Astăzi ar trebui să fie zi de doliu pentru Sănătatea din Constanța, iar mulți politicieni ar trebui să-și dea demisia din funcții. Ministerul Sănătății a lansat o licitație pentru a începe proiectarea unui spital regional în Cluj-Napoca. Alocă pentru acest lucru 68,6 milioane lei. Constanța este ignorată.
În Constanța nu se va construi un spital regional. Județul nostru nu a apărut în lista făcută de fostul guvern, nu apare nici acum. Este aici vina tuturor partidelor politice, a tuturor politicienilor din județ, mai ales a celor care ne reprezintă și ne-au reprezentat în parlament.
Ni s-au oferit diverse situații de compromis. De pildă, ni s-a spus că președintele Turciei, Recep Erdogan, dorește ca țara sa să construiască un spital de 1.000 de locuri aici, în parteneriat public-privat. Aici, lângă o bază militară americană, care va deveni una dintre cele mai mari din Europa. O utopie. Un senator a încercat un compromis: realizarea unui spital regional în actualul spital militar. Are argumente, îl cred chiar de bună credință, dar pot pune pariu pe orice dorește că nu se va întâmpla niciodată acest lucru. Finanțarea ar trebui să vină din acei 2% pentru armată, dar mi-e teamă că acești bani trebuie cheltuiți altfel.
În 2015, ministrul Sănătății de atunci a anunțat că județele alese pentru a construi spitale regionale sunt Iași, Cluj și Craiova. Motivul este aberant și hilar: „Sunt zonele cele mai defavorizate”, a precizat acesta. Clujul, adică, este defavorizat în comparație cu Constanța. O minciună sinistră.
Constanța este printre singurele județe din țară care nu are un spital pentru copii sau măcar o maternitate de stat. Secția de pediatrie din cadrul celei mai mari unități sanitare, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”, arată deplorabil. Avem două maternități, dar private.
Spre comparație cu Constanța, cel puțin două orașe în care se vor construi spitale regionale au în prezent și spitale de copii, și clinici de maternitate. Vorbim despre Iași și Cluj. Iașiul, de pildă, are Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie „Cuza Vodă”, înființat din1852, dar și Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna”, ca să nu mai amintim de spitale specializate, cum ar fi Institutul Regional de Oncologie, din 2012. Potrivit raportului anual publicat de INSSE, în 2013 în Cluj existau 31 de spitale (dintre care 19 de stat), în Iași 30 (18 de stat), iar în Constanța numai 19 (12 de stat). Tulcea are numai trei spitale.
Iată care este numărul de paturi în spitale, în câteva din județe: Iași – 7.242, Cluj – 6.772, Constanța – 4.132, Galați – 2.967, Brăila – 1.836, Tulcea – 830.
Lipsa Constanței de pe lista spitalelor regionale este cu atât mai gravă și lipsită de sens cu cât, în timpul sezonului estival, numărul turiștilor face ca populația orașului să crească exponențial. Exponențial crește și numărul pacienților. 54.480 pacienți au fost internați anul acesta în Spitalul Județean de Urgență Sf. Andrei din Constanța, cel mai mare din sud-estul țării.
Eșecul construcției unui spital modern în Constanța este eșecul întregii clasei politice de aici, dar și blestemul nostru, al oamenilor simpli, ai actualilor și viitorilor pacienți.
Statistica nereala! Constanta are multe sanatorii balneare , acele paturi de spital nu sunt folosite pentru tratarea efectivă a cazurilor care ar necesita internare in condiții de urgentă! Asta duce la o supraaglomerare a pacienților in SJ , implicit scăderea calității actului medical ! Mai ales ca toate urgentele severe din celelalte spitale municipale ajung tot in Județean . Per ansamblu nevoia de asistenta medicală spitalicească in județ este f mare, iar statistica nereala, daca e sa fie singurul criteriu de judecată ! CONSIDER CA E NEVOIE DE O MOBILIZARE A SOCIETĂȚII CIVILE PT UN NOU SPITAL IN CONSTANTA!URGENT!!
Bun articolul, daca ar fi fost scris în 1992. Un spital nou, indiferent unde se face, este în spital nou. Ca nu se face în Constanța nu e nicio problemă. Problema este ca 20 de ani jurnalistii din Constanta l au pupat peste tot pe Mazăre și apoi pe cei care au ramas din echipa lui. Acum se gasesc aceștia (jurnalistii) să arate cât de constanteni sunt ei. Stimate dle Hagi, sunteti unul din cei care ati avut șansa să fiți un jurnalist erou, din pacate nu ati reusit. Ati schimbat un pic de drum (pentru că ați lăsat câteva portite deschise) atunci cand ati vazut ca PSD ul a deraiat total. Si vreti acum să vă cred?
Ati omis informatii cruciale..cum ar fi ca la Cluj, spitalul e pavilionar, avand peste 30 de locatii diferite. Oamenii ar trebui informati corect.