În fiecare an, pe data de 5 iunie, sărbătorim Ziua Mondiala a Mediului Înconjurător.
„Daca nu in fiecare zi a anului, cel putin in aceasta zi, actiunile noastre ar trebui sa se indrepte mai mult spre protejarea mediului inconjurator.”, spun reprezentanții companiei de salubritate Polaris M Holding.
Un prim pas poate fi aruncarea ambalajului de la ciocolata / Pet la cosul de gunoi. Daca ne schimbam atitudinea, restul vine de la sine, si in acest mod putem imbunatati calitatea vietii noastre si, in acelasi timp, nu vom compromite viitorul copiilor nostri. Aceasta poate fi cea mai importanta mostenire pe care le-o lasam, un mediu curat care sa le asigure sanatatea pe viitor.
Auzim des expresii precum: “Cum o sa salvezi tu lumea singur?” ‘’Daca el arunca pe jos, eu de ce sa nu arunc?’’/ ’’Oricum nu o sa se schimbe nimic daca arunc numai eu la cos’’/ si astfel devenim nepasatori fata de mediul inconjurator. Este foarte important sa reducem impactul negativ pe care noi, ca indivizi, il avem asupra mediului inconjurator si sa intelegem ca SCHIMBAREA incepe mai intai cu noi.
Cele mai intalnite tipuri de poluare:
POLUAREA AERULUI. Putem imbunatati calitatea aerului pe care-l respiram daca alegem sa folosim bicicleta in detrimentul masinii personale.
POLUAREA SOLULUI. Putem combate poluarea solului daca REUTILIZAM sau RECICLAM materialele care se afla deja in gospodaria noastra.
Trebuie sa reducem cat mai mult cantitatea de plastic pe care o folosim deoarece plasticul se descompune in sute de ani.
De ex. daca mergeti la sala de sport, in loc sa cumparati, de fiecare data, o sticla de plastic cu apa puteti folosi o sticla reutilizabila pe care o puteti reumple. Este mai ieftin, si in plus protejati mediul inconjurator.
Inainte sa aruncam plasticul trebuie sa ne gandim daca-l putem refolosi. De ex: putem folosi PET-urile pe post de ghivece, sfesnice eco si ideile pot fi nelimitate.
Plasticul trebuie reciclat. Deseurile reciclabile trebuie colectate in containerele special destinate acestor deseuri. Se poate obtine din plastic reciclat: covoare, jucarii, imbracaminte etc.
POLUAREA APEI cu deseuri plastice duce la moartea anuala a milioane de animale deoarece acestea inghit bucati de plastic pe care le confunda cu mancarea.