Astăzi este sărbătorită Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. Constanța nu are niciun obiectiv

Delta Dunarii nuferi
Delta Dunării face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1991

În fiecare an, la 16 noiembrie este sărbătorită Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, la aceeaşi dată la care, în anul 1972, la Paris, în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinţei generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (desfăşurată în 1972), statele membre ale UNESCO au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, se arată pe site-ul http://www.cultura.ro.

Cei 12 parlamentari care au iniţiat acest proiect legislativ argumentează, în expunerea de motive postată pe site-ul www.cdep.ro, că, la cea de-a 34-a sesiune a Comisiei pentru Patrimoniu Mondial (2010), s-a hotărât ca 16 noiembrie să fie sărbătorită ca Zi a Patrimoniului Mondial. Prin declararea la nivel naţional a Zilei Patrimoniului Mondial se promovează elementele noastre de patrimoniu mondial pentru o mai bună cunoaştere a acestora, precum şi locul pe care îl ocupă cultura română în cadrul valorilor culturale internaţionale. De asemenea, se evidenţiază necesitatea protejării şi conservării acestora, oferindu-se, în acelaşi timp, şi un plus de imagine la nivel internaţional.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost adoptată de Senat la 21 mai 2012 şi de Camera Deputaţilor la 23 aprilie 2013. Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România a fost instituită prin Legea nr. 160/2013.

România are înscrise, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, opt elemente:

  • biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993);
  • Mănăstirea Hurezi (1993); sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999); cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (1999); centrul istoric Sighişoara (1999);
  • ansamblul bisericilor de lemn din Maramureş (1999);
  • situl natural Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (1991) şi pădurile de fag antice şi primitive din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei (2017, pădurile vizate din România fiind cele de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei, judeţul Caraş Severin; Masivul Cozia, Lotrişor, judeţul Vâlcea;
  • Codrul secular Şinca, judeţul Braşov;
  • Codrul secular Slătioara, judeţul Suceava;
  • Groşii Ţibleşului şi Strâmbu Băiuţ, judeţul Maramureş).

Județul Constanța nu are niciun obiectiv în acest patrimoniu universal, deși unii cred altfel. De exemplu, președintele PMP și vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, care afirma, în primăvara acestui an, că bisericuțele de cretă de la Murfatlar fac parte din patrimoniul UNESCO. Detalii mai jos.

De asemenea, România are înscrise şi şapte elemente pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, respectiv: ritualul căluşului (2008); doina (2009); ceramica de Horezu (2012); colindatul de ceată – dosar comun cu Republica Moldova (2013); dansul fecioresc din Ardeal (2015); meşteşugul ţeserii covoarelor de perete din România şi Republica Moldova (2016) şi practicile culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul) – dosar comun cu Bulgaria, Republica Macedonia, Republica Moldova (2017).

Cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România sunt organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi sunt difuzate, prin mijloacele de informare în masă, materiale care vizează promovarea şi protejarea patrimoniului mondial UNESCO din România.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Mohammad Murad vrea ca România să înființeze o Autoritate Națională pentru Turism, care să aibă peste 140 de angajați

sâm nov. 16 , 2019
Mohammad Murad vrea ca România să înființeze o Autoritate Națională pentru Turism, care să aibă un președinte cu rang de secretar de stat, 4 consilier și 140 de angajați. După ce Ministerul Turismului a fost desființat în organigrama noului Executiv, iar acest domeniu important al economiei este reprezentat ca un […]
mohammad murad

V-ar putea interesa și: