipiente de mancare, in perdelele de dus, jucarii, sticle de ulei vegetal, ambalaje de cosmetice, materiale medicale: manusi chirurgicale, tuburi, catetere, pungi pentru sange, masti de oxigen etc.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, consideră că, deşi în ultimii ani s-a câştigat teren faţă de ofensiva fabricanţilor şi a comercianţilor de tutun, revine acum ofensiva mediatică a acestora prin „reclame agresive pentru fumatul fără fum” folosind sisteme de încălzire a ţigărilor care conţin tutun.

„Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianţii de tutun pretind că acest mod ar fi mai ‘sănătos’ decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi aşa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge şi copiii şi tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică şi este pericol pentru orice persoană care îl practică precum şi pentru persoanele din jurul ei. Cu alte cuvinte, asistăm neputincioşi la revenire la o ofensivă similară cu cea din anii 90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca ţintă tinerii şi copiii care reprezentau viitoarea clientelă a comercianţilor de tutun”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a lui Arafat.

El consideră că, dacă nu se va acţiona urgent pentru stoparea promovării în public a „noilor aparate ale morţii şi al acestui mod de fumat”, se poate ajunge la situaţia în care numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generaţiilor tinere care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod crezând că este mai puţin nociv pentru sănătatea lor.

„Sunt convins că la nivelul UE se discută deja măsurile care trebuie luate pentru stoparea acestei ofensive însă nu ştiu dacă noi trebuie să aşteptăm până se ia o decizie acolo. Primul pas la acest moment este interdicţia totală de promovare în public a acestor produse şi cu cât întârziem cu atât impactul asupra generaţiilor tinere va fi mai grav. Modul de prezentare al acestor produse este unul înşelător şi manipulator. În final se promovează fumatul care este prezentat în mod tendenţios ca fiind mai puţin dăunător sănătăţii dacă acesta se face utilizând noile tehnologii promovate lipsind studiile şi dovezile pertinente şi independente care să susţină aceste informaţii false”, mai arată Arafat. 

Reamintim că, în 2016, Philip Morris a lansat în România iQOS, un sistem electronic care permite utilizarea produselor de tutun prin incalzire, fara fum, si HeatStick-uri, produse din tutun care se folosesc impreuna cu acest dispozitiv, scria Profit.ro.

În ceea ce privește eterna controversă a riscurilor comparate cu cele pe care le presupun țigările clasice, încă nu există un răspuns definitiv, în niciun sens. Pe site-ul oficial al producătorului se arată că ”cercetările științifice pentru a determina dacă iQOS este un produs care oferă un risc redus sunt încă în desfășurare”.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un Matiz cu parbrizul pe jumătate plin de gheață a lovit o fetiță

lun mart. 19 , 2018
Luni, în jurul orei orei 08:00, un tânăr, în vârstă de 24 de ani, din localitatea Carvăn, a condus un autoturism pe strada Tulcei, dinspre bulevardul Tomis către strada Ștefăniță Vodă, moment în care a surprins si accidentat ușor, o fetiță de 9 ani. Aceasta s-a angajat in traversarea străzii […]
matiz accident

V-ar putea interesa și: