Astăzi, 13 iulie, se împlinesc 41 de ani de la moartea pilotului Horia Agarici, al cărui nume îl poartă o stradă din Constanța.
Pilotul Horia Agarici s-a remarcat pe câmpul aerian în timpul celui de-al doilea război mondial. Pe data de 23 iunie 1941, ora 12.00, el primeşte comanda escadrilei 53, dislocată pe aerodromul Mamaia, afectată apărării litoralului. Neţinând seama de regulamente, locotenentul decolează fără ordin, fără coechipier, cu un singur rezervor plin, pornind „la vânătoare”. Dintre cele şase bombardiere sovietice care se apropiau de Marea Neagră, Horia Agarici a reuşit să doboare trei, având astfel o contribuţie majoră în salvarea Cazinoului, emblema Constanţei, dar şi a sute de vieţi, puse în pericol de obuzele bombardierelor inamice. Datorită acestor fapte de vitejie pilotul a fost decorat cu medaliile Virtutea Aeronautică Clasa a III-a, Coroana României cu Spate şi Crucea de Fier Clasa I. Avionul pilotat de Agarici în istorica zi de 23 iunie 1941 a fost un Hurricane Mk. I.
După încheierea războiului, căpitanul aviator Horia Agarici trăieşte o dramă socială. Eroul de odinioară al Constanţei este trecut în rezervă şi prestează diferite activităţi fără nici o legătură cu meseria şi pasiunea lui, zborul. Ca o consecinţă a servitudinii faţă de Moscova a regimului comunist din România, dar şi invidiat de superiori de-ai săi, în anul 1955 el a fost degradat, ca şi alţi aviatori care se distinseseră pe frontul de est. A fost reabilitat şi i-a fost redat gradul de căpitan abia în 1965. Tot după război, între anii 1953-1955, Agarici a avut domiciliu forţat în satul Neatârnare.
Respectul generalului rus
Faima lui Agarici a dăinuit peste ani şi chiar adversarii săi au ajuns să îl respecte. O poveste incredibilă ne este povestită de inginerul Ilie Agarici, unul dintre fiii pilotului. În timpul unui raid aerian, Agarici a observat că unul dintre piloţii ruşi inamici nu mai avea muniţie şi, cu toate acestea, nu l-a doborât. După câţiva ani, acel pilot rus, ajuns general, l-a căutat pe aviatorul român. „Eram copil, aveam în jur de 10 ani. A oprit în faţa porţii, la Eforie, o Volga neagră, din care a coborât un ofiţer rus şi a întrebat de tata. Jale mare în familie că au venit să îl ia pe tata. În maşină era chiar generalul rus. «Vreau să îl cunosc pe Agarici, să văd dacă el a fost cavalerul din luptă», a spus generalul. Tata lucra ca mecanic atunci. Dăm fuga după el. S-a dus unul dintre fraţi la atelierul unde lucra tata. Dar mama îşi rupea mâinile. S-a speriat. Credea că au venit ruşii să îl ducă în Siberia. Însă rusul, care era şi el om, a venit să îl cunoască. Rusul a făcut un memoriu în ce condiţii l-a găsit pe tata, aviator în rezervă care lucra ca muncitor într-un atelier. După aceea l-au reabilitat relativ”, îşi aduce aminte inginerul Ilie Agarici.
O stradă îi poartă numele
În prezent, o placă memorială aşezată pe faţada blocului din cartierul Tomis Nord, acolo unde şi-a trăit ultimii ani ai vieţii Horia Agarici, aduce aminte trecătorilor de celebrul aviator. Despre tatăl său ing. Ilie Agarici are numai cuvinte de laudă. Nici unul dintre copiii marelui aviator Agarici nu a urmat meseria tatălui, însă toţi au moştenit de la acesta multe daruri de suflet.
„A fost o fire optimistă. A sperat toată viaţa să îi fie recunoscute dreptul şi poziţia lui. El nu mai spera că va cădea comunismul din zona asta. A prins numai vremuri tulburi. Mai frumos a fost între cele două războaie mondiale, atunci când a câştigat un concurs de zburători în Franţa”, a completat inginerul.
Pilot și poet
Pilotul Horia Agarici a fost şi poet. A lăsat moştenire familiei sute de poezii în volum şi manuscrise, multe dintre ele autobiografice, plus dicţionare de toate felurile. Cunoştea foarte bine patru limbi străine pentru care avea diplomă de traducător: engleză, germană, franceză, italiană. Se descurca, de asemenea, în rusă. Compunea poezii în aceste limbi străine. A tradus multe cărţi tehnice de specialitate.
Mai mult decât atât, cinci volume de opere complete scrise de Agarici au fost donate Academiei Române. „Nu era de mâncare, dar cărţi cumpăra. Am moştenit de la el plăcerea de a citi. Poezia a fost prima lui pasiune”, mai spune Ilie Agarici. Horia Agarici şi-a bătut la maşina de scris poeziile sale dragi de dragoste, despre natură sau filosofice. El este amintit şi de istoria literaturii române. A publicat mai multe cărţi, printre care volumul de versuri „Acorduri şi armonie”, cel de nuvele „Şoimanu Furtună”, precum şi tratatele de specialitate „Aviaţia de vânătoare” şi „Lupta în cer”.
Născut în Elveția
Horia Agarici s-a născut pe 6 aprilie 1911, la Lausanne, în Elveţia. A copilărit la Iaşi, apoi familia s-a mutat la Braşov, oraş în care adolescentul a absolvit Liceul Doctor Ioan Meşotă. După un an de studii la Politehnica din Timişoara, tânărul a decis să devină ofiţer de aviaţie şi a urmat cursurile Şcolii de aviaţie militară de la Cotroceni. După obţinerea brevetului de pilot de război, la 16 aprilie 1934, proaspătul aviator militar va activa în cadrul mai multor escadrile, zburând pe diferite tipuri de avioane. A participat, cu gradul de locotenent aviator, la manevrele regale din anul 1938.
Pe crucea lui Horia Agarici stă scris:
„Să nu uitaţi că: Cerul l-am iubit ca un fanatic, Beat de înălţime cu trup şi duh, În fulger de mişcare, Zvârlind cu corp spre infinit”.
Am repostat acest articol, în semn de profund respect pentru cel care a fost pilot Horia Agarici.
Invit încă o dată, pe această cale, pe cei care se consideră „spirituali”, să manifeste decența necesară, dar și impusă de faptele de vitejie ale asului văzduhului, să nu-i mai folosească numele în sens peiorativ.
Odihnă veșnică printre aștri, pilot Horia Agarici!
Coroana României cu SPADA
ACESTI SUNT INGERII NOSTRI PAZITORI DIN NEMURIRE NE APARA SI ACUM MAI MULT CA ORICIND.
Respect
Cinste lui
Dumnezeu sal țină in lumina lui
Dzeu să-l ierte, ăștia sunt EROII NEAMULUI, CINSTE ȘI ONOARE LOR ȘI NEAMULUI ROMINESC🌹🇷🇴🌹🇷🇴🌹🇷🇴🌹🇷🇴🌹🇷🇴
BI
LSi totuși a fost reabilitat in 1965 este de remarcat anul reabilitării după moartea lui Dej și plecarea completă a rușilor din țară.
Dumnezeu sà il odihneascà.Putini eroi avem si nu ii respectàm.Se la coministi nu sunt asteptàri dar conducàtorii actuality??!!
Respect și admirație!
Un adevarat erou al neamului nostru!Si un intelectual de elita!
In urma cu ceva ani [1966-1967]ieseam de la teatrul Satiric C.Tanase,evident era seara[ora 21,30,eram cu tatal meu.Alaturi de teatru era restaurantul Simplon,unde am intrat sa luam o gustare.Fiind aglomerat am stat la masa cu un domn,care era singur si ne-a permis sa ne asezam.Ei bine era Eroul Agarici,a schimbat cu tatal meu cateva cuvinte si dandusi seama ca are cu cine vorbi a spus cine este.Un pios omagiu.
Sunt fiu de pilot combatant.Legenda despre Agarici o stiu din povestirile tatalui meu. Cit am lucrat ca inginer la Centrala Nucleara de la Cernavoda am fost in cimitirul din Constanta ptr a gasi mormintul acestui brav roman,si ai aduce cu respectul cuvenit pilotilor un omagiu. Am crescut cu povestile despre aceasta escadrila .Tata imi spunea ca atunci cind aflau rusii ca in aer este escadrila lui Agarici paraseau in mare graba orizontul frontului. Cu toata stima si respectul ptr acesti mari luptatori ai neamului.Dumnezeu sa-i odihneasca ! Jean Cojocaru
Cinste și onoare erorilor neamul românesc Horia Agariciu. Odihnește în liniște și pace.
O sa trec mai des pe La Cimitirul central din Constanta… Ultima data am fost acum un an si am pus flori la toate monumentele… Romani, Rusi si Germani… Slava Eroilor Romani din toate timpurile!
In ultimii 2 ani i-am propus on line domnului Florin Chelaru, primarul orasului Năvodari, județul Constanța, pe a carui rază de competență s-a aflat aerodromul militar de pe care decola in misiunile de luptă bravul pilot de vanătoare Horia Agarici, să inițieze prin consiliul local, un proiect de hotărare in baza căreia , la sensul giratoriu al șoselei Ovidiu – Lumina – Năvodari, in dreptul unității Legmas ( unde au existat hangarele aerodromului) să se amenajeze o statuie a acestuia , in semn de respect și pretuire eternă. Domnul primar mi-a raspuns că este interesantă propunerea mea, dar ca primaria nu despune de banii necesari edificarii statuii eroului Horia Agarici, dar a promis că o va pune in discutia consiliului local . Nu a făcut nimic pană in prezent.
Bună ziua, frumoasă inițiativa,hai sa găsim împreună o soluție sa construim acea statuie în memoria viteazul nostru Agarici!
RESPECT!
Oamenii inimosi, cu drag vor contribui cu suma necesara pentru o statuie in onoarea unui OM adevarat.
Sa se organizeze aceasta donatie de care o asociatie credibila si proiectul se va realiza.
Primarul insusi ar fi putut organiza o strangere de fonduri, daca ar fi fost un om cu sensibilities si respect fata de valorile neamului.
Agaric mierita aceasta cinstire!
Si pentru el nici o spaga, nimic…?! Li se termina mandatul si vor sa adune cat mai mult. Nu va face nimic.
Ca acest mare erou Horia Agarici mai sunt românii patrioți nu ca alții lași care sunt numai pentru ei nu și pentru națiune , foarte urât , rușine să le fie la toți
A fost un Om cu Mare Caracter, Dumnezeu să-l ierte și sa nu l uităm
In spayele Hanului Balcani era o clądire, pe care era fxată o plachetă,,Aici s-a asamblat primul hidroavion”!!Cladirea a fost demolată şi placa a dispărut !!!
Toți oamenii adevărați care au făcut ceva deosebit pentru țara noastră , țărani , oameni de știință , sportivi , politicieni , merită respectul și aducerea aminte ! Unii merită chiar statui !
Un erou, căruia vremurile nu i-au permis să se bucure de gloria binemeritată!!!! Recunoștință veșnică!!!
O minunată aducere aminte în memoria unui pilot erou , tara asta a avut parte de mulți eroi care sau jertfit pentru integritate și suveranitatea ei .
Dumnezeu să- i odihnească în pace, cinste și respect pentru faptele lor eroice .
Dumnezeu să-l odihnească! Mare om, păcat că nu sunt mulți să-i semene! Mai ales în vremurile actuale!
Am tot respectul pentru toți cei care au luptat cu riscul suprem pentru țara noastră, care au făcut ceva pentru România.
Aplecat la vânătoare Agarici
Să vâneze avioane bolșevici !
Așa se cânta în constanța atunci !!
Am transmis postarea colegilor de academie, dintre care și câțiva foști „zburători”. Ce ziceți, să caut eroi ca el sau să o las baltă?!
Dumnezeu sa-l odihneasca, imi dau lacrimi.
Asa am facut cu toti cei care si-au iubit si servit chiar cu pretul vetii glia si neamul