Astăzi este ziua tătarilor

Ziua-Limbii-Tatare-1
Secvențe dintr-un eveniment cultural dedicat limbii tătare, organizat de UDTTMR în Constanța

Pe 13 decembrie, tătarii din România sărbătoresc „Ziua etniei tătare din România”. Legea a fost votată la 14 noiembrie 2006.

Această zi aminteşte de data de 13 decembrie 1917, când a fost proclamată Republica Crimeea, primul ei preşedinte fiind Numan Çelebi Cihan, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul oficial al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, www.ispmn.gov.ro. Republica tătarilor crimeeni a fost cea dintâi republică din întreaga lume islamică.

„În urma revoluţiei bolşevice din octombrie 1917, tătarii crimeeni s-au mobilizat pentru a-şi lua destinul în propriile mâini. A fost convocat Congresul Tătarilor Crimeeni (Qurultay) care a avut drept obiectiv fundamental organizarea structurilor politice şi administrative menite a duce lupta pentru autodeterminare şi proclamarea unei republici tătare crimeene, independente. Aceasta era în conformitate cu aspiraţiile tătarilor crimeeni care, după anexarea Crimeei de către Imperiul Rus în anul 1783 şi dezintegrarea Hanatului, fuseseră deposedaţi de toate drepturile în propria ţară.”, a precizazat UDTTMR.

În condiţiile dificile ale Primului Război Mondial, Qurultay-ul a decis organizarea primelor alegeri pentru Parlamentul Naţional. Au fost aleşi 76 deputaţi, între care se aflau şi 4 femei. Convocat în prima sa sesiune în data de 13 Decembrie 1917, Parlamentul a elaborat Constituţia, iar la 26 Decembrie a proclamat Republica Democrată Crimeea. La conducerea republicii tătare a fost ales Numan Çelebi Cihan, unul din liderii de excepţie ai tătarilor crimeeni.

Iniţiativa legislativă privind instituirea acestei zile a aparţinut deputatului Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România (UDTTMR) Amet Aledin şi deputatului PNL Emilian Valentin Frâncu, care amintesc, în expunerea de motive publicată pe site-ul www.cdep.ro, istoria veche şi reprezentativitatea etniei tătare din România. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat la 13 septembrie 2006 şi de Camera Deputaţilor, la 14 noiembrie 2006, legea fiind promulgată la 4 decembrie 2006.

Potrivit legii, în localităţile unde trăiesc etnici tătari, autorităţile administraţiei publice locale sprijină organizarea manifestărilor cultural-artistice dedicate acestei zile, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot transmite, în cadrul unor emisiuni speciale, aspecte de la aceste manifestări. Totodată, cu ocazia acestei sărbători, UDTTMR organizează o serie de manifestări festive cultural-artistice.

La 11 februarie 2014, deputaţii au aprobat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr. 453/2006, privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România, astfel încât angajatorii să poată acorda zi liberă persoanelor aparţinând acestei etnii care doresc să participe la manifestările organizate cu acest prilej. Actul normativ, iniţiat de deputatul minorităţilor naţionale Varol Amet, fusese adoptat de Senat pe 19 noiembrie 2013.

Astfel, Legea 14/2014 pentru modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr. 453/2006 privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România a intrat în vigoare începând cu data de 7 martie 2014.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Balagiu va construi sensul giratoriu de la intrare în Costinești

mie dec. 13 , 2023
Primarul comunei Costinești, Jean Dorin Dumitru, a anunțat pe 13 decembrie că s-a desemnat câștigătorul licitației pentru construcția sensului giratoriu amplasat pe drumul național, care va facilita intrarea și ieșirea de pe drumul spre Costinești. Lucrarea va fi executată de Autoprima Serv SRL, firmă la care sunt asociați omul de […]

V-ar putea interesa și: